Azara al Bahieh


arabialainen täysiverinen straight egyptian
tamma, säkä 148cm
syntynyt 20.08.2013, VH14-003-0176
koulupainotteinen - Vaativa B, re 90cm
maahantuoja Shadiya Arabians
omistaja Isis (VRL-11247)

8 kpl sijoituksia KRJ-kilpailuista
Luonne

Azara on toisinaan hyvin malttamaton ja se kokeilee useasti rajojaan - asiassa kuin asiassa. Näistä huolimatta Azara on kuitenkin pohjimmiltaan lempeä ja ystävällinen tamma kun se ei pidä kovasta kuorestaan kiinni. Harjattavana Azara ei tunnu pysyvän aloillaan sitten hetkeäkään, ei varsinkaan silloin kun hoitaja harjaa sitä lähes karva kerrallaan. Hermostuessaan tamma alkaa pyörimään ympyrää ja koluamaan karsinansa kaltereita kiukkuisena. Muutamalla tomeralla komennuksella tamman saa kyllä lopettamaan ainakin vähäksi aikaa. Jalat tamma nostaa yleensä helposti, mutta etenkin takajalta se kiskaisee myös yhtä helposti pois ja liimaantuu takaisin lattiaan. Varustamisessa Azara koettelee hoitajansa hermoja useaankin otteeseen, mutta antaa aina loppujen lopuksi varustaa itsensä. Talvisin tammalla ei ole aikomstakaan ottaa vastaan kylmiä kuolaimia vaan nämä tulee lämmittää valmiiksi pienelle nirppanokalle. Taluttaessa Azara kulkee ihmisen vieressä reippaasti ja rentona taluttajaansa jyräämättä, mutta uusia - tai kummallisia asioita kohdatessa tamma aloittaa steppailun ja usein taluttajan jalat ovatkin vaarassa sotkeutua tanssahtelevan tamman riimunaruun sen kiertäessä ympyrää ymmärtämättä kulkea eteenpäin.

Ratsastaessa Azara kulkee eloisasti ja lennokkaasti. Uusien ratsastajien kanssa muutamat ensimmäiset tunnit menevät kylläkin täysin tuntuman hakemiseen sillä tamma osaa olla vaativa ja se tarvitsee määrätietoiset avut. Tutun ratsastajan kanssa työskentely on mutkatonta. Ratsuna Azara on mukava ja pehmeä -ja se on hyvällä työmoraalilla varustettu, yhteistyökykyinen ja rohkea tamma, joka on erinomainen ratsu kunhan sen kanssa oppii työskentelemään. Tamma kuuntelee apuja valppaana, mutta vaatii kuitenkin käännöksissä tukevan ulko-ohjan sekä -pohkeen. Liikaa käännettäessä tamma lähtee herkästi puskemaan päinvastaiseen suuntaan eikä liikettä saa korjattua ellei ensin suorista tamman kaulaa ja käytä sitten ulkoapuja selkeästi. Taivuttamista ei saa kuitenkaan pelätä tai epäröidä, muistaa vain olla kääntämättä liikaa ja pitää tamman kaulan mahdollisimman suorana.

Sukutaulu

i. Fanouz Al Bahieh
ii. Nadeem II
iii. Dakharo Shai
iie. Alelujah
ie. Javaneh
iei. Ali Marhaabah
iee. Bint Bint Kasmaara
e. Nassiat Al Bahieh
ei. Aamir Al Bahieh eii. Akeed al Nasser
eie. Maaree
ee. Samahat Al Bahieh
eei. Adeed Kashef
eee. SinrayaSukuselvitys

isä Fanouz Al Bahieh on kotoisin Saharan keitailta Mauritaniasta ja siellä ruunikko asuu vielä tänäkin päivänä. Fanouz on tunnetusti menestynyt näyttelykehissä ja sen suurimpia saavutuksia on Jordan National Gold Champion Yearling Colt ja Middle East Gold Champion Stallion sekä Abu Dhabi Championshipseissä saavutettu paikka viiden parhaan orin joukossa. 156cm korkea Fanouz on kantakirjattu Egyptissä hyvin pistein. Näyttelyiden lisäksi ori toimii jalostuskäytössä ja sillä on tällä hetkellä kymmenkunta jälkeläistä. Liikuttamisen osalta orilla ratsastetaan kotona Helppo A tason koululiikkeitä, mutta kilpailuihin sillä ei olla menty. Luonteeltaan ruunikko on eloisa ja selväjärkinen, hieman tempperamenttinen tapaus.

isänisä Nadeem II on varsansa tavoin niittänyt mainetta ja kunniaa näyttelykehissä ympäri maata. Sen parhaimmaksi titteliksi mainitaan Arabians Breeder's World Cupissa saavutetut hyvät sijoitukset parina perättäisenä päivänä. Nykyään Nadeemin kanssa esinnytäänkin jo senior-luokissa. Ruunikon, 154cm korkean raamikkaan arabiherran kanssa on kilpailtu nuorempana myös kouluratsastuksessa tasolla Vaativa B. Kouluratsastuksessakin Nadeem menestyi kiitettävästi ja kukapa ei olisi tahtonut näin upeasta orista jälkeläisiä? Niinpä Nadeemilla on siis jo lähemmäs toistakymmentä jälkeläistä joista jokaisen kanssa on lähdetty joko kouluradoille tai näyttelykehiin. Luonteeltaan Nadeem on silkkaa tulta ja tappuraa, mutta määrätietoisen ihmisen on helppo toimia tämän hieman kipakan urhon kanssa.

isänisänisä Dakharo Shai oli myös varsinkin jalo rotunsa edustaja ja jo varsana se osoitti pärjäävänsä näyttelyissä erinomaisesti, mutta sillä kuitenkin keskityttiin pääasiassa kilpailemaan kouluradoilla näyttelyiden sijaan. Dakharo asui ikänsä Bahrainissa mistä sen kanssa matkusteltiin paljon kilpailuita kiertämässä. Helppo A tason raudanluja kilparatsu omasi näyttävät ja lennokkaat askeleet - juuri sellaiset kuin arabialaiselta odotetaan ja se toimi erinomaisesti useiden eri ratsastajien kanssa. Luonteensa puolesta rautias, 157cm säkäkorkuinen Dakharo oli energinen ja aina menossa paikasta toiseen pitäen kuitenkin lähdes kadehdittavan hyvän keskittymiskykynsä. Jälkeläisiä orista saatiin lähemmäs kymmenenkunta kappaletta.

isänisänemä Alelujah

isänemä Javaneh

isänemänisä Ali Marhaabah

isänemänemä Bint Bint Kasmaara

emä Nassiat Al Bahieh

emänisä Aamir Al Bahieh

emänisänisä Akeed al Nasser

emänisänemä Maaree

emänemä Samahat Al Bahieh

emänemänisä Adeed Kashef

emänemänemä Sinraya


Jälkeläiset


astuu 2015 varsan nimi / Marwteyn al Badi

astuu 2014 varsan nimi / Bahiyy al Din

astuu 2014 varsan nimi / Hakem al Taj

11/2014 t. Basinah al Najya / Bahiyy al Din

12/2013 t. Aziza al Shadiya / Tawil al Bahieh
Kilpailukalenteri


KRJ 27.08.2014 - Shadiya Arabians - Va B - 4 / 24
KRJ 21.08.2014 - Shadiya Arabians - Va B - 1 / 17
KRJ 11.07.2014 - Tuulenpesä - Va B - 2 / 40
KRJ 02.08.2014 - Mörkövaara - Va B - 2 / 40
KRJ 01.08.2014 - Mörkövaara - Va B - 6 / 40
KRJ 31.07.2014 - Mörkövaara - Va B - 6 / 40
KRJ 26.07.2014 - Mörkövaara - Va B - 3 / 40
KRJ 07.06.2014 - al Najya - Va B - 1 / 60


Valmennukset

17.04.2014 Kouluvalmennus Vaativa B - Isis

Tänään lähdin valmentautumaan Azaran tamman kanssa. Valmentajan ennalta annettujen ohjeiden mukaisesti aloitimme lämmittelyt itsenäisesti keskittyen hevosen taivutteluun ja saamaan liikehdintä rennoksi. Ratsastimme Azaran kanssa paljon kiemurauraa, voltteja sekä ympyröitä ja ympyröillä työstimme takaosaa viemällä sitä ulos- ja sisäänpäin. Tamma ehti lämmetä oikein hyvin juuri valmentajan saapumiseen. Päivän aiheena oli koottu käynti ja jonkin verran myös koottu ravi. Siirryimme selkeästi nelitahtiseen käyntiin ja Azara pysyi hyvin rentona vaikka olimmekin juuri saneet energian virtaamaan. Teimme vielä muutaman voltin vapaassa käynnissä ja sitten lähdimme kentän pitkille sivuille valmistelemaan koottua käyntiä. Tamman kaula oli kohollaan kaartuneenä ja se liikkui pehmeässä peräänannossa, säilyttäen kevyen kuolaintuntuman sen turpalinjan lähestyessä luotisuoraa. Kokoaminen onnistui nätisti eikä tamman takajalkojen tarmokas liike häilynyt. Teimme kokoamisia pitkillä sivuilla ja lyhyet kuljimme vapaassa ravissa tehden päätyihin yhdet ympyrät. Kerta toisensa jälkeen koitimme koota käyntiä entisestään kunnes tamma kulki hyvin lyhyin ja korkein askelin kaikkien nivelten taipuessa voimakkaammin. Saimme tahdin pysymään säännöllisenä ja askeleet voimakkaina läpi liikkeen. Koottu käynti näytti erinomaiselta ja Azarakin oli motivoitunut työskentelyyn. Pian jätimme käynnit pois ohjelmasta ja siirryimme raviin. Tuntia oli kulunut hieman yli puolet joten meille ei jäänyt paljoa aikaa kootulle raville. Pääsimme työstämään kokoamista hetken aikaa ja kaikki sujuikin ihan hyvin, sitten otimme muutaman laukkaympyrän hivuttaen tamman takapäätä ulospäin. Loppuverryttelynä oli pitkä jakso reipasta ravaamista ja lopuksi käynnit.


18.04.2014 Kouluvalmennus Vaativa B - Isis

Olimme eilen ehtineet treenata koottua käyntiä ja tänään valmennus omistettiin kootulle raville. Lämmittelyt sujuivat tehokkaasti käydessämme eri ratsastusteitä läpi. Aikailematta aloitimme ensimmäisen tehtävän valmentajan käskystä: ravasimme kentän pariin otteeseen ympäri ja tulisimme sitten halkaisijalle esittämään kootun ravin. Vapaassa ravissa liike oli irtonaista ja tahdikasta. Yleisvaikutelmasta valmentaja arvosti erityisesti säännöllisyyttämme ja joustavuutta jotka jäntevä selkä ja voimakkaasti työskentelevä takaosa saivat aikaan. Tulimme ensimmäistä kertaa halkaisijalle ja lähdin kokoamaan Azaraa. Tempon vaihtuessa tasapaino ja tahti säilyivät hyvin eikä koottu ravikaan ollut huonompaa. Työstimme kokoamista kerta toisensa jälkeen, myös kaviouralla ja liike olikin varsin näyttävää. Azara hermostui alussa todella lyhyistä kokoamisista ja aluksi se koittikin pidentää askeltaan oman päänsä mukaan kunnes se myöntyi kuuntelemaan vain minua. Tunnin loppuosalla saimme ravista nättiä ja kevyttä. Askel lyheni ja sai samalla lisää korkeutta takaosan painuessa syvemmälle alle. Takaosan ollessa hyvin alla etuosa sai keveyttä ja lavat lisääntyvää irtonaisuutta. Azara osoitti jälleen olevansa erinomainen kouluhevonen joka taipuu liikkeestä toiseen mukisematta. Päivän työskentely oli ollut raskasta joten ennen loppuverryttelyjä otimme mahdollisimman pitkää ja reipasta laukkaa uralla ja ympyröillä.


19.04.2014 Kouluvalmennus Vaativa B - Isis

Koottu käynti ja -ravi - ne olivat olleet viimeisimpien valmennuksiemme aiheita joten mitähän tänään oli vuorossa; koottua laukkaa. Alkuverryttelyistä nostimme vaivattomasti ja epäröimättä laukan ja tamman askeleet olivat tuttuun tapaan kevyitä sekä säännöllisiä. Azara hyväksyi kuolaintuen hyvin ja se hakeutui pian pehmeään peräänantoon takaosan työskennellessä tehokkaasti. Valmentaja tahtoi meidän käyvän läpi laukan tempot joten ensimmäisenä vuorossa oli harjoituslaukka. Azara tuntui hetken ihmettelevän mitä kummaa tapahtuu, mutta se liikkui silti irtonaisena ja tasapainossa takaosan liikkeen ollessa eloisa. -Lastenleikkiä, puhahti valmentaja hymyssä suin ja pyysi meitä pidentämään askelta mikä olisi harjoituslaukan ja keskilaukan välimuoto ja siitä seuraavaksi oli vuorossa itse keskilaukka. Tässä oli aluksi hieman vaikeaa saada Azara liikkumaan jonkin verran eloisammassa tempossa turpa luotiviivan edessä kunnes kaikki tapahtui vähän kuin tilauksesta, sen kummemmin tammaa pudistamatta. Askelpituus oli juuri sopivasti matkaavoittavampi kuin harjoituslaukassa. Viimeisenä ennen koottua laukkaamme oli lisätty laukka mikä onnistuikin mutkattomasti. Kokoamisia lähdettiin tekemään alussa hyvin pienillä matkoilla ja vähitellen pidemmillä. Yhteenvetona kootusta laukastamme; Azaran ryhti kohosi ja askel oli huomattavasti lyhyempi ja liike kevyempi kuin muissa tempoissa. Tamman etuosan keveys, lapojen irtonaisuus ja takajalkojen liikkeen eloisuus lisääntyivät sekä kuolaintuntuma säilyi kevyenä. Kokoamisharjoitusta jatkettiin pitkälle valmennuksen loppupuolella ja saimme sitten tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.


02.05.2014 Kouluvalmennus Vaativa B - Isis

Päästyämme eilen mallikkaasti sulkutaivutusten pariin, ei tänään ollut mitään syytä olla jatkamatta niitä. Niinpä reippaiden verryttelyiden jälkeen lähdimme tulemaan ravissa keskihalkaisijalla sulkutaivutusta valmentajan käskystä. Vasempaan kierrokseen taivutus sujui oikein hyvin, mutta oikeaan kierrokseen liike tuntui sekä näytti aluksi tahmeammalta, mutta parin kierroksen jälkeen taivutus onnistui tähänkin suuntaan. Azara kulki reippaasti allani omaan tapaansa valmiina toimimaan avuistani. Muutimme hieman ohjelmaa ja nyt lähdimmekin uralta sulkutaivutuksessa halkaisijalle. Halkaisijalle päästyämme tapahtui suoristus ja jatkoimme halkaisijan loppuun lisätyssä ravissa. Tehtävä onnistui oikein hyvin. Enempää ratoja ei tällä kertaa ehditty ottamaan sillä täytyihän nämä samaiset reiti käydä läpi myös laukassa. Jännitin hieman miten se tällä kertaa laukassa sujuisi, mutta kaikkihan menikin vallan mainiosti molempiin suuntiin ja molemmilla radoilla. Pian laukasta pääsimmekin rentoutumaan loppuverryttelyihin.


03.05.2014 Kouluvalmennus Vaativa B - Isis

Lämmittelyt lähtivät käyntiin keskiympyrältä missä tehtävänä oli saada Azaraan taipuisuutta. Tamma ei jättänyt minua tänäänkään pulaan vaan toimi tarkkaavaisena ja kuuliaisena niinkuin aina ennenkin. Valmentaja kehuikin heti alkuunsa kuinka rauhallisen oloinen tamma on, mutta sillä piisaa silti intoa ja halua tehdä asioita reippaana. Otimme vielä hetken avo- ja sulkutaivutuksia ympyrällä ja niissäkin Azara antoi parastaan. Pääsimme viimein uralle jatkaen yhä ravissa ja teimme näyttäviä taivutuksia pitkillä sivuilla, lyhyillä sivuilla palautimme taivutuksia pienemmiksi. Azara oli varsin eloisalla tuulella ja se nosteli jalkojansakin innokkaana sekä eteenpäinpyrkivänä. Teimme hetken kolmikaarista kiemurauraakin minkä jälkeen valmentaja kutsui meidät takaisin ympyrälle. Tarkoituksena oli työstää asetusta vielä laukassakin ja Azara nostikin kauniin laukkansa avuistani. Askellus oli lennokasta ja tahdikasta eikä asetustenkaan kanssa ollut vaikeuksia. Pääsimme käymään vielä uralla esittämässä pitkillä sivuilla sulku- ja avotaivutukset joiden jälkeen otettiin halkaisijalla hetki laukan kokoamista. Valmennus oli ollut työläs, mutta Azara jaksoi vielä loppuun asti ja vihdoin saimme siirtyä loppuverryttelyyn. Saimme verrytellä itsenäisesti, mutten silti päästänyt tammaa helpolla vaan verkoista tuli taatusti tehokkaat ja monipuoliset.


04.05.2014 Kouluvalmennus Vaativa B - Isis

Olemme monella valmennuksella kehittäneet Azaran takaosan kantoa ja aktiivisuutta joten tänään tsekkailtiin muunmuassa etuosan keveyttä. Tamma oli jo lämmittelyistä lähtien aktiivinen, reippaan oloinen ja yhteistyötä tekevä. Se oli ihanteellisen täsämällinen avuilleni ja vuorovaikutuksemme toimi. Ravissa teimme paljon taivutteluja sekä asettamisia ja ylipäätänsä ravissa kaikki sujui oikein hienosti. Valmentajamme halusi tänään keskittyä laukkatyöskentelyymme joten raviharjoituksista pääsimme samointein nostamaan laukan. Aluksi kuljimme kootussa laukassa uralla käyden läpi erilaisia ratsastusteitä kuten esimerkiksi lävistäjä, kulmakatkaisu ja vastakaarto. Näiden sujuessa mutkattomasti, siirryimme laukanvaihtoihin jotka suoritettiin lävistäjällä. Vaihdot tuottivat tällä kertaa pieniä ongelmia ja meidän täytyikin tehdä muutamat vaihdot ravin kautta ennenkuin onnistuimme jälleen tekemään vaihdon laukassa. Valmennus kului todella nopeasti laukan parissa ahertaessa ja aikamme alkoi pian loppua. Ehdimme vielä kuitenkin treenaamaan laukannostoja pysähdyksestä sekä pari suoraan peruutuksesta. Vain kevyet laukka-avut ja Azara nosti lennokkaan, näyttävän laukkansa. Peruutuksetkin sujuivat moitteettomasti. Valmentajalla oli kiire seuraavaan paikkaan joten jäimme tamman kanssa kahden vääntämään vielä viimeisetkin mehut meistä loppuverryttelyiden merkeissä.


Päiväkirja

16.04.2014 Azara al Bahieh - Isis

Azara al Bahieh on kotoisin Yhdistyneistä arabiemiirikunnista missä sen on kasvattanut al Bahieh Stud. Tamma muutti jo nuorena hevosena Shadiya Arabiansiin ja sieltä se muutti 5-vuotiaana meille al Najyaan.

Ikääntyminen

0yo - 20.08.2013
1yo - 20.09.2013
2yo - 20.10.2013
3yo - 20.11.2013
4yo - 20.12.2013
5yo - 20.03.2014
6yo - 20.06.2014
7yo - 20.09.2014
8yo - 20.12.2014
9yo - 20.03.2015
10yo - 20.06.2015
11yo - 20.09.2015
12yo - 20.12.2015
13yo - 20.03.2016
14yo - 20.06.2016
15yo - 20.09.2016
16yo - 20.12.2016
17yo - 20.03.2017
18yo - 20.06.2017
19yo - 20.09.2017
20yo - 20.12.2017
21yo - 20.03.2018
22yo - 20.06.2018
23yo - 20.09.2018
24yo - 20.12.2018
25yo - 20.03.2019
26yo - 20.06.2019
27yo - 20.09.2019


Azara al Bahieh on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse