Azeeza al Najya


arabialainen täysiverinen staright egyptian, tamma, säkä 149cm
syntynyt 11.05.2012, VH12-003-0745
koulupainotteinen - Helppo B, re 80cm
kasvattaja al Najya
omistaja Isis (VRL-11247)

55 kpl sijoituksia KRJ-kilpailuista
15.05.2014 KRJII - 24 (9+7+8) - 40 - 12 - 10 - 8 = 94 p.
ei mainittavia meriittejä


Luonne

Azeeza on suurimmaksi osaksi ajasta rauhallinen ja tamma hamuilee mielellään ohikulkijoilta herkkuja sekä rapsutuksia, mutta sen rauhallisuus saattaa saada hyvin äkäisen ympärikiepautuksen jonkin asian hermostuttaessa sitä ja mitähän tälläiset asiat ovat? Hyvinä esimerkkeinä menkööt pesukarsina ja itse pesu sekä hätäinen ihminen joka vain touhottaa tamman ympärillä kuin päätön kana eikä Azeeza pysy sen tahdissa mukana seuraamaan mitä ihminen puuhastelee. Hermostuneena tammasta kuoriutuu pieni ilkimys - no ei aivan, mutta rauhallinen ja leppoisa tamma muuttuu huomattavasti vilkkaammaksi ja se voi koittaa keljuilla omiaan. Hoitessa Azeeza on useinmiten vain paikallaan kököttävä patsas joka päätänsä käännellen tarkkailee hoitajan työskentelyä välillä tälle hempeästi hörähdellen. Turhan tylsistyneenä tamma ei kyllä jää tuijotamaan seinää vaan koittaa keksiä itselleen pientä kivaa kuten riimunarun pureskelu, harjojen napostelu tai ympyrää pyöriminen. Azeezaa saa harja reippain ja pitkin vedoin, mutta mahasta kannattaa olla helläkätisempi sillä se on tamman ainoa herkkä paikka. Kaviot tamma antaa putsata kaikessa rauhassa eikä varustaminenkaan tuota minkään asteen katastrofia.

Ratsastaessa Azeeza liikkuu reippaasti eteenpäinpyrkien, muttei aina tahdo pysyä täysin kuulolla. Ei ainakaan silloin jos ratsastajalta pääsevät ohjasotteet katoamaan. Tamman askellajit ovat vapaita ja säännöllisiä. Sen askelten lennokkuus ja eteenpäinpyrkivyys ovat erityisen mukavat ratsastajan paikalta katsoen ja - tuntien. Tamma työskentelee aina mielellään ja onkin siis motivoitunut tekemäänsä unohtamatta kuinka hyvin siltä löytyy kapasitettiia vääntää ja kääntää. Kentällä ja maneesissa Azeeza kulkee rohkeana ja kylmäpäisenä, mutta maastossa saattaa hieman säpsähdellä kummallisia rapinoita ja raksahduksia. Kilpailukentillä tamma on aivan uusissa atmosfääreissä ja se mielellään esitteleekin iteänsä elegantisti kulkien. Tamma on sopeutunut hyvin kilpailureissujen hälinään sekä yleisömäärään ja se käyttäytyykin luonteensa omaisesti rauhallisesti.

Sukutaulu

i. Al Rafiq
ii. Al Astoundd
iii. Justify
iie. Kontesa
ie. Jazira
iei. Imtaarif
iee. Beneera
e. Atifah al Aliaaj
ei. Aliaaj
eii. Maraam Fayyad
eie. Al Zahra
ee. Athir
eei. El Ghayth
eee. Ulfah el SubhiyahSukuselvitys

isä Al Rafiq on egyptinlinajinen, 152cm korkea ori. Rafiq asui ensin al Najyassa jonne se tuli tuontihevosena Egyptistä. Myöhemmin kipakka luonteinen ori myytiin Special Ringiin ja siellä se asuu vielä nykyäänkin. Ori on kenttäpainotteinen, tasoltaan Helppo A / 120cm, mutta kilpailuissa ori ole kauhesti ehtinyt käymään. Rafiqin kanssa onkin keskitty enemmän jalostuspuoleen ja orille syntyi vuoden 2012 aika kolme jälkeläistä. Ratsastaessa Rafiq on kova työskentelemään, eteenpäinpyrkivä ja varsin innokas.

isänisä Al Astoundd kilpaili laukkaradoilla jonkin verran kunnes rautias ori täytti kahdeksan ja se päätettiin siirtää jalostuskäyttöön. Vanhemmiten ori pääsi esiintymään näyttelykehiin saaden hyviä palkintoja sekä se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla moneen kertaan. Upearakenteinen Astoundd rauhoittui iän karttuessa ja vaikka se olikin nuorena käynyt muutamat laukkastartit, pystyi orilla ratsastamaan Helppo B tason liikkeitä. Orista jäi monia upeita jälkeläisiä joista suurinosa ovat keränneet menestystä näyttelykehissä. Säkäkorkeutta orilla oli 151cm.

isänisäisä Justify oli kimo arabiori, joka suorastaan loisti fantastisella ulkomuodollaan. 149cm korkean orin kanssa kierrettiin näyttely kehiä ja Justify kuuluikin rotunsa edustajien parhaimmistoon. Pitkä ja menestyksekäs näyttelyura teki orista hyvin suositun jalostusorin ja sen huomattiin periyttävän jälkeläisilleen vahvasti omia piirteitään. Suuri osa kimon varsoista on menestynyt yhtä mallikkaasti näyttelyissä ja osa niistä on kanatakirjattuja.

isänisänemä Kontesa oli laukkasukuinen vaikkei kovinkaan kummoisesta suvusta, mutta tammasta itsestään ei ollut laukkaradoille. Oikeastaan sen kouliminen laukkaratsuksi olisi täysin toivotonta ja niinpä tamman kanssa lähdettiin kokeilemaan yleisratsastusta. Matka koulukiemuroilla ja esteillä alkoi kotona ja ruunikkoa käytettiin pitkään vain harrasteratsuna ennenkuin se myytiin eteenpäin. Vanhempana 151cm tamma ehti nähdä muutamat kilpailut ja siirtyi sitten jalostustammaksi. Tammasta syntyikin paljon upeita ja hyväluonteisia varsoja.

isänemä Jazira on egyptiläissyntyinen rautias joka oli hyväliikkeinen ja jäntevä, soveltuen näin mainiosti kouluratsuksi. Tamman kanssa kilpailtiin Helppo A tasolla menestyksekkäästi ja myöhemmin se pääsi jalostuskäyttöön kisaten vielä tiineyskausien välissä. Jazira omasi mukaansatempaisevan, reippaan luonteen ja sen kanssa työskentely oli viihtyisää. 150cm säkäkorkuinen tamma oli monene mieleen ja kaikkien onneksi sen jälkeläiset perivät siltä hyviä luonteenpiirteitä.

isänemänisä Imtaarif oli rautias, 153cm korkea ja ulkomuodoltaan hyvin jalo sekä katseita keräävä ori. Imtaarif oli mahdikkaan itsetietoinen tapaus joka vaati osaavan ratsastajan suorittaakseen tasonsa Helppo A liikkeet kuin leikiten. Rautias ehti kiertää monissa näyttelyissä varsasta vaariin ja se keräsi useita luokkavoittoja sekä pääsi kantakirjaan. Orista jäi 15 jälkeläistä joista muutama on tähän mennessä saavuttanut itsensä isänsä tapaan kantakirjatuiksi.

isänemänemä Beneeran elämä kului kotona kasvattajallaan jalostustamman paikalla. Ruunikko tamma liikkui tahdikkaasti ja lennokkaasti, sen kapasiteetin riittäen Helppo A tasolle, mutta koskaan sillä ei kilpailtu. Baneerasta löytyi kaikki arabialaisen täysiverisen luontaiset ominaisuudet niin luonteeltaan kuin ulkomuodonkin suhteen ja tamma oli siis parasta laatuaan siitostammana. 152cm säkäkorkuinen tamma toimi aktiivisesti jalostuksessa ja tamma varsoi yhteensä kymmenen varsaa.

emä Atifah al Aliaaj on Azeezan isän tapaan al Najyan tuontihevonen joka myytiin Elgwir Arabiansiin jalostukseen ja kilpailukäyttöön. Ruunikko tamma on erittäin hyvärakenteinen ja nopea oppimaan uusia asioita. Tamman kanssa on kokeiltu varsana aluksi laukkaratsastusta, mutta aivan turhaan ja siitä koulutettiinkin siis kouluratsu Helppo B tasolle. Kouluratsastuskilpailuista 149cm tamma on kerännyt tähän mennessä 24 sijoitusta joista kuusi on voittoja. Tamma on varsonut kaksi varsaa ja lisää on toivottavasti tulossa.

emänisä Aliaaj on rautias ja raamikas egyptin verilinjan edustaja, väriltään musta ja säkäkorkeutta herralta löytyy 152cm. Aliaaj oli nuorempana varsin loistokas näyttelykehissö keräten parhaita palkintoja toisensa jälkeen. Onhan herra nyt vanhempanakin menestynyt seniori luokissa, mutta nuorena saavutettu maine teki orista kysytyn jalostusorin. Komeaa rautiasta ja sen joustavan lennokkaita liikkeitä esiteltiin myös kouluradoilla tasolla Vaativa B ja ori menestyi koulukiemuroillakin mielettömän hyvin. Ori on nykyään eläkkeellä kouluradoilta ja jalostuskäytöstä, mutta se ehti saada jopa parisenkymmentä jälkeläistä.

emänisänisä Maraam Fayyad oli egyptiläissyntyinen ori, joka matkusti ympäri maailmaa omistajanvaihdoista johtuen ja sai se tietenkin kiertää myös kilpailuissa. 155cm säkäinen Fayyad oli aikansa helmi näyttelyissä ja sen ulkomuoto oli suorastaan henkeäsalpaava. Komea ori nautti myös esiintymisestä sydämensä kyllyydestä mistä se saikin aina hyvää palautetta. Fayyadin kanssa käytiin kilpailemassa näyttelyiden lisäksi Vaativa B:n kouluradoilla ja aina niin kuulaisena sekä tyylikkäästi liikkuva ori kahmi näistäkin parhaat palkinnot. Musta ori kantakirjattiin erinomaisin pistein sen ollessa 5-vuotias ja seuraavana vuonna se alkoi ottamaan tammoja vastaan.

emänisänemä Al Zahra teki suuren uran kouluratsuna ja tamma muistetaan vielä tänäkin päivänä sen lukuisista saavutuksista sekä huimista pistemääristä tasolla Helppo A. Ruunikon, egyptinlinjan edustaja viettikin elämänsä aikana enemmän aikaa koulukentillä kuin jalostustoiminnassa, mutta siitä syntyi kuitenkin viisi toistaan hienompaa varsaa joille tamma periytti oikein hyviä taitoja. Zahralla oli säkäkorkeutta 149cm ja luonteeltaan se oli lempeä sekä vauhdikas.

emänemä Athir eli hiljaista elämää moniin muihin suvun hevosiin verrattuna, mutta sen kultainen luonne teki siitä yhtä arvokkaan kuin paras kilpahevonen. Ruunikonkimo, 145cm korkea tamma oli varsinainen sydäntenmurskaaja eikä hevoselle voisi toivoa parempaa luonnetta. Tamma oli lempeä ja sen kanssa työskentely oli saumatonta sekä palkitsevaa. Athir taitoi kouluratsastusliikkeitä tasolle Helppo A, mutta sitä käytettiin vain kotona ratsastukseen. Tamma tapasi elämänsä aikana useita, hienoja oreja ja varsoja tammalle siunattiin kymmenisen kappaletta.

emänemänisä El Ghayth oli elegantti, 148cm korkea ruunikonkimo joka niitti menestystä näyttelykehissä. Luokkavoittoja toisen perään eivätkä suurimmatkaan arabitapahtumat jääneet tältä herralta välistä. Ghaythista tehtiin vuosien varrella lukuisia ostotarjouksia, mutta ori kuitenkin vietti elämänsä kasvattajallaan. Aktiivisessa jalostuskäytössä ollut ori kantakirjattiin nuorena ja se on saanut monen monta jälkeläistä.

emänemänemä Ulfah el Subiyah olikin yksi tämän suvun menestyneimmistä arabialaisista. Rautias tamma kilpaili lähes koko ikänsä koulukentillä Vaativa B luokissa ja siitä tuli puhuttu nimi vähän kaikenrotuisten hevosten kasvattajien keskuudessa ja monet tahtoivat tammasta jälkeläisen. Subiyahin omistaja hyväksyi kuitenkin vain arabialaisia oreja astumaan tammaa ja niistäkin vain ne parhaimmat. Rautiaan kanssa oli päätetty keskittyä kilpailemiseen ja näin tamma varsoikin vain neljä varsaa. 152cm tamma kävi välillä myös näyttelyissä ja hienorakenteinen kaunokainen menestyi näissäkin hyvin.
Jälkeläiset


06/2014 t. Tharwah al Najya / Jerrico al Qismat

04/2014 o. Sakhir al Najya / Saleh Qutb al Najya

10/2013 t. Suhaylah al Najya / Abdur Rashid al Najya

08/2013 o. Alhasan Bahir al Najya / Sahir Bakr al Najya
Kilpailukalenteri


KRJ 24.03.2014 - Vaapukka - He C - 6 / 40
KRJ 24.03.2014 - Parodia - He B - 1 / 40
KRJ 22.03.2014 - Vaapukka - He C - 4 / 40
KRJ 22.03.2014 - Vaapukka - He C - 5 / 40
KRJ 18.03.2014 - Vaapukka - He C - 3 / 40
KRJ 15.03.2014 - Ramya Ranch - He C - 6 / 50
KRJ 19.11.2013 - Fiktio - He B - 5 / 40
KRJ 19.11.2013 - Fiktio - He C - 4 / 40
KRJ 13.11.2013 - Fiktio - He B - 6 / 40
KRJ 13.11.2013 - Örpsilä - He B - 4 / 30
KRJ 12.11.2013 - Fiktio - He B - 5 / 40
KRJ 11.11.2013 - Örpsilä - He B - 2 / 30
KRJ 10.11.2013 - Fiktio - He B - 6 / 40
KRJ 10.11.2013 - Örpsilä - He B - 3 / 40
KRJ 09.11.2013 - Fiktio - He C - 3 / 40
KRJ 07.11.2013 - Fiktio - He C - 4 / 40
KRJ 02.11.2013 - Pirunkorpi - He C - 2 / 77
KRJ 02.11.2013 - Rhonwen - He B - 1 / 40
KRJ 01.11.2013 - Rhonwen - He B - 2 / 40
KRJ 31.10.2013 - Rhonwen - He B - 5 / 40
KRJ 30.10.2013 - Pirunkorpi - He B - 5 / 100
KRJ 30.10.2013 - Pirunkorpi - He C - 8 / 77
KRJ 29.10.2013 - Demo Yozora - He B - 2 / 50
KRJ 27.10.2013 - Rhonwen - He B - 1 / 40
KRJ 25.10.2013 - Rhonwen - He B - 6 / 40
KRJ 24.10.2013 - Moondance - He B - 4 / 40
KRJ 21.10.2013 - Moondance - He B - 4 / 40
KRJ 10.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 4 / 50
KRJ 10.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 7 / 50
KRJ 09.10.2013 - Sakasti - He B - 2 / 60
KRJ 09.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 5 / 50
KRJ 09.10.2013 - Sakasti - He B - 7 / 60
KRJ 08.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 6 / 40
KRJ 07.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 3 / 40
KRJ 04.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 1 / 40
KRJ 04.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 3 / 50
KRJ 03.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 7 / 50
KRJ 27.09.2013 - Latun talli - He B - 5 / 30
KRJ 26.09.2013 - Latun talli - He B - 3 / 30
KRJ 20.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - He B - 5 / 50
KRJ 14.09.2013 - Huvitus - He C - 5 / 32
KRJ 11.09.2013 - Huvitus - He C - 1 / 32
KRJ 30.08.2013 - Konkkaronkka - He B - 1 / 40
KRJ 29.08.2013 - Konkkaronkka - He B - 3 / 40
KRJ 28.08.2013 - Konkkaronkka - He B - 1 / 40
KRJ 16.08.2013 - Takkuinen - He C - 5 / 40
KRJ 08.08.2013 - Metsälammen Ratsutalli - He C - 4 / 22
KRJ 05.08.2013 - al Najya - He B - 1 / 25
KRJ 05.08.2013 - al Najya - He B - 2 / 25
KRJ 04.08.2013 - al Najya - He B - 4 / 25
KRJ 02.08.2013 - Raivio - He B - 1 / 40
KRJ 29.07.2013 - Delty - He B - 4 / 30
KRJ 27.07.2013 - Raivio - He B - 1 / 40
KRJ 27.07.2013 - Marike - He B - 4 / 50
KRJ 09.07.2013 - Shamrock Hill - He B - 3 / 30


Valmennukset

28.09.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Dora

Pienehkö arabi oli tänään kenkulla päällä, eikä sitä meinannut huvittaa tehdä mitään oikein. Isis kyllä yritti kovasti tehdä asiat ohjeideni mukaan, mutta tuittupäinen Azeeza oli erimieltä. Tamma temmelsi eteenpäin hiukan töksähtelevästi eikä muodossa kulkemisesta ollut tietoakaan. Voltitkin meinasivat näyttää vähän erikoisilta, pysähdys onnistui ihan hyvin mutta peruutus oli kummallista harppomista. Alkulämmittelyjen aikana oli tahkottu juuri näitä sanomiani asioita ja kolmikaarinen kiemuraurakin tuli tutuksi, sillä ajattelin sen auttavan taivuttamaan Azeezaa.

"Kokeile pohkeenväistöjä pitkillä sivuilla, lyhyillä sivuilla tee suuret pääty-ympyrät.", kerroin ja ratsastaja alkoi oitis toteuttamaan antamaani tehtävää. Pääty-ympyröissä ei ollut mitään ongelmaa mutta pohkeenväistöt olivat ihan oma juttunsa. Azeeza kulki kummallisesti vinossa - ei ollenkaan niin kuin olisi pitänyt, joten käskin Isiksen tarkistamaan apunsa ja kokeilemaan uudestaan. Apujen korjaaminen ei auttanut vaan arabi kulki yhä ikävän näköisesti ja selvästi hangoitteli vastaan. Pyysin Isistä tekemään käynnissä ja ravissa voltteja ja sitten taas sitä jo tutuksi tullutta kiemurauraa. Näiden jälkeen väistöjä kokeiltiin uudestaan, kun tammakin taas kulki hiukan vetreämmin. Tällä kertaa väistöt onnistuivat hyvin molempiin suuntiin ja Azeeza tuntui vihdoinkin kulkevan kunnolla muodossa. "Ja lopuksi voitaisiin ottaa vähän harjoituslaukkaa molempiin suuntiin. Päädyissä tee suuret pääty-ympyrät.", kerroin ja Isishän teki työtä käskettyä. Laukassa arabikin tuntui kulkevan paremmin kuin koko valmennuksen aikana ja selvästi nautti hiukan vauhdikkaammasta menosta. Laukkaamisen ja ympyröiden jälkeen ratsukko saikin omatoimisesti loppuverkata.


29.09.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Hanne

Isis ja ruunikko arabialaistamma verryttelivät kevyessä ravissa kentällä pähkäillessäni kuumeisesti, kuinka tamman nimi lausutaan. Tänään tehtäisiin paljon harjoituksia laukassa ja kokeiltaisiin vähän Azeezan herkkyyttä siirtymisillä. Verryttelyn jälkeen ratsukko sai siirtyä hetkeksi käyntiin ja kehotin ratsastajaa antamaan hevoselle vapaat ohjat. Selitin ensimmäisen harjoituksen kulun ratsukon kävellessä reippaasti pitkin uraa.

Ennen laukkaa tehtäisiin vähän ravityöskentelyä niin, että aina pitkän sivun keskellä siirryttiin harjoitusravista käyntiin ja tehtiin noin 10 metrin voltti, jonka jälkeen tuli siirtyä takaisin raviin. Lyhyellä sivulla taas tuli tehdä ravista pysähdys, jonka aikana haettiin vähän perääntantoa istunnan ja pohkeiden avulla samalla kun vatsalihakset pidättäisivät hevosta. Pysähdyksestä siirryttiin jälleen harjoitusraviin. Azeezan siirtymiset jäivät aluksi melko pitkiksi, etenkin kun piti hidastaa käyntiin. Muutaman kerran jälkeen tamma alkoi kuitenkin jo hoksata harjoituksen idean ja ylimääräisestä energiasta huolimatta ratsukon siirtymiset tulivat hiljalleen täsmällisemmiksi. Pysähdys oli tammalle hankala, sillä se ei meinannut malttaa millään pysyä paikoillaan. Jätimme aluksi peräänannon hakemisen pois, ja keskityimme vain Azeezan rauhoittamiseen pysähdyksen ajaksi. Kehotin ratsastajaa ajattelemaan, että hän on todella painava ja syvät vatsalihakset toimivat jarruttavana apuna ohjan sijaan. Toiseen suuntaan tamma alkoikin jo pysyä paikoillaan ja alkoi hakeutua peräänantoonkin. Jatkoimme laukkaharjoituksella. Kummankin pitkän sivun alusta tuli nostaa laukka, mutta toisella puolella kenttää nostettiinkin vastalaukka. Lyhyillä sivuilla tehtävä pysyi samantapaisena kuin edellisellä kerralla, pitkän sivun lopussa siirryttäisiin harjoitusraviin ja keskivaiheilla pysähdys ravista. Vastalaukka aiheutti Azeezalle kovasti päänvaivaa aluksi, mutta kun ratsastaja piti avut selkeinä ja muisti asettaa kunnolla ulospäin ennen nostoa, tajusi tammakin harjoituksen idean. Aloitimme vasemmassa kierroksessa, joka oli tammalle selkeästi hieman vaikeampi kuin oikea, mikä selvisi suunnanvaihdoksen jälkeen. Ennen valmennuksen loppua ratsukko sai vielä laukata pari kertaa ihan vain uraa pitkin, sillä tamma oli niin täynnä energiaa. Parin kierroksen jälkeen hidastettiin raviin ja kehotin Isistä keventämään rauhassa ja houkuttelemaan tammaa ohjalla ja pohkeella hieman eteen ja alas. Loppukäynnit ratsukko jäi kävelemään itsenäisesti.


02.10.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Lämmittelyt Azeezan kanssa kuluivat siirtymisten sekä koottujen - ja lisättyjen askelten kanssa. Tamman askeleet olivat tasapianoisia sekä lennokkaita niin ravissa kuin laukassa. Käynnissäkin neitokainen malttoi kävellä ja pysyi hyvässä tahdissa, kauniisti muodossa kulkien. Ravissa toistimme kahdeksikkoa ja kuljimme toisinaan myös uralla tehden temponmuutoksia. Azeeza oli pirteällä tuulella ja se kulki allani valppaana, nöyränä avuille. Temponmuutosten jälkeen palasimme takaisin uralle ja siirryimme käyntiin. Lähdimme pitkän sivun päädystä kohti keskihalkaisijaa pohkeenväistössä ja halkaisijalle päästyämme otimme pari käyntiaskelta eteenpäin ennenkuin lähdimme väistämään takaisin uralle. Alussa Azeeza oli hieman kankea eikä tahti pysynyt yllä joten ennen seuraavia väistöjä teimme pääty-ympyrällä siirtymisiä. Seuraava väistö toisella pitkällä sivulla alkoikin jo huomattavasti edellistä paremmin ja tamma reagoi pienempiinkin apuihini. Väistö loppui pehmeästi ja tamma astui muutaman askeleen eteenpäin suoraa linjaa noudattaen kunnes annoin avut uuteen väistöön. Pohkeenväistön päätyttyä nostimme ravin ja kuljimme seuraavan pitkän sivun puolelle josta kaarsimmekin pääty-ympyrälle. Parin kierroksen jälkeen lähdimme kolmikaariselle kiemurauralle. Kiemurauralta päästyämme teimme jälleen pohkeenväistöt molemmilla pitkillä sivuilla. Laukassa tehtävänämme oli vastalaukka kiemurauralla. Uran kulkeminen sujui ongelmitta niinkuin myös vastalaukka. Kiemurauran jälkeen kuljimme oikeassa laukassa takaisin toiseen lyhyeen päätyyn josta lähdimme uudestaan kiemurauralle. Tehtävää toistettiin muutamaan otteeseen molempiin suuntiin ja sitten saimmekin luvan siirtyä verryttelemään.


06.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Alkulämmittelyt oli suoritettu ja päätimme aloittaa pohkeenväistöharjoituksilla. Lähdimme kulkemaan reippaassa käynnissä halkaisijalle ja halkaisijan puolesta välistä lähdimme takaisin kaviouralle väistössä. Azeeza liikkui rungostaan suorana ja hieman liikkeen suunnasta poispäin asetettuna jotta pystyin näkemään sen sisäsilmäkulman ja sieraimen reunan. Tamma astui eteenpäinpyrkivänä ristiin etuosan johtaen liikettä. Teimme väistöt lävitäjällä toistamiseen ja vaihdoimme sitten ratsastettavaa tietä siten, että lähdimmekin kaviouralta kohti lävistäjää palaten takaisin uralle ennen pitkän sivun loppua. Ensimmäisellä kerralla väistö halkaisijalle meni hyvin, mutta kun yritimme lähteä samantien uuteen väistöön toiseen suuntaan, kaikki ei mennyt niinkuin piti ja väistö ei alkanut heti. Päätimme tehdä pari kierrosta niin, että suoristaisin tamman halkaisijalla ottaen kaksi käyntiaskelta ja lähtisimme vasta sitten uuteen väistöön. Näin tehtävä onnistui paremmin ja muutaman kerran jälkeen saimme suoritettua liikkeen ilman väliaskelia. Siirryimme valmentajan pyynnöstä raviin ja ravailimme hetken kahdeksikolla tehden peruutuksia ja niistä suoria siirtymisiä raviin. Azeeza kulki ravissa kevyesti ja hyvässä muodossa. Jatkoimme pohkeenväistöjä tässä askellajissa ja lähdimme suorittamaan väistöä pitkän sivun kulmasta vastakkaiseen kulmaan. Tempo ja tahti säilyivät liikkeen läpi oikein sujuvasti. Kokorataleikkaan lisäksi kävimme läpi aiemmat ratsastustiet ja viimeisimpään erinomaiseen suoritukseen oli hyvä lopetella tältä erää. Otimme vielä hetken laukkaa työstäen keskilaukkaa ja saimme sitten tehdä itsenäiset loppuverryttelyt.


06.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Alkulämmittelyistä lähtien Azeeza toimi varsin hyvin, valppaana ja kuulaisena avuilleni. Ensimmäisenä tehtävänä valmentajamme pyysi meidät tekemään kolmikaarista kiemura-uraa tehden suoristusten jälkeen pysähdykset. Azeeza koitti oikea kaasteissa hieman ja päätimme tehdä radan kerran kaksi käynnissä ennenkuin palaisimme yrittämään sitä taas ravissa. Sain pohkeen hyvin läpi ja tamma kulki ratsastettavan tien ilman oikomisyrityksiä. Pysähdykset onnistuivat oikeisiin kohtiin ja niistä takasin raviin palaaminen oli vaivatonta. Lisäsimme pian tekemistä kyseiseen rataan ja nyt tekisimme jokaisesta pysähdyksestä muutaman askeleen peruutuksen. Teimme aluksi pitkiä, noin kuuden askeleen peruutuksia jostä lähdimme vähentämään peruutettavia askelia kahteen. Azeeza kuunteli hyvin ja työskenteli aktiivisena. Keskeytimme kolmikaarisen hetkeksi ja valmentajamme pyysi meidät pääty-ympyrälle nostamaan laukkaa. Ympyrällä teimme hetken yliasetuksia ja lähdimme sitten takaisin kiemura-uralle. Teimme samaa harjoitusta kuin ravissakin kunnes saimme valmentajalta käskyn jättää pysähdykset väliaskelineen pois ja tehdä tilalle laukanvaihdot. Azeeza innostui laukasta ja ensimmäiset vaihdot olivat..noh keskivertoisia. Sain kuitenkin korjattua tilanteen napakammalla ohjastuntumalla sekä puolipidätteillä ja alkoivathan ne vaihdotkin sujumaan tasapainoisesti ja pehmeästi. Loppuverryttelyiksi ravasimme voltteja ja teimme muutamat pohkeenväistöt halkaisijalla.


10.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Olimme juuri aloittaneet Azeezan kanssa alkukäynnit kun valmentajamme saapuikin jo paikalle. Taipuvuutta edistääksemme teimme paljon pieniä voltteja ja ympyröillä siirsin tamman takaosaa ulos- sekä sisäänpäin. Jatkoimme ravissa samaa tehtävää ja Azeeza liikkui verkkaisesti, hyvin elastisena. Vaihdoimme muutaman suunnanmuutoksen jälkeen harjoitusta ja nyt oli aika työstää tamman keskiravia. Liike oli selkeästi pyöreämpi kuin lisätty ravi ja Azeeza liikkui tahdikkaasti eteenpäin pidentäen askelta hieman ja työntäen hyvin takaa. Valmentajamme kehui askelten pysymistä tasaisina ja kokoliikkeen tasapainoisuutta sekä luontevuutta. Ravityöskentelyn jälkeen oli vielä luvassa vastalaukkaa kiemurauralla. Tasapainoisen liikkumisen taitavalle tammalle tehtävä oli ongelmaton ja se liikkui tasaisella kuolaintuella sekä asetettuna laukan puolelle läpi liikkeen. Valmennus sujui oikein hyvin ja saimme tehtävistä paljon irti. Loppuverryttelyiksi palasimme taivuttelujen tekemiseen.


11.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Tällä kerralla olimme ehtineet suorittamaan lämmittelyt hyvään vaiheeseen ennen valmentajan saapumista joten pääsimme suoraan asiaan hänen saapuessaan. Azeeza liikkui hyvin eteenpäin omalla moottorillaan ja se pysyi hyvällä kuolaintuntumalla. Olimme eilen käyneet läpi kiemurauraa vastalaukan merkeissä ja tänään keskittyisimme kyseiseen uraan myös ravissa sekä käynnissä. Valmentaja tahtoi nähdä miten Azeeza toimisi kevyemmillä ohjilla, mutta tästä ei seurannut muutakuin, että tamma koitti oikoa kaarteissa pohjeavuista huolimatta. Keräsin ohjia takaisin vakaalle tuntumalle ja oikominen loppui siihen. Jatkoimme kiemurauraa tutulla, napakalla tuntumalla ja tamma taipui oikein kauniisti. Lisäsimme rataan pysähdyksiä ja siirtymisiä käynti - ravi välillä. Homman sujuessa niinkuin kuului vaihdoimme tehtävää pohkeenväistöihin. Väistöt eriteillä käytiin aluksi käynnissä ja muutaman toiston jälkeen siirryimme raviin. Pohkeenväistöt onnistuivat hyvin ja varsin näyttävästi molempiin suuntiin niin käynnissä kuin ravissa. Lopuksi vielä ennen loppuverryttelyjä teimme muutamat temponvaihtelut harjoituslaukasta keskilaukkaan sekä toisinpäin. Harjoituslaukassa hevonen liikkui irtonaisena sekä tasapainossa ja keskilaukassa jonkin verran eloisammassa tempossa turpa luotiviivan edessä. Askelpituus muuttui matkaavoittavammaksi kuin harjoituslaukassa.


12.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Azeeza liikkui hyvin ja vauhdikkaasti jo tunnin alkupuolella. Saimme sen takaosan työskentelemään tarmokkaasti ilman väkinäistä vääntöä ja liikkuminen tuntui kaikinpuolin kevyeltä. Lämmittelyiden jälkeen luvassa oli temponmuutoksia harjoitusravista keskiraviin sekä toisin päin. Nämä harjoitukset onnistuivat hyvin. Teimme saman harjoituksen myös laukassa ja tässä tamman energisyys oli liikaa sillä tahti muuttui helposti liian vikkeläksi eikä askellus näyttänyt enään erinomaiselta. Otin ohjia hieman lisää tehden puolipidätettä ja tukien tammaa kuitenkin pohkeillani sekä istunnalla. Hetken kuluttua Azeeza malttoi rauhoittua sekä keskittyä paremmin liikkeisiin ja kaikki sujuikin mainiosti. Laukkatyöskentelystä valmentajamme pyysi meidät takaisin raviin ja ennen loppuverryttelyä oli tehtävänä vielä muutamat siirtymiset peruutuksesta suoraan raviin. Kuljimme koko kenttää pitkin ja ensimmäinen pysähdys ajoitettiin lyhyen sivun loppuun. Azeeza pysähtyi tasaisesti ja paikalla seisomisemme näytti hyvältä, hevosen kaikki jalat olivat oikeassa linjassa. Tästä lähdimme peruuttamaan viiden askeleen matkan ja sitten nostimme ravin. Siirtyminen raviin tapahtui ilman väliaskeleita. Teimme peruutuksia sinne sun tänne melko tiheästi ja vähensimme hiljalleen peruutuksen askelten määrää vain pariin. Kyseinen tehtävä sai tamman rentoutumaan entisestään ja pian saimme aloittaa loppukäynnit.


13.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Pääsimme jälleen treenaamaan kolmikaarista kiemurauraa. Azeeza oli hyvin kuulolla ja ruunikko tamma työskenteli nöyrästi. Alkulämmittelyiden volteilla sain tamman joustavammaksi ja taipuisaksi mistä pääsimme aloittamaan valmennuksen. Kolmikaarisen käännökset onnistuivat tänään erinomaisesti eikä Azeeza yrittänyt kertaakaan oikoa päästäkseen helpommalla. Kävimme radan pariin kertaan käynnissä ja siirryimme sitten jatkamaan ravissa. Azeeza oli eteenpäinpyrkivä ja se nosteli jalkojaan tahdikkaasti ylöspäin. Liike oli irtonaista sekä sujuvaa mistä saimmekin kehut valmentajalta. Kiemuraura onnistui ravissakin mallikkaasti, suoristukset itse asiassa ehkä jopa hieman paremmin mitä käynnissä. Teimme kolmikaarisen aikana kerran pysähdyksen, peruutuksen ja siitä suoraan takaisin raviin ja tietenkin molempiin suuntiin. Ennen laukkatyöskentelyä ravasimme hetken vapaasti kaviouraa pitkin ja teimmekin välillävoltteja ja loivaa kiemurauraa. Laukkatyöskentely ei ollut tänään kovinkaan kummoista, valmentaja katseli liikkumistamme ja laukan pyörimistä. Kuljimme harjoitus- ja keskilaukassa kenttää ympäri sekä pääty-ympyrällä.


14.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Sää oli tänään mitä mainioin ja aurinko lämmitti mukavasti mustan fleecehupparini läpi, mutta jouduimme kuitenkin suorittamaan valmennuksen maneesissa sillä al Najyan kenttä oli varattuna irtohypytykseen. Saavuimme maneesille samoihin aikoihin valmentajamme kanssa ja aikailematta aloitimme alkulämmittelyn. Azeeza oli innokkaalla tuulella ja koitti nostaa ravia omatoimisesti silloin tällöin, mutta turhaan. Lämmittelyravissa tahti oli kovinkin kepeää kunnes tamma rentoutui volttien ja ympyröiden jälkeen ja tahtikin muuttui säännöllisemmäksi. Ylimääräistä energiaa kuitenkin riitti ja niinpä ensimmäisenä tehtävänä teimme siirtymisiä ravin ja laukan välillä. Laukat tamma nosti lähes kuin ohjus pysyen kuitenkin hyvällä tuntumalla ja raviin se ei olisi tahtonut hidastaa millään. Työskentelimme sisukkaasti ja muutaman kierroksen jälkeen Azeeza suoritti kaikki siirtymiset ensiluokkaisesti. Jatkoimme laukan parissa ja nyt tehtävänä oli tehdä uran varrelle erikokoisia voltteja. Volttien teko luonnistui oikein hienosti ja näistä saimmekin aloittaa loppuverkat.


15.03.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Lämmittelyiden jälkeen valmennus aloitettiin pohkeenväistöillä, jotka tehtiin käynnissä. Azeeza lähti reippaassa käynnissä liikkeelle ja sain tamman hyvin asetettua halkaisijalla ennen väistön tapahtumista. Lähdimme uraa kohti pohkeenväistössä ja ristiinastunta onnistui puhtaasti. Muutamat toistot vielä ja vaihdoimme sitten raviin sekä nyt liike tehtiin puolirataleikkaata pitkin. Ravissa ristiinastunta ei ollut yhtä hyvä ja tasapaino tuntui olevan aika ajoin koetuksella, mutta sentään hyvä tuntuma ja eteenpäinpyrkivyys säilyivät. Saimme todella työskennellä, että pohkeenväistö saatiin sujumaan ja usealla toistolla siitä saatiinkin luonteva liike. Väistöistä vaihdoimme laukkatehtävään. Harjoittelimme tänään kokoamista ja siinä se valmennuksen loppuaika hurahtikin helposti. Nostimme laukan ympyrällä ja uralla teimme vähän väliä pieniä kokoamisia. Ensimmäisistä kokoamisen pidätteistä Azeeza tiputti laukan raviin, mutta nosti kuitenkin laukan uudestaan pyynnöstäni. Saimme laukan kuitenkin pian pysymään ja pääsimme aloittamaan kokoamisia. Kokoaminen oli hyvin pientä, mutta eron kuitenkin huomasi ja muutamaan erittäin hienoon tulokseen oli hyvä lopettaa tältä erää. Loppuverryttelyissä menimme kahdeksikkoa ja kolmikaarista kiemurauraa.

Päiväkirja

07.03.2014 Toinen ratsastaja - Isis

Pitkästä aikaa meillä olikin hieman erilainen päivä. Työskentelimme Azeezan kanssa, mutta tällä kertaa tamman ratsastajana toimi yksi tallitytöistämme ja minä toimin ohjaajana. Painotin ratsastajalle jo alussa kuinka tärkeää olisi saada pidettyä pohkeet tamman lähellä ja ensimmäisenä harjoituksena annoinkin heille pohkeenväistöt. Tuntiimme sisältyi pohkeenväistöjen lisäksi siirtymiset peruutuksesta suoraan raviin ja siirtymiset harjoituslaukasta keskilaukkaan sekä toisin päin. Tunti sujui hyvin ja rennoin mielin ja Azeezakin kulki uuden ratsastajan kanssa vallan mainiosti vaikka välillä se näyttikin koittavan katoavan pohjetuntumalta. Olipas mukavaa katsella jonkun toisen menevän hevosellani ja sain itse pitkästä aikaa toimia valmentajan roolissa. Valmennushommia kun ei ole tullut hetkeen tehtyä kiireiden vuoksi. Lähdimme kentältä yhdessä takaisin tallille missä otin Azeezan vastuulleni. Purin varustuksen tamman yltä ja lähdimme pesulle mistä ruunikko ei pahemmin innostunut, mutta seisoi kuitenkin maltillisesti koko operaation ajan.


09.03.2014 Katsahdus tulevaan - Isis

Suunnittelin tänään tulevaisuutta Azeezan suhteen ja huomasin tamman olevan pian valmis kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Meillä onkin al Najyassa tällä hetkellä reilu kuusi laatuarvostelukelpoista hevosta joten Azeezan ilmoittautuminen tilaisuuteen taitaa jäädä syksymmälle. Se ei kuitenkaan haittaa sillä KRJ laatuarvostelun jälkeen suuntaamme yleislaatuarvosteluun missä olisi hyvä olla tarpeeksi jälkeläisiä, eikä Azeezalla ole kuin kaksi joten ennen kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun menoa tamma ehtii vielä hyvin varsomaan yhden varsan. Tosiaan, YLA olisi meidän etapilla toinen pysähdys ja sitä varten on työskentelevä vielä muutenkin kuin varsojen osalta, mutta emmeköhän me sinnekkin selviä. Tietenkin sieltäkin tahtoisimme mahdollisimman hyvät pisteet ja esimerkiksi jälkeläisten osiossa parhaimmat mahdollisuudet ansaita täydet pisteet jälkikasvusta olisi olla neljä varsaa jotka kaikki täyttävät tietyt ehdot. Azeezallahan on nyt vasta kaksi jälkeläistä ja kolmatta suunnittelilla kesän aluksi joten eiköhän se neljäskin pyöräytetä syksymmällä hyvissä ajoissa ennen YLA:an ilmoittautumista.

Ikääntyminen

0yo - 11.05.2012
1yo - 11.06.2012
2yo - 11.07.2012
3yo - 11.08.2012
4yo - 11.09.2012
5yo - 11.12.2012
6yo - 11.03.2013
7yo - 11.06.2013
8yo - 11.09.2013
9yo - 11.12.2013
10yo - 11.03.2014
11yo - 11.06.2014
12yo - 11.09.2014
13yo - 11.12.2014
14yo - 11.03.2015
15yo - 11.06.2015
16yo - 11.09.2015
17yo - 11.12.2015
18yo - 11.03.2016
19yo - 11.06.2016
20yo - 11.09.2016
21yo - 11.12.2016
22yo - 11.03.2017
23yo - 11.06.2017
24yo - 11.09.2017
25yo - 11.12.2017
26yo - 11.03.2018
27yo - 11.06.2018


Azeeza al Najya on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse