Ghayda al Qismat


arabialainen täysiverinen domestic
tamma, säkä 148cm
syntynyt 01.01.2012, VH12-003-0036
koulupainotteinen - Helppo A, re 60cm
kasvattaja al Qismat Arabians
omistaja Isis (VRL-11247)

48 kpl sijoituksia KRJ-kilpailuista20.06.2014 YLA2
23,5 (13+10,5) - 28 (18+10) - 15 - 17 - 4 = 87,5p.
Luonne

Ghayda on luonteeltaan peruskiltti, mutta kuitenkin tammamainen tallin pikku prinsessa. Hoitaessa tamma tarkkailee hoitajansa toimia ja saattaa silloin tällöin pyörähtää ympäri, pysyy muuten kiltisti aloillaan. Jalkojen kanssa Ghayda on herkkä ja se vetääkin jalkojaan helposti pois hoitajan käsistä niitä harjattaessa tai varsinkin kavioita putsatessa. Kavioiden putsauksessa herkkänahkainen diiva nostaa jalkansa pyynnöstä, mutta juuri kun olet aloittamassa töitä kaviokoukulla, Ghayda paiskaakin jalkansa voimakkaasti takaisin lattian pintaan. Yleensä hoitajan toisesta yrityksestä tamma antaa hoitajansa suorittaa työnsä. Satulointi sujuu helposti, mitä nyt neitokainen välillä pullistelee tai ainakin koittaa, mutta ikinä ei ole käynyt niin etteikö hoitaja saisi yksin Ghaydan satulavyötä kiinni, harvemmin kyseinen työskentely vaatii edes kauheasti hikeäkään ja hampaiden yhteen puremista. Suitset neitokainen ottaa kiltisti vastaan tai melkeimpä hotkaisee kuolaimet suuhunsa ennenkuin hoitaja ehtii niitä edes tyrkyttämään. Vesiboksiin Ghayda ei mielellään mene ja kun sen sinne saa, se pälyilee ympärilleen hermostuneen oloisena. Pesun saa kuitenkin suoritettua suuremmitta ongelmitta.

Ratsastaessa Ghayda on herkkä ja toimisi hyvin jo pelkillä painoavuillaki ellei se olisi niin tarkka. Tamma vaatii pehmeäkätisen ratsastajan joka osaa antaa apuja herkästi, mutta määräävästi. Ratsastajan asennon ja tasapainon tulee myös olla kunnossa sillä tamma alkaa helposti kulkemaan banaanin muodossa mikäli painoavut tuntuvat ristiriitaisilta ja epäselviltä. Ghayda on osaava kouluratsu jonka saa helpolla peräänantoon. Tamma työskentelee oikein mielellään, sillä on halu oppia uutta ja se toimii ratsastajansa alla kuuliaisena sekä varmana. Neitokainen toimii moitteettomasti myös esteillä, mutta kyllä kouluratsastus on ehdottomasti sen vahvuuslaji. Maastoon Ghayda lähtee mielellään vaikka kotiinpäin tullessa lisääkin hieman askelluksen tahtia. Kimo omaa lennokkaat ja todella reippaat askeleet minkä vuoksi uudelle ratsastajalle tamman kulku saattaa aluksi tuntua hankalalta isojen askelten vuoksi, mutta kun niihin tottuu ei ole tietoakaan paremmasta.

Sukutaulu

i. Fylkir CZ
ii. Czabor
iii. Cyrus II
iie. Banderw
ie. Friard el Amoll
iei. Franc el Amoll
iee. Cvetan
e. Gwiazda Noc++
ei. Leonard
eii. Marcel
eie. Karolina
ee. Joanna Noc
eei. Dominik
eee. Irenka NocSukuselvitys

isä Fylkir CZ on musta egyptinarabi jolta löytyy mieluisa kasa sijoituksia AHACin kilpailuista sekä Legion of Merit -titteli. Fylkir on Rifiuti Arabiansin tuontihevonen ja nykyään vankkarakenteinen ori asuu al Qismat Arabiansissa. 152cm orin kanssa on kilpailtu westernissä ja tämä komistus toimii myös jalostusorina. Vuosien 09-2012 aikana orista on tehty kolme jälkeläistä.

isänisä Czabor oli musta ori, jolta löytyi säkäkorkeutta 152cm. Vaativa ratsastettava korkealla työmoraalilla ja kapasiteetilla tarvitsi ammattiratsastajan satulaansa tuodakseen kaikki ne upeat liikkeet esille mihin se vain kykenikään. Mitään tämä herra ei antanut ilmaiseksi vaan sen kanssa piti oikeasti paiskia töitä. Ori kilpaili kouluratsastuksessa vaativan b:n luokissa vakioratsastajansa kanssa useita vuosia keräten kymmeniä - varmaan satoja palkintoja kotiin. Myöhemmin vakioratsastajan lopetettua orille ei löydetty yhtä hyvää ratsastajaa joten koulukentät jäivät sikseen ja Czaborin kanssa päädyttiin kokeilemaan westerniä. Western luonnistui kohtalaisen hyvin tältä vikkelältä orilta ja se pääsi jopa muutamiin kisoihin esittelemään taitjaan ennen kuin se siirtyi ainoastaan jalostuskäyttöön.

isänisänisä Cyrus II on tunnettu arvokkaana periyttäjänä ja menestyneenä kouluratsuna. Koulussa rautiasta oria kisattiin tasolla Helppo A ja sen menestyminen oli suorastaan suurenmoista. 153cm ori pärjäsi hyvin myös lukuisissa näyttelyissä ja se on päässyt kantakirjaankin. Cyrus oli haluttu jalostusori ja se saikin jälkeläisiä jopa 20 kappaletta, joista suurin osa on menestynyt yhtä hienosti kuin isänsä.

isänisänemä Banderw oli koulutettu Vaativa A tasolle saakka ja kimo tamma taitoikin kyseisen tason liikkeet taidokkaasti. Banderw tunnettiin sen hyvästä luonteesta, komeasta ulkomuodosta ja tahdosta esiintyä. Näiden ansiosta pieni, 147cm tamma onkin suorastaan rohmunnut palkintoja näyttelykehistä. Tamma on saanu myöskin monia jälkeläisiä jotka ovat kukin lähteneet kilpailemaan joko kouluratsuna, näyttelyissä tai molemmissa.

isänemä Friard el Amoll muutti nuorena tammana Ranskasta Yhdysvaltoihin, jossa sitä käytettiin lähinnä jalostukseen. Jalostustoiminnan ohella tamma ehti käydä muutamissa näyttelykehissä ja vieläpä ihan hyvällä menestyksellä. Koulupainotteinen tamma pääsi kisaamaan kouluratojakin pienissä piireissä, mutta maailmanlaajuista töhteä siitä ei tullut. Friard varsoi maailmaan todella hienoa varsoja, joista useat ovat pärjänneet näyttelyissä sekä kouluradoilla. Säkää Friardilla oli 149cm ja väritykseltään se oli puhdas kimo.

isänemänisä Franc el Amoll syntyi Ranskassa ja siellä kimo ori asuikin koko elämänsä ajan, mutta kahdella eri tilalla. Ori suoraansanottuna syntyi jalostusorin työhön sillä sen vanhemmista oli suunniteltu tuotettavaksi kasvatti jalostuskäyttöön - oli se ori tai tamma. Orihan sieltä syntyi ja heti sukukypsänä 156cm korkeata oria tarjottiin jalostukseen. Muutama kysely tulikin silloin tällöin pientallien- tai yksityisten arabitammojen omistajilta. Myöhemmin orin kanssa päätettiin kokeilla kilpailemista jalostuskäytön ohella ja Francista paljastuikin varsin osaava kouluratsu tasolle Helppo B. Orin kanssa kilpailtiin muutamissa seura- ja aluekilpailuissa ja vieläpä hyvällä menestyksellä, mutta loppujen lopuksi sen paikka oli toimia jalostusorina. Franc saikin monia hienorakenteisia sekä -luonteisia jälkeläisiä.

isänemänemä Cvetan oli siro 148cm korkuinen tamma jota peitteli kaunis ruunikko karvoitus ja pikimustat harjan sekä hännän jouhet. Cvetanilla on kilpailtu kouluradoilla Vaativa B tasolla ja on tamma käynyt muutamat estekilpailutkin 80cm luokissa. Cvetan taitoi kuitenkin koulukiemurat loistokkaammin ja sen kanssa panostettiin enemmän niihin. Tamma oli ratsuna kuuliainen ja nöyrä, se kuunteli ratsastajaansa maltillisesti ja reagoi apuihin epäröimättä. Kilpailun ohella tamma sai yhteensä viisi jälkeläistä.

emä Gwiazda Noc kuuluu al Qismatin tuontihevosiin ja tämä musta kaunokainen edustaakin puolalaista verilinjaa. Painotukseltaan Gwiazda on koulupainotteinen, tasolla Vaativa B ja sitä ollaan kilpailutettu AHACin puolella vuodesta 2010 lähtien. Tamma onkin ehtinyt jo ansaitsemaan itselleen arvonimen AHAC Legion of Supreme. Jälkeläisiä tästä 148cm tammasta on syntynyt kolme jotka kaikki ovat tammoja.

emänisä Leonard oli tulinen kisaratsu joka menestyi kouluradoilla. Vaativa luonteinen ori taitoi vaativatkin liikkeet ja se tuntui taipuvan mihin tahansa. Ratsastaessa ruunikko kuumui todella helposti, ja sen ratsastajalla oli oltava rautaiset otteet sekä hermot saadakseen ori pysymään rauhallisena. Tilanteessa kuin tilanteessa orin sai kuitenkin kuriin monimuotoisella alkuveryttelyllä, jolloin liikkeet saatiin suoritettua hieman rauhallisemmin. Pitkän elämänsä aikana oria käytettiin enimmäkseen kilpailuratsuna, mutta ehti se muutaman jälkeläisenkin saada.

emänisänisä Marcel oli kimo, säältään 153cm korkea arabialainen jonka kanssa on kisailtu aktiivisesti kouluradoilla tasoilla Helppo B ja Helppo A. Nuorempana orin kanssa kokeiltiin esteratsastustakin ja muutamat kilpailut kyseisestä lajista, mutta hetkessä osoittautui, että kouluratsastus on ainoa ja oikea laji tälle herralle. Marcel keräsi sijoituksia hyvin ja kisauransa ohella se oli jalostuskäytössä. Jälkikasvua onkin siunaantunut reilu parikymmentä kappaletta.

emänisänemä Karolina oli rautias, pätevä kouluratsu tasolleen Helppo A. Tamman kanssa kilpailtiin nuorempana paljon ja se kahmi itselleen hyviä sijoituksia. Karolina ei kuitenkaan jäänyt asumaan kasvattajansa tilalle vaan se myytiin 6-vuotiaana pienelle ratsastuskoululle missä asuessaan tamman kilpailut jäivät historiaan ja sitä käytettiin vain tunneilla sekä omistajan omassa käytössä. Ratsastuskoulussa tamma asui muutaman vuoden kunnes paikka lopetti toimintansa ja tamma palautui kasvattajalleen. Tästä alkoi aikuisen tamman elämässä uusi vaihe sillä siitä tehtiin siitostamma. Hyväluonteinen tamma varsoikin useamman jälkeläisen eläkepäiviinsä asti.

emänemä Joanna Noc oli näyttävä, 153cm korkea kimo tamma joka edusti egyptin verilinjaa. Joanna oli luonteeltaan tammamaisen kipakka, mutta mukaan mahtui myös rauhallisuutta ja olihan tamma pohjimmiltaan täyttä kultaa, vaikka aina se ei siltä vaikuttanutkaan. Siron ja viehättävän ulkomuodon lisäksi tamma taitoi kouluväännöt leikiten ja ansaitsikin kasan palkintoja. Kimoa käytettiin myös jalostuksessa ja se varsoi kahdeksan jälkeläistä.

emänemänisä Dominik oli 154cm korkea, ruunikko arabiori. Dominik oli rakenteeltaan kookas ja vahva, mutta kuitenkin siis kaikki arabialaisen rakennemääritteet täyttävä. Kouluratsastuksessa orin kanssa kilpailtiin Vaativa B tasolla ja se ansaitsi mukavasti sijoituksia. Vankkarakenteinen komistus tuotti mainetta myös näyttelykehissä ja ori pääsi kantakirjaan 6-vuotiaana. Tässä upeassa yksilössä yhdistyy reipas ja eloisa luonne, pieni hyppysellinen tulisuutta ja raudanlujaa tahtoa. Jalostuskäytössä Dominikia käytettiin aktiivisesti ja ruunikolla onkin jopa liki kolmekymmentä jälkeläistä.

emänemänemä Irenka Noc oli kaunis egyptin linjan edustaja joka oli pienimuotoisessa kilpailukäytössä siitostammana toimimisen ohella. Irenkan taidot riittivät hyvin Helppo A tasolle ja sillä kilpailtiin muutamissa seurakilpailuissa. Kimon tamman tehtävä oli kuitenkin varsoa uusia kasvatteja kasvattajalleen ja näin tammasta syntyikin monia varsoja. Varsoista osa on jäänyt kasvattajalleen ja osa on myyty ympäri maailmaa. Jotkut varsat ovat tietojen mukaan perineet emältään hellän ja rauhallisen luonteensa sekä taitoja kouluradoille.
Jälkeläiset


05/2013 t. Muyassar al Najya / Thawab al Najya

02/2013 t. Safiwah al Najya / Abdur Rashid al Najya

09/2012 o. Gabir al Najya / Sparta Sabeer Mihyar

08/2012 t. Niyaf Amirah al Najya / Amir Amjad
Kilpailukalenteri


KRJ 30.03.2014 - Tuulenpesä - He A - 4 / 40
KRJ 19.11.2013 - Örpsilä - He A - 2 / 50
KRJ 20.10.2013 - Moondance - He A - 4 / 40
KRJ 20.10.2013 - Konkkaronkka - He A - 6 / 40
KRJ 19.10.2013 - Sakasti - He A - 1 / 29
KRJ 16.10.2013 - Konkkaronkka - He A - 3 / 40
KRJ 14.10.2013 - Konkkaronkka - He A - 3 / 40
KRJ 12.10.2013 - Sakasti - He A - 5 / 60
KRJ 10.10.2013 - Sakasti - He A - 4 / 60
KRJ 10.10.2013 - Mewian Welsh - He A - 3 / 50
KRJ 06.10.2013 - Mewian Welsh - He A - 6 / 50
KRJ 03.10.2013 - Mewian Welsh - He A - 7 / 50
KRJ 24.09.2013 - Huvitutti - He A - 5 / 40
KRJ 21.09.2013 - al Najya - He A - 4 / 49
KRJ 19.09.2013 - al Najya - He A - 1 / 50
KRJ 18.09.2013 - al Najya - He A - 1 / 50
KRJ 16.09.2013 - al Najya - He A - 4 / 49
KRJ 09.09.2013 - Bellgrove - He A - 1 / 30
KRJ 31.08.2013 - Duren - He A KRJ-Cup - 4 / 319
KRJ 31.07.2013 - Whitebridge - He A - 2 / 40
KRJ 29.07.2013 - Dahlgård - He A - 3 / 40
KRJ 27.07.2013 - Dahlgård - He A - 2 / 40
KRJ 25.07.2013 - Metsälammen - He A - 5 / 40
KRJ 13.07.2013 - Fiktio - He A - 4 / 40
KRJ 07.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 2 / 30
KRJ 07.07.2013 - Viehättävä - He A - 2 / 70
KRJ 06.07.2013 - Takkuinen - He A - 1 / 50
KRJ 05.07.2013 - Marike - He A - 6 / 50
KRJ 05.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 1 / 30
KRJ 04.07.2013 - Kasu ponies - He A - 5 / 50
KRJ 04.07.2013 - Takkuinen - He A - 5 / 50
KRJ 04.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 3 / 30
KRJ 03.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 5 / 30
KRJ 02.07.2013 - Viehättävä - He A - 8 / 70
KRJ 01.07.2013 - Viehättävä - He A - 4 / 70
KRJ 28.06.2013 - Zurück - He A - 3 / 50
KRJ 30.05.2013 - Duren - He A - 2 / 30
KRJ 30.05.2013 - Salpicar - He A - 2 / 30
KRJ 29.05.2013 - Fiktio - He A - 3 / 40
KRJ 28.05.2013 - Fiktio - He A - 3 / 40
KRJ 27.05.2013 - Fiktio - He A - 6 / 40
KRJ 24.05.2013 - Fiktio - He A - 5 / 40
KRJ 23.05.2013 - Moondance - He B - 5 / 40
KRJ 22.05.2013 - Fiktio - He A - 1 / 40
KRJ 22.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He A - 4 / 40
KRJ 21.05.2013 - Salpicar - He A - 1 / 30
KRJ 21.05.2013 - Duren - He A - 1 / 30
KRJ 16.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He A - 1 / 40


Valmennukset

26.12.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Alkuverryttelyt sujuivat tuttuun turvalliseen tapaan tehden paljon taivutuksia ja kulkien ympyröillä. Lämmittelyiden jälkeen keräsin ohjia ja Ghayda tiesti, että nyt aloitettaisiin varsinaiset työt. Tamma kulki elastisena ja reippaana allani, sen askeleet olivat tasapainoiset ja säännölliset. Ensimmäisenä harjoituksena teimme temmonmuutoksia jotka ovat Ghaydan vahvuusaluetta, etenkin lisätty ravi. Tamma puuskutti menemään hyvässä vauhdissa ja teki asiat joita siltä pyysin. Temmonmuutosten jälkeen siirryimme toiseen harjoitukseen jossa ravasimme uran sisäpuolella ja välillä tulimme lyhyestä päädystä pituussuunta leikkaalle minkä keskipisteestä lähdimme uraa kohti pohkeenväistössä. Tamma väisti pohjetta kevyesti ja notkeasti eikä sen tahdikkuus kadonnut. Parilla kerralla Ghayda puski etulapaansa edelle, mutta hieman apuja muutellen sain sen kulkemaan suorassa niinkuin piti. Laukat teimme kahdeksikolla ja pääty-ympyrällä. Ei mitään erikoista tänään, muutamat kokeilut vastalaukkaa ja muuten kuljettiinkin keskilaukassa asettelua parantaen. Valmennuksen loppu puolella siirryimme takaisin raviin ja muutaman minuutin loppuverryttelyjen jälkeen lähdimme maastoon loppukäyntien merkeissä. Ghayda antoi tänään paljon itsestään ja se onkin mahtava koulukiemuroilla. Tamman kanssa on aina mukava työskennellä.


29.02.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Kävelimme Ghaydan kanssa tallilta kenttää kohti kun huomasin tummat pilvet taivaalla ja hetken päästä taisi pieni ukkosen jyrähdyskin kuulua. "Taidammekin tänään työskennellä maneesissa" tokaisin kimolle tammalle joka tuijotti minua suurilla, mustilla silmillään. Pääsimme maneesiin ja kipusin tamman selkään kun valmentajammekin jo juoksi paikalle pitäen käsillään kiinni hupustaan joka toimi sateensuojana. Tervehdimme toisiamme ja saimme Ghaydan kanssa suorittaa alkuverryttelyt itsenäisesti. Ukkonen alkoi jyrähdellä tiheämmin ja alussa tamma kuunteli ihmeissään tuota jyrisevää ääntä, mutta ei antanut sen häiritä työskentelyä. Jo alussa tamma kulki nöyrästi kuulolla ja kuolaintuntuma oli kevyt. Lämmittelyistä lähdimme ravin lisäys ja -kokoamis tehtävään uralla, ympyröillä sekä halkaisijalla. Ghayda kuunteli apujani reippaana ja vaikka sen korvat kääntyivätkin välillä kuuntelemaan ulkona paukkuvaa ukkosta, se keskittyi tehtäviimme. Lisäykset kuin kokoamisetkin luonnistuivat oikein hyvin. Seuraavaksi lähdimme työstämään laukkaa. Aloitimme työskentelemällä keskiympyrällä tehden laukannostoja pysähdyksestä. Ghayda pysähtyi hyvin, se pysyi tarkkaavaisena, liikkumatta ja suorana tasapainossa kaikilla neljällä jalalla. Etu- ja takajalat toistensa vieressä. Tamman kaula oli koholla, niska korkeimpana kohtana ja turpa hieman luotiviivan edessä. Se oli valmis lähtemään liikkeelle pienestä avustani ja antaessani kevyet laukka-avut, se nosti lennokkaan laukkansa. Laukkasimme aluksi ympyrän kokonaisuudessaan kunnes pysähdyimme jälleen. Myöhemmin aloimme lyhentämään laukkapätkiä saaden ympyrälle kaksi pysähdystä ja pian pysähdyksetkin kestivät vähemmän aikaa. Ympyrältä siirryimme koko kentän alueella jatkamaan laukannostoja niin uralla kuin halkaisijallakin. Lopuksi treenasimme vielä sulkutaivutusta laukassa ja loppuverryttelyt aloitettiin avotaivutuksilla ravissa. Sulut ja avot olivat moitteettomat ja niistä jatkettiin taivutuksilla. Ghayda kulki rentoutuneena, kaula pitkällä ja askeleet olivat kevyen lennokkaat.


05.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Tänään luvassa oli laukkatyöskentelyä oikein olan takaa ja keskityimme lähinnä vastalaukan hiomiseen. Verryttelyistä osa suoritettiin isoilla ympyröillä joilla vein tamman takaosaa ulos- sekä sisällepäin, loput hoidettiin normaaliin malliin volteilla ja kaarevilla teillä. Reippaat ravailut saiavt Ghaydan rennoksi ja tamma työskenteli tarmokkaasti, muodossa kulkien. Siirryimme uralla laukkaan ja seuraavaksi lähdimme kaarevalle uralle vasemmalle missä pyysin tammaa laukkaamaan oikeata laukkaa. Toistimme kaarevan uran harjoitusta molempiin suuntiin ja tehtävät onnistuivat oikein hyvin. Ghayda liikkui tasaisella kuolaintuella asetettuna laukan puolelle ja liike säilyi tasapainoisena sekä sujuvana. Vastalaukat onnistuivat siis itse asiassa aika erinomaisesti. Ennen loppuraveja ehdimme tehdä vielä muutamat laukanvaihdot käynnin kautta. Pyysin Ghaydan käyntiin ilman väliaskeleita ja viiden käyntiaskeleen jälkeen annoin jälleen laukka-avut. Tamma toimi tarkkana ja siirtyi välittömästi laukkaan kevyistä avuistani. Otimme vielä kerran viiden väliaskeleen harjoituksen ja lähdimme sitten vähentämään käyntiaskelten määrää kunnes pääsimme kolmeen käyntiaskeleeseen. Askelten vähentäminen ei tuottanut Ghaydalle ongelmia ja tamma suoriutui kerrassaan hienosti. Loppuverryttelyt saimme suorittaa itsenäisesti.


07.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Kävimme tällä kertaa läpi Ghaydan tason vaatimia liikkeitä kuten muunmuassa lisättyä käyntiä ja -ravia sekä sulku- ja avotaivutusta. Lämmittelyiden jälkeen aloitimme lisätyn käynnin harjoituksen. Kuljimme kentän lyhyet sivut keskikäynnissä ja pitkät sivut lisätyssä. Lisäämiset onnistuivat hyvin ja käynti oli mahdollisimman matkaavoittavaa jalkojen siirron tulematta kiireiseksi saatika epäsäänölliseksi. Teimme harjoituksen muutaman kerran myös isolla keskiympyrällä ja siirryimme siitä raviin. Lisättyä ravia treenasimme laajemmilla teillä kuten halkaisijalla, leikkaalla, loivalla kiemurauralla ja keskiympyrällä. Lisätyssä ravissa Ghaydan askel oli niin matkaavoittavaa kuin tamma suinkin pystyi siitä saamaan ja kimo osasi säilyttää hyvän tahdin sen takaosan voimakkaan työnnön venyttäessä askelia. Liike oli täydellisessä tasapainossa ja siirtymiset toiseen tempoon olivat pehmeitä. Valmennuksen puolessavälissä aloitimme avotaivutusten tekemisen. Ghayda asteli lennokkain askelin kootussakin ravissa missä avotaivutus suoritettiin. Tamma oli taivutettu kevyesti sisäpohkeeni ympäri ja asetettu poispäin liikkeen kulkusuunnasta. Avot luonnistuivat vahaan tapaan tyylikkäästi ja puhtaasti joten lopuksi oli enään sulkutaivutukset. Meillä oli alussa pieniä ongelmia asetuksen kanssa, mutta muutamalla, lähes huomaamattomalla käden liikkeellä sain hevosen asennon korjattua. Päivän valmennus oli ollut haastava ja työläs, mutta ehdottomasti palkitseva.


10.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Ghayda olikin tänään varsin reippaalla tuulella ja alkukäyntejäkin kulkiessa tamma yritti välillä nostaa ravia omatoimisesti, muttei kuitenkaan onnistunut yrityksissään. Viimein kun valmentajamme antoi meille luvan siirtyä raviin, Ghayda puuskutti menemään eteenpäin hyvin eteenpäinpyrkivänä ja liidokkailla askelillaan. Teimme pitkillä sivuilla kahdet pysähdykset joista toisesta tehtiin peruutuksien myötä keinu. Toisessa pisteessä seisoimme vain hetken aloillamme. Muuten rataa kuljettiin joka toinen kierros litätyssä ravissa ja joka toinen keskiravissa. Myöhemmin ravin lisäämistä hiottiin myös halkaisijalla kuin suurella ympyrälläkin. Harjoitukset sujuivat hyvin ja pian pääsimme aloittamaan laukkatyöskentelyn. Laukassa ratsastimme kolmikaarista kiemurauraa vastalaukkaharjoitukseksi ja ehdimme myös ottaa muutaman laukanvaihdon käynnin kautta ennekuin palasimme takaisin raviin. Ravissa tehtiin loppuverryttelyiksi avotaivutuksia. Ghayda kulki avotaivutukset oikein mallikkaasti ja rauhallisesti eikä tahti päässyt hiipumaan. Tamma liikkui pontevasti täynnä ernegiaa eikä se olisi malttanut hidastaa käyntiin, mutta suostui viimein tahtooni aloittaa loppukävelyt.


11.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Alkulämmittelyissä Ghayda tepasteli varsin reippaasti ja valppaana avuilleni. Tamma oli hyvin taipuisa ja rento joten pääsimme aloittamaan valmennuksen pikapuoliin. Meillä oli tällä kertaa uusi valmentaja joten hän halusi aluksi nähdä miten toimimme yhdessä ja miten Gahyda liikkuu joten hänen pyynnöstään ravasimme kentän pariin otteeseen ympäri tehden pitkillä sivuilla isot voltit ja päädyissä pääty-ympyrät. Seuraavana tehtävänämme oli ravin lisäys. Lisäys tehtiin aluksi vain halkaisijalla joka kuului esitettävään rataamme, mutta hiljalleen muutimme lisäyksen määrää ja pian pääsimme näyttämään Ghaydan upean, lisätyn ravin ympäri kenttää. Vielä ennen laukkoja otimme pienet välikäynnit joiden aikana tehtiin pohkeenväistöjä halkaisijalta uralle ja uralta halkaisijalle. Väistöt onnistuivat upeasti ja ehdimme tehdä parit toistot ravissakin. Laukassa teimme tänään laukanvaihtoja käynnin kautta. Alussa Ghaydan siirtyminen pois laukasta ei ollut kovinkaan puhdas saatikaan pehmeä, mutta pienellä hiomisella saimme kysisen siirtymisen onnistumaan mallikkaasti. Käyntiaskelia tamma otti juuri sen verran kuin tahdoin ja laukan se nosti pienestä pyynnöstä. Valmentaja oli erityisen tyytyväinen päivän työskentelyyn ja antoikin meidän tehdä itsenäiset loppuverryttelyt.

Päiväkirja

31.08.2013 cup -sijoitus - Isis

Olimme kuun alussa ilmoittautuneet KRJ Cupiin joka järjestettiin tänään Durenin hienoissa tiloissa. Me kilpailimme Ghaydan kanssa 318:sta muun ratsukon kanssa Helppo A luokassa ja jännitys oli korkealla varmasti jokaisen osalta. Vuoromme oli vasta loppupäivästä joten jätin tamman apulaisteni hoitoon lähtien itse kiertelemään Durenin tiloja. Olin ennenkin ollut hevosteni kanssa kilpailemassa täällä, mutta ikinä minulla ei ollut aikaa katsella paikkoja tarkemmin. Komeita friisiläisiä seisoskeli tarhoissa kuin tallissakin ja olisin voinut pysähtyä ihastelemaan niistä jokaista, mutta pian minun oli palattava valmistautumaan. Viimeiset pari tuntia menivätkin vauhdilla ja viimein oli meidän vuoromme astua radalle. Radan suoritus ei kestänyt kauaa ja minulle jäi todella hyvä tuntuma suorituksestamme. Ehdin viedä Ghayda karsinaansa ja käydä itse syömässä jotain pientä ennenkuin tulokset julkaistiin. Olimme sijoittuneet Ghaydan kanssa sijalle 4, siis 319:sta kilpailijasta! Kaikki oli sujunut siis aivan kuin pitikin ja pian pääsimme lähtemään kotiin juhlistamaan erinomaista sijoitustamme.


06.09.2013 Polskutellen - Isis

Aurinko paistatteli lähes pilvettömältä taivaalta ja lämpötila kohosi puoleenpäivään mennessä yli 20 asteen. Mikä loistava sää lähteä uittamaan hevosia vielä kun luontoäiti tarjoaisi meille näin upeita säitä vaikkakin talvi olisi tulossa jo parin kuukauden päästä. Kävelin talliin valmiina lähtemään lammelle ja kyselin talliapulaisilta josko joku heistä haluaisi lähteä mukaan - tallipoppoomme uusin tulokas, nuori brunette Olivia ilmoittautui mukaamme iloisena. Hänen lähtiessä hakemaan Jianaa tarhasta, minä kipaisin hakemassa Ghaydan omasta aitauksestaan. Lähdimme kävelemään tallipihan halki, kenttien ohi ja tarhojen kautta pienelle metsäpolulle missä mahduimme kuitenkin kulkemaan vierekkäin. Ghayda käveli rennosti vierelläni katsellen nuoremman, Jianan, innokasta hötkyilyä ympäriinsä. Tässä olikin yksi syy miksi pidän Ghaydasta erityisen paljon - tamma ottaa rennosti tilanteessa kuin tilanteessa. Kimo katseli uteliaana ympärilleen samalla kun kävelimme ja pienen ylämäen juurelta lähdin hölkkäämään mäen laelle Ghaydan nostaessa perässäni ravin ja kevyesti ravaillen vieressäni kunnes pysähdyin. Tästäkös tamma innostui ja se päästikin muutaman, kuuluvan hirnahduksen innostaakseen vielä mäen alapäässä vitkuttelevaa Jianaa. Olivian ja Jianan saavutettua meidät jatkoimme vielä hetken kävelyä ja pian saavuimmekin lammelle. Vesi oli tyyni ja se kimmelsi kauniisti auringon sätieden osuessa siihen. Koko paikka oli suorastaan harmoninen, ainoat äänet jota kuulimme olivat pikkulintujen laula aina silloin tällöin. Ghaydan silmät kirkastuivat entisestään sen nähdessä lammen ja johan meille tulikin hoppu lähteä polskuttelemaan tamman alkaessa kuopia maata innokkaana ja heitellessään päätään. Kahlasimme pari metriä kunnes pysäytin tamman ja ponnistin sen selkään. Annoin hieman pohjetta ja kimo lähti ensin kahlaamaan rantaviivaa pitkin kunnes käännyimme keskemmälle lampea. Pian olimmekin tarpeeksi syvällä ja Ghayda ymmärsi omatoimisesti olla menemättä pidemmälle. Katselimme tammani kanssa Olivian ja Jianan polskutusleikkejä ja emmeköhän mekin olleet pian mukana - hevoset koittivat kuopia vettä innoissaan ja me Olivian kanssa kikattelimme ratsujemme selistä. Viihdyimme lammella noin tunnin verran ja sitten olikin aika lähteä kotia päin jotta ehtisin tänään vielä ratsastamaan pari nuorukaistamme ja pitämässä valmennuksen tuttavalleni. Paluumatka sujui yhtä hyvissä merkeissä kuin menomatkakin.


06.03.2014 Laatuarvostelu valmiutta - Isis

Jossain vaiheessa kaikille al Najyassa asuville hevosille tulee tämä tilanne vastaan tai näin olisi ainakin tavoitteena, mutta nyt olisi Ghaydan vuoro tuoda palkintopystiä kotiin. Olemme nimittäin valmiita osallistumaan kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, mutta ilmoittaudumme tilaisuuteen vasta touko- tai kesäkuussa sillä tallissa on tällä hetkellä useampikin laatuarvostelukelpoinen eikä tilaisuuteen voi ilmoittaa kuin kaksi hevosta yhdeltä omistajalta. No, kesäkuuta vain odotellessa ja ehkä ehdimme ennen sitä käymään vielä parissa valmennuksessakin. Eikä kyllä tekisi pahaa jos Ghaydan jälkeläiset ehtisivat kerätä lisää sijoituksia sillä aikaa kun odottelemme hetkeämme Ghaydan kanssa. Toivottavasti pari kuukautta vierii nopeasti ja Ghayda tuo hyvän palkinnon kotiin.

Ikääntyminen

0yo - 01.01.2012
1yo - 01.09.2011
2yo - 01.10.2011
3yo - 01.04.2012
4yo - 01.07.2012
5yo - 01.01.2013
6yo - 01.04.2013
7yo - 01.07.2013
8yo - 01.11.2013
9yo - 01.03.2014
10yo - 01.07.2014
11yo - 01.11.2014
12yo - 01.03.2015
13yo - 01.07.2015
14yo - 01.11.2015
15yo - 01.03.2016
16yo - 01.07.2016
17yo - 01.11.2016
18yo - 01.03.2017
19yo - 01.07.2017
20yo - 01.11.2017
21yo - 01.03.2018
22yo - 01.07.2018
23yo - 01.11.2018
24yo - 01.03.2019
25yo - 01.07.2019
26yo - 01.11.2019
27yo - 01.03.2020


Ghayda al Qismat on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse