Raqiyah al Shadiya


arabialainen täysiverinen staright egyptian, tamma, säkä 148cm
syntynyt 20.06.2012, VH12-003-0746
koulupainotteinen - Helppo A, re 90cm
kasvattaja Shadiya Arabians
omistaja Isis (VRL-11247)

46 kpl sijoituksia KRJ-kilpailuista
ei mainittavia meriittejä
Raqiyah on yleisesti kuvailtuna mukava tamma, mutta vaatii osaavan ratsastajan. Se rakastaa ulkoilua ja siksi sitä ei yleensä helposti saakkaan tarhasta talliin. Tarhalle mennessä ellei tamma ole jo valmiiksi aitauksen toisessa päädyssä, se kyllä kirmaa sinne salaman nopeasti huomatessaan ihmisen tulevan hakemaan sitä. Sieltä päädystä sitähän ei sitten houkutellakkaan millään konsteilla lähemmäs porttia, vaan se täytyy hakea sieltä mikä onkin erittäin mukavaa kuraisella ja liukkaalla säällä, kun joka toisella askeleella tuntuu, että luistava muta vie jalat altasi ja pian oletkin yltäpäältä liejun peittämänä. Raqiyah siis vain seisoskelee aidan vierustalla sinua odottaen ja toisinaan, juuri kun pääset kosketusetäisyydelle tammasta, se lähtee reippaasti sinua karkuun. Yleensä se kuitenkin antaa tulla ottamaan kiinni, mutta porteille päin kävellessä matkan varrelle osuu muutama pysähdys ja Raqiyahia saa kiskoa kaikin voimin jatkamaan matkaa. Tallissa tamma käyttäytyy kiltisti ja levollisesti. Hoitotoimenpiteet se antaa suorittaa kaikessa rauhassa, mutta kavioiden puhdistuksessa saa olla tarkkana. Etukaviot saa vielä puhdistaa ilman hikeentymistä - takakavioihin ei päde sama asia. Raqiyah nostaa jalan pyydettäessä ja laskee sen myös yhtä rivakasti alas. Varutaminen puolestaan tapahtuu helposti ja nopeasti.

Ratsastaettaessa tamma vaatii siis kokeneen ratsastajan kuten alussa mainittiin. Raqiyahlla on hyvä työmoraali ja se tekeekin tehtäviä mielellään, mutta ratsastajan täytyy osata käyttää pohkeitaan ja olla tarkkana painoavuista sillä tamma lähtee herkästi luisumaan radalta ja vaeltelemaan omia reittejään ellei jämäkät pohkeet ole kokoaikaa tukemassa ja ohjaamassa sitä. Taivuttelut on hyvä tehdä huolellisesti ratsastuksen alusta alkaen sillä jos näin ei tee, Raqiyah asettaa itse itseään minne sattuu ja näin suoristamisistakin tulee vaikeita. Taitavan ratsastajan kanssa tamma kulkee erinomaisesti! Nöyränä, eteenpäinpyrkivänä ja yhtiestyökykyisenä. Raqiyahin ehdottomiin vahvuuksiin kuuluvat pohkeenväistöjen lisäksi laukkasiirtymiset ja sen laukka onkin mitä mukavin istuttava ratsastajalle ja sivustakatsojan silmäkin varmasti lepää katsellessa tamman menoa. Raqiyah hakeutuu pehmeästi kuolaimelle ja pysyy valppaana avuille. Koulukiemuroiden lisäksi neitokainen ylittää mielellään esteitä niin radalla kuin maastossakin. Maastoesteet ovatkin mukavaa vaihtelua arkeen tämän kaunokaisen kanssa!

i. Nashwan Abir
ii. Tayam-Allah
iii. Shahbaaz L
iie. Intisara
ie. Wasimah
iei. Ziyadatallah
iee. Umniya
e. Ruxana Qadr
ei. Aalamgeer
eii. Wayaasi
eie. Lawahiz Lyn
ee. Haafiza
eei. Osmanek
eee. Essam Yaraisä Nashwan Abir on Shadiya Arabiansissa asuva ruunikko egyptinori. Vaativa B tasolla kilpailevalla Abirilla on takanaan 178 kouluratsastusjaoksen alaista kilpailuja joista se on sijoittunut 22:ssa. Tämän komistuksen kanssa on kilpailtu myös AHACin kouluratastusluokissa ja pisteitä sillä on tällä hetkellä 707. Huikean pistemäärän ansiosta orilla on arvonimi AHAC Legion of Supreme Merit. Ori ei ole siitä helpoimmasta päästä ja siltä vasta löytyykin sitä arabialaisille tuttua tempperamenttia sekä tulisuutta, mutta silti se on erinomainen ori niin kilpakentillä kuin jalostuksessakin. Varsoja Abirilla onkin jo viisi kappaletta.

isänisä Tayam-Allah on kouluratsastukseen painotettu komea, rautias ori jolla on säkäkorkeutta 153cm. Tayamiksi kutsuttu ori kilpailee Vaativa B luokissa ja se on tähän mennessä sijoittunutkin usein oikein hyvin. Kilparatsuna käytön lisäksi tätä erinomaista rotunsa edustajaa on käytetty näyttelykehissä varsasta asti ja näistä ansaituista hyvistä tuloksista orin nimi pääsi nousemaan pinnalle arabijalostuksessa. Tayam onkin aktiivisesti jalostuskäytössä ja siitä on saatu jo lukuisia jälkeläisiä. Taitava kouluratsu omaaa kevyet ja irtonaiset liikkeet ja se kulkee hyvässä tasapainossa, pehmeällä tuntumalla läpi vaikeidenkin liikkeiden. Luonteeltaan rautias on kiltti ja rehellinen maustettuna arabialaisen tulisuudella.

isänisänisä Shahbaaz L oli punarautias, 149cm korkea ori jolla kilpailtiin myös kouluratsastuksessa. Shahbaaz on tunnettu nimi arabisuvuissa eikä ihme sillä ori loisti erityisesti Vaativa B:n koulukaarilla jo nuorena hevosena. Monia palkintoja sekä sijoituksia haalinut ori oli ulkomuodoltaan raamikas ja varsin näyttävä yksilö minkä puolesta se pärjäsi erinomaisesti myös näyttelyissä. Ori syntyi Egyptissä mistä se myytiin muutaman vuoden ikäisenä Yhdysvaltoihin ja siellä ori asuikin lopunelämäänsä kunnes koitti sen aika siirtyä vihreimmille laitumille korkeassa iässä. Shahbaaz oli aikansa kysytyimpiä jalostusoreja ja sillä onkin upeita jälkeläisiä ympäri maailmaa.

isänisänemä Intisara oli pieni ja siro, vain 147cm korkea ruunikko, mutta sen suuri luonne korvasi matalan säkäkorkeuden. Tamma muodostui pelkästä tulesta sekä tappurasta ja oikeastaan sen luonteessa oli jotain varsin ihailtavaa. Tamman kanssa pystyi työskentelemään rauhassa, mutta Intisara ei hellittänyt jääräpäisyydestään helposti edes hetkeksi aikaa. Itsepäinen tamma toimi elämänsä aikana enemmän kilpailuhevosena kuluratsastuksessa kuin jalostuskäytössä, mutta kyllä se ehti varsoa muutaman jälkeläisen. Intisaran kanssa kilpailtiin Helppo A luokissa ja vain harva pystyi jättämään tamman varjoonsa. Ruunikolla oli kaunis, liidokas askellus ja se työskenteli ratsatajansa kanssa saumattomasti esitellen elegantteja liikkeitään ylpeänä.

isänemä Wasimah ei pääse paljoa poikkeamaan tästä suvusta sillä sekin oli painotettu kouluratsastukseen. Kapasiteettia tammalta löytyi tasolle Helppo A, mutta koulukiemuroiden lisäksi sitä käytettiin jonkin verran myös matkaratsastuksessa. Eihän se matkaratsastuksessa oikein menestynyt, mutta kouluradoilta se osasi haalia parhaat pisteet. Tamma oli rakenteeltaan siro ja kaunis, luonteeltaan taas ystävällinen ja toisinaan ehkä jopa diivamainen. Wasimah oli väriltään musta ja säkäkorkeutta sillä oli 151cm. Tammaa käytettiin paljon puhtaassa arabijalostuksessa.

isänemänisä Ziyadatallahin elämä kului lähinnä näyttelykehissä sekä käytössä jalostustammana. Ruunikolla, 152 senttisellä tammalla oli kapasiteettia Helppo A luokkaan sekä esteille 80cm, mutta sitä käytettiin ainoastaan kotiratsastukseen. Näyttelyihin tamma kuitenkin oli lähes kuin luotu ja se keräsikin paljon niin katseita kuin ihasteluitakin. Siro Ziyadatallah oli hyvin rotutyypin mukainen eikä ollut siis ihmekkään, että se menestyi erittäin hyvin. Jalostustammana se periydytti usealle jälkeläiselleen sen hienoa luonnetta sekä ulkomuotoa ja varsoja tammalla riittääkin.

isänemänemä Umniya on Hollannista kotoisin oleva ruunikko tamma, säkäkorkeudeltaan 152cm. Jo pienestä varsasta saakka oli tiedossa, että tammalla tultaisiin kilpailemaan koulukentillä ja sen kilpailu-ura starttasikin oikein mallikkaasti. Parin vuoden sisällä kilpailemisen aloittamisesta Umniya olikin jo Kilpaillut yli 65% tuloksilla Hollannin nuorten hevosten luokkia sekä sijoittunut myös jo avoimissa luokissa helppo A-tasolla. Tamman koulutus eteni hyvin ja aikuisiällä se siirtyi kilpailemaan Vaativa B tason luokissa, näissäkin oikein hyvällä menestyksellä. Umniya on helppo käsitellä ja kevyt ratsastaa. Kouluratsun uran lisäksi tamma on toiminut niin puhtaassa arabijalostuksessa kuin arabiristeytysjalostuksessakin.

emä Ruxana Qadr on Shadiya Arabiansissa asuva kimo arabitamma jolla on säkäkorkeutta 148cm. Vuonna 2009 syntyneen tamman kanssa on kilpailtu pääasiassa kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa ja sijoituksia sillä on 18 kappaletta. Lisäksi sen kanssa on kierretty AHACin kilpailuja ja 505 pisteellä se on saanut Legion of Supreme Honor arvonimen. Luonteeltaan Ruxana, tutummin Roosa on rento ja rauhallinen ja ratsuna se on herkkä. Tamma omaa upeat liikkeet sekä kauniin ulkomuodon ja sitä käytetään arabijalostuksessa.

emänisä Aalamgeer on varsinainen hurmuri joka suorastaan vangitsee katseita. Punertavan ruunikko on 156cm korkea ja sen rakenne on eksklusiivinen ja ylellinen. Aalamgeer onkin kantakirjattu hyvällä palkinnolla kotimaassaan Tsekissä. Luonteensa puolesta tämä paljon arabikasvatuksessa vaikutteita tehnyt herra on eloisa, verkkainen ja hyvin varmajalkainen. Sillä kilpaillaan Vaativa B tason kouluratsastuskilpailuissa näyttelyiden lisäksi ja ympäri maailmaa kiertänyt ori on enemmän kuin ansainnut lukuisat palkintonsa. Jalostuskäytössä olevalla orilla on monia jälkeläisiä maailmalla ja se tulee toimimaan siitosorina eläkepäiviinsä saakka.

emänisänisä Wayaasi tunnettiin kärsivällisenä ja kuuliaisena orina. Rautias, 149cm korkea Wayaasi kiersi aikoinaan kuluratsastuskilpailuissa hyvällä menestyksellä ennen siirtymistä pelkkään jalostuskäyttöön. Wayaasin kilpaura lopetettiin useiden sijoitusten sekä monien voittojen jälkeen omistajan tahtoessa keskittyä enemmän arabijalostukseen. Alkuun orista ei tehty juuri paljoakaan astutuskyselyitä, mutta kun sen ensimmäinen jälkeläinen alkoi menestymään kilpailuissa - kysyntä kasvoi roimasti. Wayaasista saatiin muutama jälkeläinen joille ori periydytti taitojaan kouluradoilla sekä hienoa luonnettaan.

emänisänemä Lawahiz Lyn oli kouluratojen kuningatar ja sen kanssa kilpailtiin useiden vuosien ajan tasolla Vaativa A. Tamma oli nopea oppimaan jo varsana ja sen hienoa menestystä kilpailuissa edesauttoi sen ahkera ja yhteistyökyvykäs luonne. Ketterä Lawahiz oli väriltään rautias ja säkäkorkeutta sirolla tammalla oli 147cm. Sen omistajat päättivät keskittyä tamman kanssa kilpailuun ja vasta vanhemmalla iällä tamma varsoi vain muutaman varsan, jotka kaikki ovat nykyään valloittamassa kouluratoja emänsä tapaan. Lawahiz syntyi ja asui elämänsä Tsekeissä.

emänemä Haafiza niittää nykyään menestystä näyttelykehissä, mutta nuorempana se oli menestyksekäs kouluratsu. Ruunikko 149cm korkea Haafiza on monille tuttu näky kouluradoilta sen kilpailtua Vaativa B tasolla. Tamma toimikin niin ratsuna kuin maastakäsiteltäessä ihailtavasti ja sitä voisikin sanoa uniikkiyksilöksi. Eloisa tamma työskenteli koulukiemuroilla täysillä, parhaansa mukaan ja se toimi ratsastajalleen uskollisena. Huolellisesti ja kevyesti liikkuvaa tamma on varmajalkainen ja tervepäinen arabialainen. Nykyään näyttelyiden ohella tammaa käytetään jalostustoiminnassa ja se on varsonut tähän mennessä kuusi jälkeläistä.

emänemänisä Osmanek syntyi Yhdysvalloissa mistä se myytiin parin vuoden ikäisenä Saksaan. Ori oli erittäin miellyttävä hevonen ratsastaa, reipas ja sillä oli erinomainen työmotivaatio. Rautiaan kanssa kilpailtiin Vaativa B tasolla ja se toimi pääosin vain ammattilaisten ratsuttamana, joten ori oli huolella tehty. Vuosien kisakenttien kierron jälkeen orin siirtyi vuodeksi lomailemaan ja tuolloin se otti arabitammoja vastaan, ennen kuin sen kanssa palattiin kilpailemaan vielä muutamaksi vuodeksi. Orista saatiinkin toistakymmentä jälkeläistä jotka ovat selvästi perineet isältään sen raamikasta ulkomuotoa sekä taitoa taipua ja venyä vaativiinkin liikkeisiin kouluradoilla. Säkäkorkeutta Osmanekilla oli 156cm.

emänemänemä Essam Yara oli laadukas ja näyttävä arabitamma Egyptistä. Herkkä, jokseenkin kiivasluonteinen tamma esitteli itseään ylpeänä näyttelykehissä ja olikin usein tuomariston suosikki. Essam painottui selkeästi näyttelyhevoseksi, mutta se toimi myös energisenä kouluratsuna ja käytiin sillä aikanaan muutama Helppo A tason kilpailukin. Punaruunikko, 148cm korkea Essam oli ratsastaessa reipas, sopivan herkkä ja toimi täysjärkisesti. Tammaan ollessa kuusi-vuotias sitä alettiin käyttämään jalostustammana näyttelyiden ohella ja tammasta saatiinkin muutama, erinomainen jälkeläinen. Aikuisiällä tamma oli haalinut suurenmoista menestystä näyttelykehistä ja se pääsi kotimaansa kantakirjaan hyvin pistein.


Jälkeläiset


04/2014 t. Tasiyah al Najya / Thawab al Najya

02/2014 o. Ajmal Jaraah al Najya / Thawab al Najya

10/2013 t. Ma'ali Abayyan al Najya / Abdur Rashid al Najya

08/2013 t. Malakeh al Najya / Sahir Bakr al Najya

09/2012 o. Mu'tazz al Najya / SA Rayaan Al-Ashab
Kilpailukalenteri


KRJ 26.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 3 / 20
KRJ 25.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 20
KRJ 22.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 20
KRJ 21.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 20
KRJ 20.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 20
KRJ 15.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 35
KRJ 07.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 1 / 35
KRJ 25.06.2014 - Vennamo - He A - 7 / 50
KRJ 24.06.2014 - Vennamo - He A - 3 / 50
KRJ 21.06.2014 - Vennamo - He A - 3 / 50
KRJ 20.06.2014 - Vennamo - He A - 5 / 50
KRJ 19.06.2014 - Vennamo - He A - 6 / 50
KRJ 17.06.2014 - Yemene - He A - 3 / 40
KRJ 13.06.2014 - Yemene - He A - 3 / 40
KRJ 11.05.2014 - Linya Stud - He A - 5 / 60
KRJ 09.05.2014 - Linya Stud - He A - 7 / 60
KRJ 04.05.2014 - al Najya - He A - 5 / 30
KRJ 02.05.2014 - Linya Stud - He A - 1 / 60
KRJ 26.04.2014 - Aittohaara - He A - 2 / 50
KRJ 26.04.2014 - Aittohaara - He A - 5 / 50
KRJ 26.04.2014 - al Najya - He A - 6 / 50
KRJ 25.04.2014 - Aittohaara - He A - 4 / 50
KRJ 23.04.2014 - Aittohaara - He A - 7 / 50
KRJ 22.04.2014 - al Najya - He A - 1 / 50
KRJ 21.04.2014 - Aittohaara - He A - 5 / 50
KRJ 20.04.2014 - Armas - He A - 4 / 40
KRJ 19.04.2014 - al Najya - He A - 2 / 50
KRJ 18.04.2014 - Armas - He A - 5 / 40
KRJ 16.04.2014 - Armas - He A - 6 / 40
KRJ 04.04.2014 - Vaapukka - He A - 2 / 40
KRJ 28.03.2014 - Vaapukka - He A - 5 / 40
KRJ 18.03.2014 - Vaapukka - He A - 6 / 40
KRJ 17.03.2014 - Vaapukka - He A - 5 / 40
KRJ 16.03.2014 - Diethelm - He A - 4 / 100
KRJ 18.11.2013 - Örpsilä - He A - 6 / 50
KRJ 28.10.2013 - Pirunkorpi - He A - 1 / 100
KRJ 13.10.2013 - Sakasti - He A - 2 / 60
KRJ 12.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 3 / 50
KRJ 09.10.2013 - Sakasti - He A - 2 / 60
KRJ 24.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - He A - 3 / 50
KRJ 23.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - He A - 4 / 50
KRJ 22.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - He A - 2 / 50
KRJ 21.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - He A - 6 / 50
KRJ 15.09.2013 - Minnantila - He A - 6 / 50
KRJ 13.09.2013 - Venice - He A - 2 / 50
KRJ 11.09.2013 - Bellgrove - He A - 5 / 30


Valmennukset

10.10.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Raqiyah kulki pontevasti ja sain pidätellä tammaa napakoilla otteilla jotta tahtimme pysyi hyvänä ja tempo oikeana. Saatuani tamman kulkemaan rennommin ja elastisesti, aloitimme asetukset ja taivutukset. Ympyrällä liioittelin aluksi asettamisen kanssa ja hiljalleen annoin asetuksen palautua normaaliin. Raqiyah keskittyi tehtäviin huomattavasti paremmin tämän jälkeen. Se taittui hyvin sisäpohkeeni ympärille ja vastaanotti apuni nopeasti reagoiden. Laukkatehtävänämme oli siirtymiset laukassa sekä laukasta raviin. Nostot nousivat hyvin ylöspäin mistä tamma jatkoi eteenpäinpyrkivässä tahdissa muutaman askeleen verran kunnes pyysin sen takaisin raviin. Aluksi siirtymiset olivat haparoivia ja epätasaisia, lisäksi tamma koitti nostaa uutta laukkaa lähes samantien raviin siirryttyään. Tein napakat pidätteet ja siirryimme ympyrälle nostamaan uuden laukan josta taas siirryimme pian raviin. Tällä kertaa istuin syvemmälle satulaan ja puristin käsiäni nyrkkiin siirtymistä tehdessä enkä päästänyt kättäni auki ennekuin liikuimme hyvässä ravissa. Muutaman toiston jälkeen siirtymiset muuttuivat tasapainoisiksi ja pehmeimmiksi. Raqiyah koitti lähes koko tunnin ajan vain puskea eteenpäin ja kuolaintuntumaa koitettiin parantaa useaan otteeseen, mutta laukkojen jälkeen tamma rentoutui ja se ravasi lennokkain askelin, lavat irtonaisina ja oikein letkeästi. Sain ratsusta paljon enemmän irti laukkojen jälkeen emmekä olisi millään malttaneet siirtyä loppukäynteihin. Pian kuitenkin annoin pienet pidätteet ja tamman vaihtaessa käyntiin, löysäsin ohjia pidemmiksi.


11.10.2013 Kouluvalmennus Helppo A - kaito

Olin tullut Al Najya'aan valmentamaan ja ensimmäisenä vuorossa olisi Raqiyah al Shadiya ox. Isis oli ehtinyt jo kentälle lämmittelemään tammaa ja leveä hymy kohosi huulilleni nähdessäni kauniin hevosen. Tamma näytti erittäin innokkaalta ja sen korvat olivat pystyssä. AStelin kentän keskelle ja aloitimme heti valmennuksen. Pyysin ratsukkoa tekemään suuria voltteja ja ympyröitä käynnissä kumpaankin suuntaan ensin käynnissä ja sitten ravissa. Oikean puoleiseen kierrokseen tamma oli vähän jäykkä joten pyysin Isistä tekemään tähän suuntaan useamman ympyrän niin ravissa kuin käynnissäkin. Seuraavaksi teimme pysähdys ja liikkeelle lähtö harjoituksia jotka sujuivat moitteettomasti. Lopuksi teimme vielä ravi-käynti-ravi harjoituksia ennen kuin annoin parivaljakolle palautteen valmennuksesta joka oli mennyt mielestäni oikein mallikkaasti. Raqiyah näytti valmennuksen jälkeenkin vielä oikein vikeältä.


31.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Teimme itsenäiset alkuverryttelyt ja toistimme paljon suuria ympyröitä joiden sisälle teimme välillä pienempiä voltteja askellajia vaihtaen käynnissä sekä ravissa. Raqiyah kulki reippaasti ja annoin sen liikkua hieman pidemmin ohjin. Varsinaisen valmennuksen ensimmäiseksi tehtäväksi teimme pohkeenväitöharjoituksia pitkältä sivulta halkaisijalle, halkaisija - pitkä sivu - halkaisija rataa ja myös koko- sekä puolirataleikkaa. Tamma kuunteli apuja valppaana ja toimi erinomaisesti pienistä avuista, astuen näyttävästi ristiin ja saimme suoristuksetkin tehtyä kunnolla. Harjoitukset tehtiin pääasiassa ravissa, mutta osa myös tahdikkaassa käynnissä. Ennen laukannostoa ravasimme vielä hetken kenttää ympäri askelta pidentäen ja laukassa teimme sitten nostoharjoituksia käynnin kautta. Puolet laukannostoista teimme pelkässä myötälaukassa niin, että otimme pätkän laukkaa josta siirryimme parin askeleen ajaksi käyntiin ja siitä takaisin myötälaukkaan. Myöhemmin joka toisella nostolla vaihdoimme vastalaukkaan. Nostot olivat hyvät ja tarmokkaat eikä siirtymisissäkään ollut vaikeuksia. Loppuverryttelyiksi kävimme läpi kahdeksikkoa harjoitus- ja keskiravissa pienentäen sekä suurentaen kyseistä kuviota.


01.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Päiväni oli ollut pitkä käydessä valmennuksissa nuorten hevosteni kanssa ja tekemällä ohessa tallihommia, mutta vielä illalla minulla piisasi energiaa käydä Raqiyahin kanssa valmentautumassa. Nuorten ja vilkkaiden varsojen jälkeen oli mukava istahtaa aikuisen hevosen selkään. Raqiyah lähti verryttelyiden jälkeen hakeutumaan muotoon ja tamma kantoikin itseään voimakkain liikkein, takaosan työskennellessä aktiivisesti. Teimme reippaat alkulämmittelyt joiden aikana sain tamman energiseksi ja työskentelemään täydellä teholla joten valmennuksen pääsimme aloittamaan laukkaharjoituksista. Toistimme hieman edellisen kerran vaihtoharjoitusta ja lisäsimme sitten siihen pysähdykset. Pysähdysten oli tapahduttava mahdollisimman hyvin ilman väliaskeleita ja jos niitä kuitenkin sattui tulemaan niin yritimme pysyä hyvin vähissä askeleissa. Alussa tamma ei malttanutkaan pysähtyä samantien joten käyntiaskeleita tuli pari kappaletta ennen seisahtumista, mutta muutaman kerran jälkeen sain tamman pysähtymään oitis. Siirryimme vielä hetkeksi keskihalkaisijalle nostamaan laukkaa ja nyt yhdistimme peruutuksen pysähdyksen jatkoksi. Nämäkin sujuivat oikein hienosti ja vähitellen pääsimme hiljentämään raviin. Ravissa keksityimme avotaivutuksiin joissa saimme tamman taas rauhoittumaan rennompaan tahtiin ja useamman toiston jälkeen aloitimme loppukäynnit.


02.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Lähdimme alkulämmittelyiden jälkeen työstämään Raqiyahin keskikäyntiä sekä pohkeenväistöjä käynnissä. Keskikäyntiä työstimme pääty-ympyrällä ennen pohkeenväistöjä ja kyseinen tempo luonnistuikin tammalta oikein koreasti ruunikon liikkuen hyvin eteenpäinpyrkivänä. Pohkeenväistöt olivat helppoa hommaa ja näitä teimme muutamat molempiin kierroksiin ennenkuin vaihdoimme avo- ja sulkutaivutusten tekemiseen. Raqiyah kuunteli hyvin apujani ja kulki rennosti allani, toimeliaana liikkeitä suorittaen. Taivutusharjoituksissa sain tamman liikkumaan hyvin kootussa ravissa ja valmentajan ohjeista palasimme takaisin pohkeenväistöjen pariin jotka suorittaisimme nyt kyseisessä kootussa ravissa. Ensimmäisillä kerroilla koottu ravi pääsi katoamaan hetken ajaksi tamman pyrkiessä pidentämään askellustaan ja lisäämällä tahtia, mutta hyvien pidätteiden ansiosta sain lopulta sen pitämään askeleensa kootumpina ja tahtikin säilyi rauhallisena vaikkakin tarmokkaana. Laukkaharjoituksissa teimme vastalaukkaa ja laukanvaihtoja käynnin kautta niin kiemurauralla, ympyrällä kuin kaviourallakin. Raqiyah oli energinen ja toisinaan sainkin käydä sen kanssa laukkaamassa ympyrän pari kertaa niin pidennetyin askelin kuin vain pystyimmekin. Muutamien tehtävien jälkeen aloimme ympyrällä viemään tamman takaosaa ulos- ja sisällepäin laukassa ja nämäkin onnistuivat oikein hyvin. Saimme laukata melko paljon vapain tai lisätyin askelin joten loppuravissa palasimme vielä hetkeksi avotaivutuksiin kokoamaan liikettä. Raqiyahin rentouduttua sain annettua sille hieman pidempää ohjaa ja siirryimme sitten käyntiin.


03.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Raqiyahsta huomasi tänään selvästi, että tamma oli hieman jäykkänä. Olihan tässä jo työskennelty melko raskaasti muutaman päivänä, mutta vielä olisi tämän päivän valmennus mentävä ja sitten tamma pääsisi viettämään vapaapäivää. Alkuverryttelyt teimme suurella ympyrällä jonka sisä- sekä ulkopuolelle teimme silloin tällöin voltteja ja kaikilla kuljetuilla ympyröillä yliasetin tammaa sisälle. Sain pian pohkeen menemään paremmin läpi ja hetken kuluttua kuolaintuntumakin muuttui pehmeäksi tamman pitäen asetuksen. Valmentaja tahtoi meidän tekevän jälleen väistöjä ja nyt vuorossa olikin aivan uusi rata - kuljimme kierroksen tai pari pääty-ympyrää ja juuri kun olimme palanneet uralta ympyrälle lähdimme pohkeenväistössä kentän vastakkaista kulmaa kohti siirtyen siellä päässä uudelle pääty-ympyrälle. Täältä palasimme taas edelliseen ympyrään väitössä muutaman kierroksen jälkeen. Aloitimme tehtävän käynnissä ja jo ensimmäisellä kerralla Raqiyah oli kummissaan kun pyysinkin sitä lähtemään väistöön emmekä jatkaneetkaan ympyrää. Tamma kuunteli kuitenkin apujani nöyrästi ja lähti hyvään väistöön. Hieman keskihalkaisijan jälkeen suoristin tamma, asetin jälleen sen päätä sisälle taivuttaen hevosta hieman pohkeeni ympärille uutta pääty-ympyrää varten ja teimme ympyrää parin kierroksen verran reippaassa käynnissä. Rata alkoi nopeasti uonnistumaan käynnissä joten pääsimme suorittamaan sitä myös ravissa. Ravissa kaikki sujui mallikkaasti - ympyrät kuljimme askelta pidentäen ja väistöt kootummin. Lopuksi oli tehtävänä vielä laukkatyöskentelyt ennen valmennuksen loppua ja nyt teimme temponmuutoksia. Uralla liikuimme keskilaukassa välillä askelta lyhentäen ja useat kokorataleikkaat mentiin askelta pidentäen. Raqiyah kulki tasapainossa ja siirtymiset temponjen välillä olivat pehmeitä. Lopuksi valmentaja antoi minulle luvan löysätä ohjaa jotta tamma sai venytettyä kaulaansa vielä enne loppuraveja. Verryttelyt jäimme suorittamaan itsenäisesti.


Päiväkirja

28.03.2014 Ratsastustunti - Isis

Pidin tänään tallityöläisten toivomuksesta pienryhmätunnin hevosillamme. Tunnille osallistuttiin tällä kertaa tammojen kanssa ja mukaan mahtui Raqiyah, Abayyan, Safiwah ja Subiyah joten tunti oli Helppo A tasoinen. Lähdimme kaikki porukalla kentälle ja ratsukot aloittivat alkukäynnit samalla kun selostin heille, mitä tekisimme tänään. Raqiyahin kanssa alkukäynnit sujuivat hyvin, mutta kun ratsukko pääsi siirtymään raviin, ongelmat alkoivat. Tamma kiemurteli ratsastajan alla eikä asettunut kunnolla joten pyysin heitä tekemään monia voltteja yliasetuksella sekä ohjeistin ratsastajan keksittymään tarkemmin pohjetyöskentelyynsä. Useiden ympyröiden jälkeen tamma alkoi hakeutumaan hyvään asetukseen ja kiemurtelu loppui samalla. Lisätyssä ravissa Raqiyah päästi energainsa valloilleen ja neuvoin ratsastajaa antamaan tamman liikkua niin eteenpäinpyrkivänä kuin se tahtoi muutaman kierroksen ajan. Ruunikon rauhoituttua ratsastaja sai sen paremmalle tuntumalle ja he pääsivät tekemään temponmuutoksia kulkien pitkät sivut lisätyssä ravissa, lyhyet sivut keskiravissa ja lyhyihin päätyihin tehtiin vielä isot pääty-ympyrät laukassa. Raqiyah kuunteli ratsastajaansa hyvin ja tamma liikkui irtonaisena. Muutamien toistojen jälkeen muutimme harjoitusta siten, että keskiympyrällä suoritettiin myös laukanvaihtokeskilaukkaan. Nopeatempoinen harjoitus oli ratukon mieleen ja he suorittivat liikkeet taidokkaasti. Teimme vielä pienen laukkatehtävän kahdeksikolla ennen loppuverryttelyiden alkua. Raqiyah kulki tänään hyvin ja suostui saumattomaan yhteistyöhön vaikka sillä olikin satulassaan sille uusi ratsastaja.


29.03.2014 Maastoesteet - Isis

Emme ole vielä ehtineet kunnostaa saatika avata omaa maastoesterataamme, mutta onneksemme pääsimme tänään kokeilemaan yhden naapuritilan rataa. Matka naapuritilalle oli kuljettavissa jaloin joten varustin Raqiyahin tallissa ja lähdimme kävelemään pienen lenkin. Raqiyah pärskähteli pirteänä päästessään hieman maastoilemaan ja kevätauringossa paistateltu aika menikin nopeasti sillä pian olimme perillä. Tilan omistaja näytti minulle radan tietoja esteineen paperilta minkä jälkeen lähdimme matkaan. Ravasimme hetken pellolla ottaen mukaan myös laukkaa lämmittelyksi ennen radan ensimmäiselle esteelle lähtöä. Ensimmäisenä meitä vastassa oli portaat joihin sisältyi neljä hyppyä. Suoritimme portaat ylöspäin ja Raqiyah tuntuikin saaneen lisää energiaa jo ensimmäisen hypyn jälkeen. Seuraavaksi lähestyimme bankettia jonka läpäisimme leikiten. Seuraavina esteinä oli vielä pari pientä tukkia, nousueste ja oja, alashyppy sekä vesihauta ennen viimeistä isoa tukkia. Pienet tukit olivat verrattavissa lähes kavaletteihin joten niiden kanssa ei ollut ongelmia, mutta nousueste ja oja loivat ilmaan pientä jännitystä. Kauempaa katsottuna este näytti hurjalta, mutta päätimme silti lähteä siihen eikä se ojakaan loppujenlopuksi ollut kovinkaan suuri - selvisimme siis kunnialla kyseisestä esteestä. Alashyppyä emme olleetkaan ennen kokeilleet joten kiersimme esteen ensin katsoakseni niinsanotun pudotuksen jyrkkyyttä minkä jälkeen kävimme kääntymässä ja lähdimme tahdikkaassa laukassa estettä kohti. Raqiyah hyppäsi hyvin ja alastulo oli tasaisen varma. Radan loput esteet olivat meille tuttuja ja ylitimme ne vaivattomasti. Lopuksi ravasimme vielä hetken aikaa ja lähdimme sitten kävelemään kotiin. Päivä oli ollut hauska ja virkistävää vaihtelua. Esteet olivat juuri meille hyvän tasoiset eli 80-90cm joten tiesin Raqiyahin selviävän niistä kunnialla.


30.03.2014 Kavalettiharjoitusta - Isis

Teimme tänään tavallista rauhallisemmat lämmittelyt ja pitkillä ohjilla tehdyn alkukäynnin jälkeen otimmekin rentoa ravia antaen tamman kulkea puolipitkillä ohjilla jotta se saisi mennä omaa tahtiaan sekä lämmetä rauhassa. Seuraavaksi siirryimme hetkeksi tekemään käynti-ravi-käyntisiirtymisiä saadakseni tammaan lisää eloa ja harjoitukset tepsivätkin hienosti. Ensimmäisessä kavalettitehtävässä ratsastimme kahden kavaletin suoraa linjaa joista ensimmäinen kavaletti ylitettiin yhdellä ympyrällä hyppäämällä mistä jatkettiin suoraa linjaa toiselle kavaletille. Muutaman onnistuneen kerran jälkeen teimme harjoituksen myös rauhallisessa laukassa. Toisen tehtävän alussa palasimme raviin ja nyt kyseessä oli edelleen samat kavaletit, mutta nyt treenaisimme hieman askelpituuksia. Ensimmäisillä kierroksilla mahdutimme kavalettien väliin kuusi askelta joita lähdettiin hiljalleen pienentämään neljään. Alussa mukana ei ollut ensimmäisen kavaletin ylittämistä ympyrällä, mutta askelluksen ollessa kunnossa saimme ympyränkin mukaan rataan. Viimeisenä kavalettiharjoituksena olimme keskiympyrällä minne minkä uralle oli sijoitettu aluksi kolme kavalettia. Teimme rataa laukassa ja askelten sovittaminen kolmelle kavaletille onnistui ihan hyvin, mutta kun kavaletteja tulikin viisi alkoi Raqiyahin askellus olla töksähtelevää. Otimme yhden kavaletin pois ja neljällä liikkuminen sujui vielä hyvin, tosin tammaa sai koota reilusti. Lopetimme harjoituksen muutamaan oikein hyvään kierrokseen ja laukkasimme sitten vapaassa tahdissa kenttää ympäri. Loppuverryttelyihin kuului alussakin tehdyt siirtymiset sekä peruutuksia ja pohkeenväistöjä.
Ikääntyminen

0yo - 20.06.2012
1yo - 20.07.2012
2yo - 20.08.2012
3yo - 20.09.2012
4yo - 20.10.2012
5yo - 20.01.2013
6yo - 20.04.2013
7yo - 20.07.2013
8yo - 20.10.2013
9yo - 20.01.2014
10yo - 20.04.2014
11yo - 20.07.2014
12yo - 20.10.2014
13yo - 20.01.2015
14yo - 20.04.2015
15yo - 20.07.2015
16yo - 20.10.2015
17yo - 20.01.2016
18yo - 20.04.2016
19yo - 20.07.2016
20yo - 20.10.2016
21yo - 20.01.2017
22yo - 20.04.2017
23yo - 20.07.2017
24yo - 20.10.2017
25yo - 20.01.2018
26yo - 20.04.2018
27yo - 20.07.2018


Raqiyah al Shadiya on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse