Abdur Rashid al Najya


arabialainen täysiverinen domestic
ori, säkä 148cm
syntynyt 29.08.2012, VH12-003-0741
koulupainotteinen - Helppo B, re 90cm
kasvattaja al Najya
omistaja Isis (VRL-11247)

83 kpl sijoituksia KRJ-kilpailuista
15.04.2014 KRJ-III
- 18 (6+6+6) - 40 - 0 - 10 - 8 = 76 p.
Luonne

Abdur Rashid al Najya, tutummin siis Rashid on rento ori hyvällä luonteella varustettuna. Tämän sosiaalisen ja uteliaan hevosen kanssa tulee varmasti toimeen yksi jos toinenkin. Hoitaessa Rashid seurailee uteliaana hoitajansa toimia ja tavaroitakin on toisinaan hauska tutkia, ellei jopa hieman maistellakkin hampailla. Hoitotoimenpiteiden aikana ori seisoo kiltisti paikallaan, ainakin suurimmaksi osaksi ajasta, mitä nyt välillä saattaa hieman kääntyä. Varustamisenkin Rashid antaa hoitajan suorittaa kaikessa rauhassa kunnes päästään suitsien laittoon. Joskus voi mennä muutamakin yrityskerta ennenkuin ori suostuu ottamaan kuolaimet suuhunsa, sitä ennen se vain heittelee päätään ilkikurisesti pärskähdellen. Herkkupalalla houkuttelu saa suitsimisen sujuamaan sutjakkaammin ellei ole aikaa Rashidin leikeille. Vesiboksissa ori touhuaa mielellään omiaan kuten esimerkiksi heittelee pesusieniä tai kaataa ämpäreitä leikkiäkseen. Ori nauttii suihkuttelusta ja se lähtee maastossakin mielellään lammelle polskuttelemaan kuumina kesäpäivinä.

Ratsuna ori on lyhyesti sanottuna erinomainen. Rashid kulkee ratsastajansa alla tasaisesti kokoajan yhteistyötä tehden. Eleetön vuorovaikutus tämän hevosen kanssa onnistuu helposti ja oikeastaan Rashid kulkee komeasti lähes pelkillä istunta-avuilla olematta kuitenkaan automaattihevonen. Koulukiemurat sujuvat tarkasti ja laadukkaasti niin kotikentällä kuin suuren yleisön ihastelemalla kisapaikallakin. Esteiden yli hyppimisestä Rashid ei välitä sen kummemmin, se kuitenkin hyppää rohkeasti ja omaakin miellyttävän hyppytekniikan. Maastossa Rashid kulkee huolettomasti eikä pienet tai vähän isommatkaan puskien rapinat tai oksien rasahdukset hätkäytä sitä.

Sukutaulu

i. Aamina Haythan
ii. Hala Musa
iii. Wahid
iie. Halayya
ie. Aamina Thana
iei. Malik
iee. Aamina Rahat
e. Wajihah
ei. Makhnificent
eii. Impresionante
eie. Higran
ee. Alamah
eei. Imtaarif
eee. KarashaSukuselvitys

isä Aamina Haythan on komea, lihaksikas rakenteinen ruunikko Presta Racing Centeristä. Ori on syntynyt vuonna 2010 ja säkäkorkeutta tältä laukkapainotteiselta herralta löytyy 151cm. Haythania on kisattu laukkajaoksen alaisissa starteissa vuosina 2010-2011 ja vuoden 2011 heinäkuussa se voitti ensimmäisen G1 lähtönsä. Orin statistiikka on 13:7-2-1-0, voittoprosentilla 53,85%. Jälkeläisiä orilla on 12 kappaletta.

isänisä Hala Musa on Arabiemiirikunnista kotoisin oleva rautias, energinen tuittupää. Vapaalla ollessa ori on varsin haastava tapaus ja se tarvitsee osaavia käsittelijöitä, mutta ratsastaessa orin luonne pehmittyy vaikka silloinkin se vaatii ratsastajaltaan paljon osaamista. Orilla kilpailtiin nuorena matkaratsastuksessa ja myöhemmin sen muutettua Yhdysvaltoihin laukkaradoilla. Ori menestyi molemmissa lajeissa sen kovan kilpailuvietin kuin nopean askelluksena vuoksi. Viisi vuotiaana Hala Musan kanssa osallistuttiin Arabian Cupiin jonka prep lähdöistä ori selvisi ongelmitta päälähtöihin ja päälähdössä se sijoittuikin hyvin. Cupin jälkeen orin nimi alkoi nousta niin laukkapiireissä kuin arabialaisten täysiveristen kasvattajienkin parissa. Orista tulikin varsin suosittu jalostuksessa ja se on jättänyt jälkeensä jo monia jälkeläisiä.

isänisänisä Wahid syntyi Egyptissä ja emästään vieroittamisen jälkeen ori myytiin Englantiin. Wahidin koulutuksen alkupuolella siitä koitettiin tehdä esteratsua kunnes omistaja sekä kouluttajat huomasivat nuorukaisessa potentiaalia koulukentille. Ori oli nopea oppimaan koulukiemuroita ja niitä se vääntelikin mielellään, aina yhteistyöhalukkaana. Lennokkaat askeleet omaava Wahid oli nöyrä ratsu joka ei turhia temppuillut vaan pysyi kuuliaisena ratsastajalleen ja herkkänä avuille. Ori sijoittui hyvin useissa kilpailuissa, mutta sen kanssa ei päästy ikinä arvostettuihimpiin kilpailuihin. Kuitenkin Wahidista tuli suosittu ja tunnettu jalostusori joka periytti suurimmalle osalle jälkeläisilleen hienoa luonnetta ja osaamistaan ratsastuskentillä. Ori oli 153cm säkäkorkeudeltaan ja sitä peitti kaunis, punertava rautias karvoitus.

isänisänemä Halayya oli kimo egyptinarabi joka oli jalostuskäytön lisäksi näyttelyhevonen. Tamma menestyikin näyttelyissä hyvin saaden useita Champion -titteleitä joiden myötä kysyntä jalostukseen kasvoi kasvamistaan. Erinomaisen rakenteen lisäksi Halayyalla oli mitä kultaisin luonne. Tamma oli lempeä ja ihmisystävällinen, mutta osasi pitää myös puoliaan nuorempien tammojen isotellessa sille. Kaunokaisen kanssa ratsastettiin esteillä kuin koulussakin, mutta pääasiassa harrastusmielessä eikä tamma käynyt kuin muutamissa kilpailuissa. Halayyasta tuli kuitenkin tärkeä kantatamma.

isänemä Aamina Thana on kuvankaunis, tummanruunikko arabi Yhdysvalloista. Estepainotteinen tamma on kiertänyt Saksassa ja Hollannissa monissa arabialaisille täysiverisille tarkoitetuissa kilpailuissa ja sijoittunut useasti, voittojakin keräten. Eräässä estekilpailussa katsomossa oli mukana asiallinen herrasmies, suuren kilpailuhevostallin omistava sellainen, joka huomasi tammassa paljon potentiaalia ja jättikin tästä Aamina Thanan omistajalle ostotarjouksen. Omistaja ei kuitenkaan myöntynyt kauppaamaan koko hevosta ja niinpä mies sai omistukseena puolet. Yhteistyötä tehden omistajat saivat tamman parin vuoden sisällä muunmuassa aluetason kilpailuihin joista kotiin palattiinkin monien palkintojen kera. Myöhemmin suuria kilpailuja kiertänyt tamma siirtyi kilpailukentiltä ainoastaan jalostuskäyttöön ja se varsoikin muutaman, hyvin upean jälkeläisen.

isänemänisä Malik oli kookas rakenteinen näyttelyori jolla kilpailtiin näyttelyiden lisäksi kouluradoilla aina silloin tällöin. Helpoista luokista ori saikin hyviä sijoituksia, mutta ne palkinnot eivät olleet mitään verrattuna näyttelyiden tuloksiin. Malik oli aikansa näyttävimpiä oreja ja siitä tulikin haluttu jalostustoiminnassa. 157 cm korkea kimo oli luonteeltaan ystävällinen ja itsenäinen, ratsastaessa hieman kuumahko tapaus jonka eteenpäinpyrkivyys säilyi läpi liikkeiden ja askeleet olivat lennokkaita, tasapainoisia sekä matkaavoittavia.

isänemänemä Aamina Rahat oli musta, siro ja luonteeltaan hento kuin kukka. Tamma ei aristellut mitään toimia tai tilanteita, mutta se oli hyvin tarkka, että asiat tehtiin oikein. Ratsuna herkkä Aamina Rahat kuunteli vain oikeasti selkeitä apuja ja näin se vaatikin osaavan, rauhallisen ratsastajan. Vääränlaisia, hutiloituja tai epätarkkoja apuja antaessa tamma meni hämmilleen eikä se ymmärtänyt mitä siltä vaadittiin ja tämän seurauksena se alkoi pyöriä vain ympyrää nostellen päätänsä korkealle. Tamma oli oikeastaan vain jalostuskäytössä ja harrastehevosena, kilpailuissa sen kanssa ei käyty. 147cm korkuinen kaunokainen sai seitsämän jälkeläistä.

emä Wajihah on al Najyan omistajan, Isiksen, maahantuoma egyptinarabi Farizah Arabiansin tilalta. Nykyään 155 senttinen ruunikko asuu Wild Horse Ranchilla. Koulutustasoa westernpainotteiselta tammalta löytyy koulussa helppo a ja rataesteillä 80cm. Kiltillä, seurallisella tammalla ei ole vielä sijoituksia kilpailuista ja jälkeläisiäkin on toistaiseksi vain yksi. Ratsuna Wajihah on kuuliainen, herkkä sekä rohkea ja siksi se soveltuu mainiosti lännenratsastukseen.

emänisä Makhnificent loisti näyttävillään liikkeillään maailman kouluradoilla kuuluen aikanaan kouluratsujen kärkipäähän. Jalo, 154cm korkea, ruunikko edustaa puhdasta arabialaista täysiverilinjaa myös näyttelyissä ja niissäkin oikein hyvällä menestyksellä. Makhnificent osaa hurmaamisen taidon ja se saakin ihmiset ihailemaan itseään ryhdikkäällä ja elegantilla olemuksellaan sekä lennokkailla, irtonaisilla askeleillaan liikkuessa kouluradoilla tai sitten näyttelykehässä häntä korkealla ja kaula kaarella. Makhnificent alkoi astumaan tammoja jo nuorena ja siltä löytyykin pitkä lista jälkeläisiä. Ensimmäiset kyselyt orista tulivat orin ollessa vasta vuoden ikäinen ja ensimmäiset astutukset tehtiin orin ollessa muutaman kuukauden yli kaksi-vuotias. Seuraavan puolentoista vuoden aikana kysyntä oli hiljaisempaa ja ori kiersi rivakkaan tahtiin kisakenttiä, kunnes se pääsi Scottsdale Arabian Horse Show'n näyttelyyn ja US National Arabian Championship kouluratsastuskilpailuun josta kummastakin ori keräsi hyvät sijoitukset palkintoineen. Näiden kahden, ison, kilpailun jälkeen alkoi taas tulemaan soittoja ja sähköposteja jalostukseen. Luonteeltaan Makhnificent on orimainen ja arabeille tyypilliseen tapaan tulinen sekä herkkä.

emänisänisä Impresionante oli komea, siropäinen ruunikko ori, joka tuli monelle tutuksi sen hyvästä luonteesta kuin myös loisteliaista koulurata suorituksistaan. 151cm korkea rusettihai näytti periyttävän mahtavia ominaisuuksiaan ainakin suurimmalle osalle jälkeläisistään jotka ovat siis isänsä tapaan menestyneet kilpailukentillä. Tämä oli myös yksi syy, minkä takia Impresionante kuului yksiin suosituimpiin siitosoreihin arabikannassa. Varsana orin aika oli käytetty hektisesti vain koulutukseen mistä ori lähtikin haalimaan sijoituksia sekä palkintoja kilpailuihin. Vasta aikuisiällä ruunikon kanssa aloitettiin näyttelyiden kiertäminen. Enemmän oria nähtiin kouluradoilla, mutta niissä näyttelyissä missä ori kävi - se toi voitot kotiin. Impresionante kuoli vanhuuteen arvostettavassa 29-vuoden iässä.

emänisänemä Higran tunnettiin omalla tallillaan sen itsepäisyydestä. Mikäli tamma ei tahtonut tehdä jotain niin sitä se ei sitten varmasti tehnytkään. Higran oli kaunis rautias, 147cm korkea tamma jola oli pieni tähti otsassaan. Tammaa ratsastettiin paljon kotona ja sen kapasiteetti ylsi Helppo A tasolle leikiten, mutta isoissa kisoissa tammaa ei tultu koskaan näkemään sillä hyvin varhaisessa iässä siitä tuli siitostamma. Omistaja epäröi aluksi koko jalostusasiaa tamman itsepäisyyden takia, mutta ymmärsi lopulta sen olevan arabialaiselle luonnollinen ominaispiirre ja olihan tammassa paljon hyviäkin puolia. Higranista syntyi vuosien varrella useita varsoja.

emänemä Alamah on moninkertainen mestari kouluradoilta sen saavutuksiin kuuluu lukuisia, hyvä sijoituksia. Luonteeltaan Alamah on tulinen ja herkkä niin ratsastaessa kuin maastakin käsin työskennellessä. Ratsuna mustasta tammasta siis löytyy haastetta, mutta sen se on arvoinenkin. Osaavan ratsastajan käsissä pieni, 147cm tamma taipuu liikkeestä toiseen nöyränä kuuntelijana ja varmajalkaisena liikkujana. Tamma kierteli nuorempana paljon maailmaa kisakentillä, mutta vanhempana oli senkin aika siirtyä vain jalostuskäyttöön. Tamma varsoikin useamman jälkeläisen jotka seuraavat nyt sen jälkiä koulukiemuroilla.

emänemänisä Imtaarif ei ollut kovinkaan tunnettu omaa kotimaataan pidemmällä. 154cm ruunikko ori syntyi ja varttui Espanjassa, pienessä maalaiskylässä. Sen kanssa kilpailtiin niin koulussa kuin myös jonkin verran esteillä ja vieläpä hyvin tuloksin. Orista olisi saanut paljon irti ja se olisi sopinut suuremmillekkin kilpailukentille, mutta tuohon aikaan oli vaikeaa eikä Imtaarifin kasvattajalla ollut varaa moiseen. Niinpä ori jäi kisailemaan yleisratsuna Espanjan puolelle. Monet kuitenkin kiinnostuivat tästä lahjakkaasta orista lähettäen astutuspyyntöjä ja viimeisin varsa mikä Imtaarifista saatiin, oli orin kolmastoista. Ruunikko jouduttiin lopettamaan 23-vuotiaana ähkyn vuoksi.

emänemänemä Karasha vietti elämänsä pääasiassa jalostustammana, mutta sen kanssa käytiin myös useissa näyttelyissä. Varsana näyttelyistä oli hyvin hankala saada palkintoja kotiin ja tamman kanssa meinattiin jo luovuttaa kunnes se voitti luokkansa kaksivuotiaiden tammojen luokassa. Tästä lähdettiin kulkemaan ylöspäin kohti tamman menestystä ja pian se alkoikin haalimaan suuria määriä palkintoja. 5-vuotiaana tamma kantakirjattiin ja samoihin aikoihin syntyi sen ensimmäinen jälkeläinen. Tamman käyttäminen näyttelyissä jatkui aktiivisesti, samoin jälkeläisten teettäminen. Karashasta syntyi monta jälkeläistä jotka ovat perineet hienon ja lempeän luonteensa kuten ulkomuotonsakin emältään.
Jälkeläiset

10/2013 t. Ma'ali Abayyan al Najya / Raqiyah al Shadiya
10/2013 t. Suhaylah al Najya / Azeeza al Najya
02/2013 t. Safiwah al Najya / Ghayda al QismatKilpailukalenteri


KRJ 30.03.2014 - Tuulenpesä - He B - 4 / 40
KRJ 15.03.2014 - Ramya Ranch - He C - 2 / 50
KRJ 25.11.2013 - Breawa - He B - 4 / 30
KRJ 25.11.2013 - Pirunkorpi - He B - 4 / 30
KRJ 25.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 1 / 30
KRJ 23.11.2013 - Breawa - He B - 1 / 30
KRJ 23.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 4 / 30
KRJ 24.11.2013 - Breawa - He B - 4 / 30
KRJ 23.11.2013 - Breawa - He B - 4 / 30
KRJ 22.11.2013 - Breawa - He B - 4 / 30
KRJ 21.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 2 / 30
KRJ 21.11.2013 - Breawa - He B - 2 / 30
KRJ 21.11.2013 - Breawa - He B - 1 / 30
KRJ 20.11.2013 - Marike - He B - 2 / 30
KRJ 20.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 4 / 30
KRJ 19.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 4 / 30
KRJ 19.11.2013 - Pirunkorpi - He B - 2 / 30
KRJ 18.11.2013 - Pirunkorpi - He B - 3 / 30
KRJ 18.11.2013 - Örpsilä - He B - 4 / 50
KRJ 18.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 3 / 30
KRJ 18.11.2013 - Lille Stutteri - He B - 5 / 30
KRJ 17.11.2013 - Örpsilä - He B - 7 / 50
KRJ 16.11.2013 - Marike - He B - 4 / 30
KRJ 16.11.2013 - Breawa - He B - 5 / 30
KRJ 16.11.2013 - Pirunkorpi - He B - 3 / 30
KRJ 15.11.2013 - Örpsilä - He B - 4 / 50
KRJ 01.11.2013 - Pirunkorpi - He B - 9 / 100
KRJ 01.11.2013 - Rhonwen - He B - 5 / 40
KRJ 29.10.2013 - Demo Yozora - He B - 7 / 50
KRJ 27.10.2013 - Rhonwen - He B - 1 / 40
KRJ 20.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 2 / 40
KRJ 15.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 3 / 40
KRJ 15.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 2 / 40
KRJ 12.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 3 / 40
KRJ 12.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 7 / 50
KRJ 10.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 2 / 50
KRJ 08.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 6 / 50
KRJ 08.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 4 / 40
KRJ 05.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 4 / 40
KRJ 05.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 5 / 40
KRJ 03.10.2013 - Konkkaronkka - He B - 1 / 40
KRJ 28.09.2013 - Latun talli - He B - 5 / 30
KRJ 27.09.2013 - Oldfinion - He B - 4 / 30
KRJ 26.09.2013 - Oldfinion - He B - 4 / 30
KRJ 25.09.2013 - Oldfinion - He B - 2 / 30
KRJ 22.09.2013 - al Najya - He B - 6 / 41
KRJ 20.09.2013 - Oldfinion - He B - 5 / 30
KRJ 20.09.2013 - al Najya - He B - 6 / 41
KRJ 17.09.2013 - Oldfinion - He B - 1 / 30
KRJ 17.09.2013 - al Najya - He B - 5 / 41
KRJ 17.09.2013 - al Najya - He B - 2 / 46
KRJ 16.09.2013 - al Najya - He B - 3 / 41
KRJ 15.09.2013 - Minnantila - He B - 1 / 50
KRJ 11.09.2013 - Huvitus - He B - 3 / 40
KRJ 09.09.2013 - Odelie's Love - He C - 3 / 30
KRJ 27.08.2013 - Mewian Welsh - He C - 7 / 50
KRJ 01.08.2013 - Odelies' Love - He B - 4 / 80
KRJ 01.08.2013 - Sinnesro - He B - 2 / 30
KRJ 30.07.2013 - Sinnesro - He B - 5 / 30
KRJ 26.07.2013 - Sinnesro - He B - 1 / 30
KRJ 26.07.2013 - Marike - He B - 3 / 50
KRJ 24.07.2013 - Sinnesro - He B - 1 / 30
KRJ 23.07.2013 - Marike - He B - 3 / 50
KRJ 20.07.2013 - Pilkahdus - He B - 1 / 30
KRJ 20.07.2013 - Pilkahdus - He B - 4 / 30
KRJ 10.07.2013 - Shamrock Hill - He B - 4 / 30
KRJ 09.07.2013 - Shamrock Hill - He B - 1 / 30
KRJ 07.07.2013 - Takkuinen - He B - 7 / 50
KRJ 07.07.2013 - Takkuinen - He C - 5 / 50
KRJ 05.07.2013 - Selle de Royal - He B - 4 / 40
KRJ 03.07.2013 - Takkuinen - He B - 1 / 50
KRJ 02.07.2013 - Takkuinen - He C - 1 / 50
KRJ 02.07.2013 - Fiktio - He C - 1 / 40
KRJ 29.06.2013 - Fiktio - He C - 2 / 40
KRJ 26.06.2013 - Zurück - He B - 5 / 50
KRJ 25.06.2013 - Zurück - He B - 5 / 50
KRJ 01.06.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He B - 5 / 40
KRJ 28.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He B - 6 / 40
KRJ 26.05.2013 - Fiktio - He B - 2 / 40
KRJ 25.05.2013 - Kärmeniemi - He B - 4 / 23
KRJ 25.05.2013 - Fiktio - He B - 1 / 40
KRJ 24.05.2013 - Kärmeniemi - He B - 4 / 23
KRJ 22.05.2013 - Fiktio - He B - 5 / 40


Valmennukset

14.09.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Tänään oli loistava sää lähteä Rashidin kanssa kentälle valmennukseen. Alkulämmittelyt olivat tuttu peruskauraa, ympyröitä ja tempon vaihdoksia. Rashidin kulkiessa peräänannossa rentona ja taipuisana aloitimme varsinaisen valmennuksen. Kuljimme kentän pitkää sivua harjoitusravissa, lyhyeillä sivuilla teimme joka toisella kerralla yhden voltin ja joka toisella kaksi volttia peräkkäin ja kaksi peräkkäistä suoritettiin aina rauhallisessa laukassa. Volteilta tullessa seuraavalle pitkälle sivulle menimme keskiravia. Rashid kulki lähes kuin ajatus ja se nautti työskentelystä täysin siemauksin, aivan kuten minäkin. Orin kanssa yhteistyö toimii aina. Vaihdoimme usein suuntaa eri ratsastusteiden kautta ja valmennuksen puolen välin vaiheilla vaihdoimme isolle pääty-ympyrälle missä kuljimme kierroksen tehden siirtymisiä lisätystä käynnistä keskiraviin ja toisinpäin, keskiravista keskilaukkaan ja toisinpäin. Ympyrältä menimme vielä suoralle uralle suorittamaan muutamat pohkeenväistöt ja sitten olikin loppuverryttelyiden aika. Loppuverryttelyt lähdimme tekemään maastoon. Valmennus sujui erinomaisesti ja Rashid teki kerrassaan upeaa työtä, hienoa!


29.09.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Olimme ehtineet lämmitellä valmiiksi Rashidin kanssa ja ori olikin hyvin pirtsakan oloinen, valmiina työskentelmään. Valmennus aloitettiin temponvaihteluilla ja siirtymisillä. Yhteistyömme orin kanssa sujui ongelmitta ja valmentaja sanoihin työskentelymme näyttävän hyvältä. Rashid oli halukas töihin ja luottavaisena. Sen kuuliaisuus tuli esiin orin koko olemuksesta ja eri liikkeiden suorittamisen kevyetenä ja helppoutena. Ori ei vastustellut käsieni apuja vaan kuolaintuntuma oli pehmeä ja kevyt, Rashidilla oli suu kiinni ja komistus kulkikin pehmeässä peräänannossa. Rashid ymmärsi mitä siltä odotettiin ja se reagoi kaikkiin apuihini ilman pelkoa tai jännitystä. Teimme pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa. Aluksi kuljimme uralla jolta lähdimme keskihalkaisijalle pohkeenväistössä ja halkaisijalla suoristin orin kulkemaan pari askelta eteenpäin ennen uutta väistöä takaisin uralle. Tätä harjoitusta tehtiin molempiin suuntiin ja useaan otteeseen. Myöhemmin muutimme harjoitusta jättämällä eteen astuttavat askeleet pois eli heti halkaisijalle päästyämme lähdimme uuteen väistöön. Myöhemmin teimme pohkeenväistöä myös kokorataleikkaalla. Laukkaharjoittelut aloitimme siirtymisillä harjoituslaukasta keskilaukkaan ja toisinpäin. Harjoituslaukassa hevonen liikkui irtonaisena ja tasapainossa. Sen takaosan liike oli eloisaa, takajalat taittuivat ja seurasivat etujalkojen uraa. Keskilaukassa puolestaan ori liikkui jonkin verran eloisammin turpa luotiviivan edessä ja annoin orin laskea hieman päätään sekä kaulaansa. Askeleet olivat matkaavoittavampia kuin harjoituslaukassa. Tahti säilyi säännöllisenä ja liike puolestaan tasapainoisena. Laukannostotkin tapahtuivat vaivattomasti ja epäröimättä. Tämän päivän valmennus sujui erityisen hyvin ja olinkin kovin tyytyväinen siihen mitä sain Rashidista irti, ori oli todella työskennellyt mielellään ja yhteistyöhaluisena.


01.10.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Tunti aloitettiin tehden siirtymisiä ja kokosimme sekä pidensimme askelta. Käynnissäkin ori pysyi rauhallisena ja kulki rentona vaikka se olisi halunnut jo vauhtia liikkeisiin. Rashid kulki kauniissa muodossa liitävin, kaunein askelin ravissakin ja laukassa. Teimme paljon siirtymisiä niin käynnissä kuin käynnin ja ravin väliltä. Siirtymiset sujuivat hyvin ja ori keskittyi tehtäviimme nöyränä työnteolle. Sen ollessa nopeampi pohkeilleni, vaihdoimme harjoitusta raviväistöihin. Väistöt olivat sujuvia ja vaivattomia. Rashid liikkui reippaasti ja yhtiestyömme oli mutkatonta. Laukkaa työstimme tällä kertaa kahdeksikolla ja muutaman lämmittelykierroksen jälkeen valmentaja kävi pudottamassa radalle muutaman puomin joiden avulla saisimme hiottua askeleita kootummaksi. Pitkillä askeleilla liitävällä Rashidilla oli alussa pientä hakemista lyhyempien askelien kanssa, mutta pienillä perättäisillä puolipidätteillä saimme askeleet lyhyemmiksi ja radallemme sopivaksi niin ettei kaviot kolahdelleet puomeihin. Kahdeksikko pysyi muodossaan puomeista huolimatta ja kulkiessamme rataa hyvin, vaihdoimme kolmikaariselle kiemurauralle missä oli myös puomeja. Kaarteet ratsastimme kootummin ja syvemmin kuin radan suorat ja tehtävä oli helppo. Rashid piti laukkatyöskentelystä ja se pysyi eteenpäinpyrkivänä. Seuraavana hiljensimme takaisin raviin ja aloitimme verryttelyt. Päivän valmennus oli onnistunut hyvin ja tehtävät puomien kanssa olivat kehittäviä.


02.10.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Verryttelimme valmiiksi kun valmentajamme tuli paikalle. Rashid oli tänään pirteänä ja oikein työintoisena. Valmennuksemme aloitettiin ihan perusasioilla eli siirtymisillä ja temponvaihteluilla. Orille riitti pienetkin apuni ohjeistamaan sitä ja näin apujeni käyttö oli valmentajankin silmään huomaamatonta. Rashid kulki rentona tahdikkain askelin ja pehmeällä tuntumalla. Meidän ravaillessa ja tehdessä temponvaihteluita, valmentajamme asetteli puomeja jonoon ravietäisyyksin harjoitellaksemme hieman orin koordinaatiokykyjä. Ensimmäisillä kerroilla lähestyimme puomeja suoraan ja noustessani kevyeenistuntaan annoin orille hieman ohjaa ja ori sai itse miettiä askeleensa puomien yllä ja väleissä. Rashid onnistui kulkemaan puomien yli hyvin ja se ymmärsi koota askeliaan. Muutama toisto vielä ja sitten palauttaisin tukeni orille. Valmentaja pidensi välejä hieman ja tehtävämme oli tällä kertaa pidentää askelta. Tulo puomeille oli hyvä ja ehdin valmistella avut huolellisesti. Ensimmäisen puomin kohdalla annoin Rashidille reippaasti pohjetta ja myötäsin hieman ohjista jolloin ori venytti askeltaan reippaasti. Puomin kohdalla pidätin taas hieman ja sen jälkeen annettiinkin taas mennä. Harjoitus sujui loistavasti. Kävimme pääty-ympyrällä nostamassa laukan josta lähestyimme puomeja uudestaan. Välejä oli muutettu laukka-askelille sopiviksi ja tehtävänämme olisi tällä kertaa koota. Tässäkin askellajissa Rashid oli erinomaisesti kuulolla ja jo pieninkin pidätteeni vaikutti etenemiseemme. Saimme koottua laukkaa aika hyvin ja suoriuduimme moitteettomasti. Viimeisenä tehtävänä puomien kanssa oli pidentää askelta ja tästäkin selvittiin kunnialla. Valmennus lähestyi loppuaan joten viimeisenä oli aika verrytellä erikokoisilla ympyröillä ja volteilla. Rashid venytti komeasti kaulaansa ja ravasi eteenpäin oikein rennon näköisenä.


03.10.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Ympyrätyöskentely oli tämän päivän aiheemme. Aloitimme valmennuksen kävelemällä kenttää ympäriinsä hieman pidemmillä ohjilla ja Rashid kulki valitsemiani teitä kuunnellen tarkasti jo pelkkiä painoapuja. Ori hakeutui hetkessä muotoon ja kun se eteni virkeänä sekä askeltaan venyttäen, keräsin ohjia lyhyemmäksi saaden orin samalla pehmeälle tuntumalle. Aloitimme helpolla väitöllä halkaisijalta uraa kohti. Rashid hallitsi pohkeenväistön erinomaisesti ja niistä pääsimmekin hiomaan pienempiä apuja. Kerta toisensa jälkeen irrotin pohjetta vähän enemmän orin kyljistä ja koitin saada sitä väistämään lähes pelkästään painoni avulla. Istuin tiiviisti satulassa keskittyen tehtävään ja pitäen katseen kohti uraa. Rashid tuntui hieman nojautuvan pohjettani vasten ikään kuin sitä etsien, mutta ori lähti kuitenkin hyvin väistöön ilman kummempaa pohjetukea. Väistöstä tuli sopivan loiva ja se tehtiin rauhallisesti. Teimme väistöjä kentän molempiin suuntiin ja saatuamme liikkeen puhtaaksi, siirryimme pääty-ympyrälle ravityöskentelyyn. Tuntuma oli hyvin tukeva ja pohkeeni kiinni hevosessa meidän ravatessa tarmokkaasti ympyrällä. Teimme aika paljon asetteluja ja toisinaan kokosimme askelta hieman vieden samalla hevosen takapäätä ympyrän ulko- tai sisäpuolelle. Ravi oli keskittynyttä, tasaista ja eteenpäinpyrkivää. Viimeisenä suurensimme ja pienensimme ympyrää tehden myös voltteja ympyrän sisälle. Lopetimme tunnin hyvään suoritukseen.


04.10.2013 Kouluvalmennus Helppo B - Isis

Päivän valmennuksessa ratsastaisimme ilman satulaa kehittääksemme tasapainoani ja muuten työstäisimme keskiravia. Rashidin tasaisiin ja pehmeisiin liikkeisiin oli helppo mukautua eikä minun tarvinnut kokoaikaa puristaa pohkeitani lujasti hevosen kylkiin kiinni. Lämmiteltyämme käynnissä asetuksilla ja taivutuksilla siirryimme raviin josta aloitimme samantien keskiravin treenaamisen. Kuljimme jatkuvasti kokoratalaikkaalla tai keskihalkaisijalla ja nämä kuljimme keskiravissa, uralla tempona oli harjoitusravi. Välillä päätyihin tekemät ympyrämme tai voltit suoritettiin myös keskiravissa. Keskiravi on harjoitusravin ja lisätyn ravin väliin sijoittuva tempo, jonka kuuluisi olla pyöreämpi kuin lisätty ravi ja me saimmekin siitä pyöreämmän kuin lisätyssä. Rashid liikkui tahdikkaasti eteenpäin pidentäen hieman askelta ja työntäen erinomaisesti takaa. Annoin orin liikkua turpa hieman selvemmin luotiviivan edessä kuin harjoitusravissa ja samalla se laski hiukan kaulaansa sekä päätään. Askeleet meillä sujuivat hyvin - ne olivat tasaiset ja koko liike oli tasapainoinen ja luonteva. Muutamien toistojen jälkeen saimme ottaa hetken laukkaa vapaasti molempiin suuntiin. Työstimme muutaman minuutin ajan vastalaukkaa kiemurauralla ja teimme parit siirtymiset laukan tempoissa ennenkuin hidastimme raviin. Ravasimme kenttää ympäri uran ulkoreunalla ja aina pitkien sivujen puoleta lähdimme kiertämään kerran ison keskiympyrän joka tehtiin lisätyssä käynnissä. Ensimmäiset kierrokset menivät orin eteenpäinajamiseen, mutta pian tuloksia alkoi syntyä ja eron normaaliin käyntiin huomasi selkeästi. Viimeisenä teimme vielä helppoja pohkeenväistöjä uralta halkaisijalle jossa suoristaisimme muutaman askeleen eteenpäin ja lähtisimme uuteen väistöön takaisin uralle. Tätä teimme molempiin suuntiin ja liike sujui moitteettomasti. Väistimme pari kertaa koko kentän pituuden viistosti ja sitten oli aika lopetella tältä erää.


Päiväkirja

17.04.2014 Competition over - Isis

Rashidin kanssa ollaan tultu nyt siihen pisteeseen, että ori vetäytyy pois tallimme kilpailevien hevosten joukosta. Abdur Rashidin kanssa ollaan kilpailtu 83 sijoitusta ja tähän on mielestäni hyvä hidastaa ja siirtää ori päätoimekseen jalostuskäyttöön. Olemme Rashidin kanssa ilmoittautuneet huhtikuun 2014 kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun ja tästä tilaisuudesta odotamme vielä tuloksia. Myöhemmin käymme varmasti näyttäytymässä yleislaatuarvostelussa, tietenkin hyvän palkinnon ansaiten ja toki orin kanssa jatketaan ratsastelua kotosalla. Ori lähenee yhdeksän vuoden ikää ja sen kanssa tehdyt kilpailureissut ovat olleet kaiken työn ja rehkimisen arvoisia. Rashid on vielä nuori ja sillä on paljon edessään. Keskitymme nyt saamaan orille jälkeläisiä omista- sekä mahdollisesti muiden tammoista ja ehkä ori vielä joskus palaa käymään kilpailukentillä.

Ikääntyminen

0yo - 29.08.2012
1yo - 29.11.2012
2yo - 29.12.2012
3yo - 29.01.2013
4yo - 29.02.2013
5yo - 29.05.2013
6yo - 29.08.2013
7yo - 29.11.2013
8yo - 29.02.2014
9yo - 29.05.2014
10yo - 29.08.2014
11yo - 29.11.2014
12yo - 29.02.2015
13yo - 29.05.2015
14yo - 29.08.2015
15yo - 29.11.2015
16yo - 29.02.2016
17yo - 29.05.2016
18yo - 29.08.2016
19yo - 29.11.2016
20yo - 29.02.2017
21yo - 29.05.2017
22yo - 29.08.2017
23yo - 29.11.2017
24yo - 29.02.2018
25yo - 29.05.2018
26yo - 29.08.2018
27yo - 29.11.2018


Abdur Rashid al Najya on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse