Sahir Bakr al Najya


arabialainen täysiverinen domestic
ori, säkä 148cm
syntynyt 18.09.2012, VH13-003-0172
koulupainotteinen - Helppo A, re 90cm
kasvattaja al Najya
omistaja Isis (VRL-11247)

59 kpl sijoituksia KRJ-kilpailuista15.07.2014 KRJ-I
23 (9+7+7) - 40 - 20 - 10 - 8 = 101 p.
30.06.2014 KTK-II palkinto myönnetty.
18 + 21 + 19 + 19 = 77 p. - Ryhdikäs ori, jolla on hyvä sukupuolileima. Orilla on epäjalo pää ja paksu kaulan ja pään liittyvä, mutta hyvä, pitkä ja kaareva kaula. Orin lapa on melko viisto mutta hyvä, säkä matala ja pitkä. Orilla on pitkä runko, mutta hieman painunut selkä. Sen takaosa on rodunomainen ja hyvä. Orin jalat ovat melko hyväasentoiset, sillä on kuitenkin etujaloissa lyhyet, vennot vuohiset.
Luonne

Sahir on oman arvonsa tunteva herra, joka esittelee itseään mielellään ja aina esiintyessään ori käyttäytyykin hieman riehakkaasti. Muutoin Sahir on leppoisa tapaus vaikkakin orimaiset piirteet nousevat usein esille. Ratsastaessa se on sisukas ja vauhdikas menijä jonka keskittyminen ei helposti tehtävistä herpaannu. Hoitaessa Sahir on hyvätapainen ja helppo käsiteltävä. Useimmiten se jaksaa seisoskella kiltisti paikallaan kunnes hoitaja on saanut hommansa hoidettua, mutta toisinaan on vain parasta sitoa energinen ori kiinni riimunarustaan jottei tämä pääse tuon tuosta pyörimään ja steppailemaan. Sahir ei hätkähdä reippaimmistakaan vedoista harjalla paitsi mahaa kohti hivuttautuessa kannattaa pysyä varuillaan. Ori on vatsastaan herkkänahkaisempi ja se ilmoittaa kyllä mielipiteensä jos mahaa ei harjata tarpeeksi hellästi. Kavionsakin Sahir nostaa kuuliaisesti eikä satuloiminen tai suitsienkaan laitto ole hankalaa. Pesulle rautias menee mielellään ja viettääkin aikansa pesuboksissa tyytyväisenä sekä levollisena. Uusia hoitajia kohtaan ori on hieman hapan, mutta piene tutustumisen jälkeen ennakkoluulot kaikkoavat kuin niitä ei olisi ikinä ollutkaan.

Ratsastaessa Sahir on erinomainen työskentelijä ja väsymätön liikkuja. Ori hallitsee hienosti hyvää fyysistä kuntoa vaatitvat harjoitukset ja tekeekin näitä mieluiten. Se on eteenpäinpyrkivä ja innokas, mutta lähtee helposti kokoamaan itseään joten ratsastajan on oltava valmiina ajamaan sitä eteenpäin ja saada ori ottamaan pidempiä askelia. Sahir tekee yhteistyötä ratsastajansa kanssa nöyränä ja se on jatkuvasti valppaana avuille. Ori omaa näyttävät ja suuret liikkeet jotka ovat kuitenkin pehmeät ja oikein mukavat kulkea. Liikkeet ovat irtonaiset ja niitä onkin ilo ihastella niin itse ratsastajana kuin sivusta katsojanakin. Sahir vaatii paljon työntekoa ratsastajaltaan koululiikkeitä tehdessä, mutta esteillä se muuttii vielä hieman vaativammaksi. Esteillä ori kuumuu herkästi ja sen liikkuminen muuttuu entistä voimakkaammaksi, erityisesti laukka, ja toisinaan ori on hankala ratsastaa työstävän laukan tahdittamana. Sahirin kanssa tarvitaan vahva pohjetuki ja napakka ulko-ohja. Maastossa Sahir on rennoimmillaan eikä luonnon äänet saa sitä säpsähtämään. Ellei vastaan sitten tule jotain suurta ja tuntematonta. Rautiaan kanssa on aina mukava lähteä maastoilemaan ja ori kulkee itsekkin maastossa paljon rennommalla mielellä kuin kentällä.

Sukutaulu

i. Hazim Bakr
ii. Bahir Jibran
iii. Ragheb
iie. Kamilah Luja
ie. Bint Sabirah
iei. Al Bara
iee. Sabirah Bey
e. Marahssena
ei. Makhsous
eii. Sameh
eie. Talya
ee. Zakeyat
eei. Adeeb
eee. ZakyiaSukuselvitys

isä Hazim Bakr on 151cm korkea, ruunikko ori. Hasiksi kutsuttu ori asuu nykyään Yksityistalli Hummingbirdissä, mutta sitä ennen se majaili hetken al Najyassa jonka omistaja oli tuonut sen kasvattajaltaan Ghanasta. Hasi on yleispainotteinen ratsu ja sillä on kisattu niin kouluratsastusjaoksen kuin esteratsastusjaoksenkin alaisissa kilpailuissa. Ajalta heinäkuu - elokuu 2013 orille oli kertynyt jo 31 sijoitusta kouluratsastuskilpailuista. Luonteeltaan Hasi on varsin rakastettava kujeilija joka sulattaa kaikkien sydämet.

isänisä Bahir Jibran oli pieni, 147cm säältään, mutta kuitenkin lihaksikas yksilö. Omanissa syntynyt ja varttunut ruunikko oli kipakka luonteinen kouluratsu. Jibranin koulutus varsasta lähes aikuisikään oli hankalaa sekä hermoja vaativaa touhua. Ori tahtoi aina tehdä oman päänsä mukaan eikä päästänyt selkäänsä ketä tahansa. Neljävuotiaana Jibranin kanssa meinattiin jo luovuttaa, sen kanssa ei voinut ratsastaa eikä sitä voinut laittaa jalostuskäyttöön ilman varmuutta perisivätkö jälkeläiset sen ratsastettavuuden kunnes orin käytös ratsastamista kohtaan alkoi pehmetä. Se alkoi olemaan yhteistyöhaluinen ja lopuksi päästi uusiakin ihmisiä selkäänsä. Loppujen lopuksi Bahir Jibranista kuoriutui ylväs ratsu elegantteine liikkeineen. Ratsastajalleen ori pysyi kuuliaisena, mutta ei se sentään kaikkia metkuja jättänyt taakseen vaan välillä täytyi senkin muistuttaa ihmisiä millainen pänkkipää hän todellisuudessa onkaan.

isänisänisä Ragheb kuului ehdottomasti sukunsa parhaimmistoon. Emiraateista kotoisin oleva 150cm ori oli varsinainen lahjakkuus kouluradoilla eivätkä esteetkään olleet tällä raudikolle ongelma. Raghebin liikkeet olivat näyttäviä, ilmavia ja muutenkin kaikinpuolin koreita. Erinomaisen ratsastettavuuden lisäksi tämä ori hurmasi kaikki hienolla, rehdillä luonteellaan. Jalostuksessa kysytty ori kiersi kilpailukenttiä kunnioitettavaan, lähes 20 ikävuoteen asti ennenkuin se jäi eläkkeelle. Viimeiset vuotensa ori vietti pienemmällä arabitilalla minne se myytiin kasvattajaltaan ansaitakseen leppoisat viimeiset hetket. Hieman yli 23 vuotiaana ori nukkui rauhallisesti pois, laukkasi kohti vihreämpiä laitumia iän viemänä.

isänisänemä Kamilah Lujasta paljastui paljon mielenkiintoista tietoa arkistoja kaivellessa. Rautias tamma, otsassa olevalla piirrolla varustettuna oli aikoinaan kouluratojen kuningatar. Reippaan ja valppaan tamman kilpailu-ura ei kuitenkaan kestänyt kuin muutaman vuoden sillä se joutui onnettomuuteen omistajien kuljettaessa sitä kilpailuihin. Sää oli mitä huonoin - Dhofarin alueella oli juuri alkaneet monsuunisateet, ajaessa ei nähnyt metriäkään eteenpäin ja pian auto olikin syvässä, kuivassa joen uomassa traileri perässään. Tamma ei joutunut kriittiseen tilaan, mutta sen vasen etujalka sai paikkansa tässä tragediassa ja eläinlääkäri kielsikin kilpailemisen, ainoastaan enään kevyt kävely soveltui tamman kanssa liikkumiseksi. Hienon luonteen omaavaa tammaa ei kuitenkaan tahdottu lopettaa jalkavaivansa vuoksi ja niinpä se siirtyi ainoastaan jalostuskäyttöön. Kamilahiksi kutsuttu tamma olikin mitä parhain ja lempein emä pienille varsoilleen.

isänemä Bint Sabirah oli 152cm korkuinen punarautias arabitamma Ghanasta joka ei ollut kovinkaan tunnettu muualla kuin omassa kylässään. Tamman kanssa päästiin kyllä kilpailemaan suuriinkin kilpailuihin ja sijoituksia kertyi parin vuoden varrella paljon, mutta pääasiassa tamma oli kuitenkin vain jalostuskäytössä. Jälkeläisiä tamma saikin useamman kappaleen ja kaikki varsoista olivat aina terveitä, niin syntyessään kuin ikääntyessäänkin. Lempeän luonteen omaava Sabirah oli kaikkien ehdoton suosikki. Tamma oli kovin ihmisystävällinen sekä sosiaalinen, se tykkäsi puuhata kaikenlaista ja oli kuitenkin säyseä kaunokainen.

isänemänisä Al Bara' syntyi Egyptissä, mutta kierteli useita paikkoja ja maita lähes koko ikänsä ajan. Egyptissä ori asui kaksivuotiaaksi mistä se muutti Yhdysvaltoihin koulutettavaksi ja kilpailemaan kouluradoilla. Asuttuaan Yhdysvalloissa muutaman vuoden ja keräiltyään pisteitä kilpailuista Al Bara' myytiin Englantiin arabisiittolaan missä ori astuikin monia tammoja, joutuen kuitenkin jälleen uuteen paikkaan astutuksensa tehtyä. Tällä kerralla ori pysyi Englannissa vaikkakin aivan eripuolella tätä pientä maata kuin se viimeksi asui. Orilla kilpailtiin ja jälleen astutettiin muutama tamma kunnes tämä musta komistus jatkoi jälleen matkaansa. Vuosien varrella ori oli muutamassa pohjoismaassa ja sen jälkeen se kierteli ympäri Aasian maita. Viimeiseksi kodikseen 153cm korkea, vaativa b tason elegantti kouluratsu sai pienen arabitallin Israelin puolelta.

isänemänemä Sabirah Bey ei elänyt kovinkaan erikoista tai poikkeavaa elämää. Tamma oli jalostuskäytössä pitkän, terveen elämänsä ajan kunnes iän tullessa vastaan jalostusta ajatellen, se sai viettää päivänsä kasvattajansa ystävän luona aina loppuun saakka. Tamma oli pieni ja siro, kimon värinen ja 147cm korkea säältään. Luonteeltaan tamma oli utelias kaikkien kaveri ja se soveltui ratsastaessa myös aloitteleville ratsastajille. Sen askeleet olivat matkaavoittat ja lennokkaat, mutta kuitenkin pehmeät. Tamma kulki nöyrästi pienilläkin avuilla ja se teki mielellään yhteistyötä. Emänä tamma oli erityisen lempeä ja huolehtiva. Jälkeläisiä Sabirah Beystä jäikin seitsämän kappaletta.

emä Marahssena kuului Sahir Bakr'n isän Hazim Bakr'n tavoin al Najyan tuontihevosiin ennen kuin tamma myytiin eteenpäin, Aghastiin. Tamma on mustankimo domesticarabi jolla on säkäkorkeutta 147cm. Marahssena on laukkapainotteinen ja sillä kilpaillaan 1600-2600m matkoilla. Kilpaura alkoi oikeastaan vasta tamman muutettua nykyiseen kotiinsa, mutta siitä huolimatta se on pärjännyt oikein hyvin lyhyessä ajassa. Vilkas luonteinen Marahssena tulee epäilemättä menestymään laukkaradoilla.

emänisä Makhsous - rautias, 155-senttinen upea ori täynnä tulta ja tappuraa. Ori syntyi koleana syyskuunaamuna arabisiittolassa Saksassa josta se myytiin parivuotiaana Hollantiin. Makhsous oli nopea oppia koulukiemuroilla ja se sijoittuikin hyvin monissa kilpailuissa. Seitsämänvuotiaana se alkoi kerätä tahdikkaasti voittoja ja hyviä sijoituksia aluetason kouluratsastuskilpailuissa yhdessä ratsastajansa Rogier Mayerin kanssa ja pian Makhsousin kysyntä jalostuksessa kasvoikin entisestään. Ori astuikin lukuisia tammoja kisauransa aikana kuin vielä sen jälkeenkin. Makhsous oli aikana varsinainen kultakimpale ja orin nimi esiintyy monissa sen jälkeläisissä, varmasti tulee esiintymään myös sen jälkeläisen jälkeläisen Sahir Bakr al Najyankin varsoissa.

emänisänisä Sameh oli hurmaava herrasmies joka säväytti kouluradoilla upeilla liikkeillään ja komealla olemuksellaan. Ori läpäisi testit kirkkaasti ja se oli haluttu jalostusori läpi vuosien. Täydellisen rakenteen sekä luonteen omaava ori kilpaili koulutustasonsa mukaisesti vaativa b:n luokissa ja vielä hyvällä menestyksellä. 152cm korkea ruunikko syntyi Yhdysvalloissa ja elämänsä aikana se näki paljon maailmaa kilpailuiden kuin astutustenkin yhteydessä.

emänisänemä Talya oli ehdoton laumansa matriarkka joka oli jalostus- ja kilpailuhevosen käytön lisäksi näyttelyitä kiertävä kaunokainen. Ensiluokkaisen rakenteen omaava Talya oli tärkeä kantatamma ja siitä syntyikin paljon jälkeläisiä joita myytiin ympäri maailman. Luonteeltaan 150 senttinen kimo oli kipakka ja oman arvonsa tunteva tamma. Ratsastettavuudeltaan se oli vaativa ja kovapäinen jonka kanssa pärjäsi vain osaavat ratsastajat. Tammalla kilpailtiin paljon kouluradoilla, mutta myös muutamissa esteratsastuskilpailuissa, molemmissa lajeissa hyvällä menestyksellä.

emänemä Zakeyat syntyi Abu Dhabin läheisyydessä, Al-Dhafra nimisen kaupungin laitamilla. Säpäkkä 148cm korkuinen rautias tamma aloitti kisauransa jo varsin nuorena oltuaan koulutettavana tunnetun Ahmed bin Saleh Al Sa'udin luona ja sittemmin tamman myytyä Yhdysvaltoihin. Zakeyatin kilpailu-ura ei ollut varsin pitkä, mutta sitäkin loistokkaampi. Sen kanssa kilpailtiin kouluratsastuksen parissa unohtamatta lukuisia näyttelyitä ympäri maailman. Hyvien sijoitusten määrän kasvaessa tammasta tuli puhuttu arabikasvattajien parissa ja kisauraltaan se siirtyikin vain jalostuskäyttöön.

emänemänisä Adeeb oli kilttiluonteinen yleisratsu jota käytettiin myös jalostuksessa. Adeeb ei elänyt yhtä hohdokasta elämää kuin moni muu tämän sukupuun oreista, mutta menestyi kuitenkin kisaamillaan helppo A:n - ja 90cm tasolla varsin kiitettävästi. Ori oli siro, säältään 150cm ja väritykseltään kimo. Ihmisrakas ori piti itsensä esittelemistä ja kulkikin edustavasti kaula kaarella, jalkoja korkealle nostellen ja arvokkaasti hörähdellen aina hiemankin isomman yleisön ollessa lähettyvillä ja tottakai, jokaisella kerralla kun se pääsi kulkemaan tammojen läheltä. Oria käytettiin jalostuksessa joitakin vuosia ja se saikin noin kymmenen jälkeläistä ennenkuin se myytiin ykistyishenkilölle joka sittemmin ruunautti Adeebin ja antoi käyttää hevosta pienellä ratsastuskoululla.

emänemänemä Zakyia oli kovapäinen ja tulinen, 147cm kimo. Tamma vaati päänsä pitäviä, jämäkkiä ratsastajia jotta sen hienoimmat liikkeet tulivat esille ja oikein ratsastettuna neitokainen oli ehdottomasti kymmenen pisteen arvoinen. Tammasta oli moneen ja sillä kilpailtiin niin koulussa, rataesteillä kuin toisinaan maastoesteilläkin. Zakyia syntyi Egyptissä mistä heti emästään vieroittamisen jälkeen se muutti Al-Dhafraniin ja sai viettää siellä olleella arabisiittolalla koko ikänsä. Tammaa nähtiin paljon kilpailukentillä ja se sijoittuikin hyvin lähes jokaisessa kilpailussaan. Ihmisten huomattua tammassa potentiaalia sekä taitoja, alkoi kyselyitä varsoista tulemaan. Nuorta tammaa ei kuitenkaan siirretty jalostuskäyttöön samantien, vaan se kierteli vielä pari vuotta kilpailukentillä ennenkuin se astutettiin ensimmäisen kerran ja siitä se pikkuhiljaa jätti kilpailut taakseen ja vaihtui jalostuskäyttöön. Tamma jättikin maailmaan monia, terveitä varsoja. Mitä iäkkäämmäksi Zakyia tuli, sitä upeampi hevonen siitä kasvoi. Hieman vanhemmalla iällä tamma olikin jo omassa laumassaankin matriarkan paikalla eikä sitä helpolla siltä viety.
Jälkeläiset

06/2014 t. Khalisah Amal al Najya / KH Khadiga

05/2014 t. Safiy al Sparta / Amira al Qismat

08/2013 o. Alhasan Bahir al Najya / Azeeza al Najya

08/2013 t. Malakeh al Najya / Raqiyah al Shadiya

07/2013 o. Thabit al Najya / Dhakiyah LIA
Kilpailukalenteri


KRJ 14.03.2014 - Diethelm - He A - 5 / 100
KRJ 19.11.2013 - Örpsilä - He A - 1 / 50
KRJ 16.11.2013 - Örpsilä - He A - 1 / 50
KRJ 11.11.2013 - Örpsilä - He A - 2 / 30
KRJ 11.11.2013 - Örpsilä - He A - 2 / 30
KRJ 03.11.2013 - Pirunkorpi - He A - 2 / 100
KRJ 01.11.2013 - Pirunkorpi - He A - 7 / 100
KRJ 28.10.2013 - Hillamäki - He A - 1 / 30
KRJ 26.10.2013 - Hillamäki - He A - 4 / 30
KRJ 25.10.2013 - Hillamäki - He A - 1 / 30
KRJ 24.10.2013 - Hillamäki - He A - 1 / 30
KRJ 24.10.2013 - Hillamäki - He A - 1 / 30
KRJ 20.10.2013 - Diega Ponies - He A - 6 / 40
KRJ 19.10.2013 - Sakasti - He A - 3 / 29
KRJ 17.10.2013 - Diega Ponies - He A - 2 / 40
KRJ 13.10.2013 - Sakasti - He A - 4 / 60
KRJ 10.10.2013 - Sakasti - He A - 2 / 60
KRJ 09.10.2013 - Sakasti - He A - 7 / 60
KRJ 03.10.2013 - Mewian Welsh - He A - 1 / 50
KRJ 02.10.2013 - Mewian Welsh - He A - 1 / 50
KRJ 24.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - He A - 7 / 50
KRJ 20.09.2013 - al Najya - He A - 3 / 49
KRJ 18.09.2013 - al Najya - He A - 2 / 50
KRJ 17.09.2013 - al Najya - He A - 1 / 50
KRJ 14.09.2013 - Venice - He A - 5 / 50
KRJ 12.09.2013 - Venice - He A - 3 / 50
KRJ 16.08.2013 - Takkuinen - He A - 6 / 40
KRJ 15.08.2013 - Takkuinen - He A - 2 / 40
KRJ 05.08.2013 - al Najya - He A - 2 / 26
KRJ 04.08.2013 - al Najya - He A - 2 / 26
KRJ 31.07.2013 - Whitebridge - He A - 4 / 40
KRJ 31.07.2013 - Dahlgård - He A - 5 / 40
KRJ 30.07.2013 - Dahlgård - He A - 5 / 40
KRJ 29.07.2013 - Selle de Royal - He A - 4 / 40
KRJ 29.07.2013 - Dahlgård - He A - 5 / 40
KRJ 23.07.2013 - Susiraja - He A - 2 / 28
KRJ 17.07.2013 - Shawnee Ranch - He A - 2 / 30
KRJ 15.07.2013 - Fiktio - He A - 6 / 40
KRJ 13.07.2013 - Kasu ponies - He A - 3 / 50
KRJ 11.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 3 / 30
KRJ 11.07.2013 - Fiktio - He A - 2 / 40
KRJ 10.07.2013 - Kasu ponies - He A - 6 / 50
KRJ 09.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 4 / 30
KRJ 08.07.2013 - Marike - He A - 2 / 50
KRJ 08.07.2013 - Kasu ponies - He A - 7 / 50
KRJ 08.07.2013 - Viehättävä - He A - 6 / 70
KRJ 07.07.2013 - Takkuinen - He A - 4 / 50
KRJ 07.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 5 / 30
KRJ 05.07.2013 - Kasu ponies - He A - 1 / 50
KRJ 05.07.2013 - Viehättävä - He A - 2 / 70
KRJ 05.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 3 / 30
KRJ 02.07.2013 - Shamrock Hill - He A - 3 / 30
KRJ 01.06.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He A - 6 / 40
KRJ 31.05.2013 - Fiktio - He A - 5 / 40
KRJ 30.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He A - 5 / 40
KRJ 30.05.2013 - Fiktio - He A - 3 / 40
KRJ 28.05.2013 - Fiktio - He A - 1 / 40
KRJ 25.05.2013 - Isgaaria - He A - 3 / 20
KRJ 23.05.2013 - Fiktio - He A - 1 / 40

NJ - näyttelyjaos


25.04.2014 - al Najya - arabialaiset täysiveriset orit - irtoSERT


Valmennukset

29.01.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Sahirin kanssa aloitettiin käyntitehtävistä. Valmentajamme oli asetellut kentälle kartioista kiemurauran jota lähdimme kävelemään. Sahir oli taipuisa ja peräänanto löytyi hyvin nopeasti. Orin askel oli lennokasta ja eteenpäinpyrkivää, se asteli korkein askelin hyvässä tahdissa. Kiemurauran käännökset suoritettiin hyvin pyöreiksi ja tasaisiksi. Siirryimme raviin ja jatkoimme samaisella kiemurauralla. Ori toimi tänäänkin oikein loistavasti ja sen kanssa oli ilo työskennellä. Tahti ja eteenpäinpyrkivyys säilyivät ja siirryimme muutaman kierroksen jälkeen seuraavaan tehtävään - avotaivutuksiin. Ennen avoja teimme muutaman kerran kahdeksikkoa kootussa ravissa jotta saimme kyseisen tempon sujuvaksi ja sitten lähdimme uralle. Kuljimme aluksi pitkät sivut avotaivutuksessa, lyhyet harjoitusravissa. Avoissa ori oli kevyesti taivutettuna sisäpohkeeni ympäri ja se liikkui asetettuna poispäin liikkeen kulkusuunnasta. Avotaivutukset sujuivat siis hienosti. Toisinaan aloitimme avot pitkän sivun alussa ja teimme kaarron radan poikki joistain kohtaa pitkää sivua, kaarrot kuljimme harjoitus- tai lisätyssä ravissa ja vastakkaiselle pitkälle sivulle päästyämme aloitimme avotaivutuksen uudestaan. Seuraavalla tekemällämme radalla kuljimme uralla jossain muussa temmossa kuin kootussa ravissa ja kävimme välillä koko rata- tai puoli rataa leikkaalla ja näiden aikana kokosimme ravin. Halkaisijoilla käydessä välissä oli muutama kierros uraa pitkin jolloin toistimme avotaivutusta uralla tai ympyrällä. Teimme kovasti töitä ja ennen laukkaharjoittelua otimmekin hetken lisättyä käyntiä. Hetken hengähdyksen jälkeen siirryimme keskikäyntiin ja kävelimme kulmaa kohti jossa asetin oria enemmän sisään ja annoin laukka-avut. Sahir nosti laukan ylöspäin reagoiden nopeasti apuihini ja se kantoi itseään hyvin laukassa. Kuljimme puoli kenttää ja otimme takaisin käyntiin muutamaksi askeleeksi joiden jälkeen teimme uuden noston. Jälleen puoli kenttää laukassa ja käynnin kautta uusi nosto. Teimme näin molempiin suuntiin ja nostoja käytiin kokeilemassa myös kahdeksikolla. Sahir toimi tänään mahtavasti ja sen takaosa työskenteli koko valmennuksen ajan tarmokkaasti, ori pysyi hallinnassani liikkeen ollessa voimakastakin. Liikkumisemme oli näyttävää ja olimme selvinneet tehtävistä pienillä avuilla.


03.02.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Olimme tänään ensimmäistä kertaa Sahirin kanssa valmennuksessamme ja tunti sujuikin oikein mainiosti. Sahir oli yhteistyöhaluinen ja kuuliainen, se liikkui muodossa työskennellen tehokkaasti. Orin askellus oli säännöllistä, tasapainoista, vaivatonta ja irtonaista. Alkulämmittelyissä teimme paljon ympyröitä ja voltteja jotta orista tuli elastinen. Ensimmäisenä harjoituksenamme oli käynnin kokoaminen. Ori kokosi käyntiään pyynnöstäni, mutta meni pari kolme kertaa ennenkuin saimme käynnistä niin koottua kuin tahdoimme. Kuljimme kentän pitkät sivut ravissa ja lyhyet sivut kootussa käynnissä. Kootun käynnin sujuessa muutimme harjoitusta niin, että puolet kentästä menimme ravissa, toiset puolet lisätyssä käynnissä. Sahir oli energinen, muttei pyrkinyt raviin pyytäessäni lisättyä käyntiä vaan se kuunteli kaikki apujani tarkasti. Lisätty käynti oli matkaavoittavaa, mutta jalkojen siirrot eivät tulleet kiireisiksi. Annoin Sahirin kaulalle vapautta pitäen kuitenkin kuolaintuntuman ja ori astelikin eteenpäin näyttävin liikkein. Seuraavaksi vaihdoimme kahdeksikolle kulkien kerran koko kuvion ravissa, siirryimme koottuun käyntiin vaihtaessa ympyröitä ja päästyämme toiselle ympyrälle teimme sen lisätyssä käynnissä. Siirtyminen koottuun käyntiin toiselle ympyrälle mentäessä ja taas koko kahdeksikko ravissa. Toistimme kuviota jonkin aikaa kunnes nostimme laukan ja vaihdoimme keskiympyrälle. Ympyrällä laukkasimme pari kierrosta ja hidastimme sitten lisättyyn käyntiin. Käyntiä puolet ympyrästä ja siitä jälleen laukannosto. Käyntien onnistumisen lisäksi Sahir onnistui myös oikein hyvin siirtymisissä käynnistä suoraan laukkaan. Laukkaharjoittelun jälkeen palasimme uralle ravissa ja teimme muutamaan otteeseen pohkeenväsitöjä sekä lopuksi siirtymisiä ravista joko koottuun- tai lisättyyn käyntiin ja toisinpäin. Valmennus meni nappiin!


09.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Olimme suuntaamassa Sahirin ja valmentajamme kanssa kentälle kauniina kevätpäivänä, mutta ulkona hallitsi lähes käsittämättömän kova tuuli. Päätimme siirtyä maneesiin ja jouduin ottamaan orista tukea etten olisi lähtenyt tuulen mukana. Suljin maneesin ovet rivakasti ja huokaisin - viimein kuulin edes ajatukseni. Kapusin Sahirin selkään aloitimme perusteelliset lämmittelyt. Lämmittelyihin kuului lukuisat siirtymiset ja taivutukset, joten pian Sahirkin kulki varsin kevyesti sekä rentona. Itse valmennuksen aloitimme lisätyn käynnin sekä - ravin työstämisen. Alussa Sahiria ei ollut maailman helpointa saada pidentämään askeliaan, mutta kun sitä jaksoi maltillisesti pyytää venyttämään niitä, ori liikkui vihdoin niinkuin tahdoin. Toistimme harjoitusta molempiin suuntiin kunnes kaikki onnistui ongelmitta. Lisätty ravi oli oikein eteenpäinpyrkivää ja valmentajamme kehui liikkumista erinomaisen kauniiksi. Tahti ja eteenpäinpyrkivyys olivat hyvät. Seuraavana tehtävänä olikin vastalaukka jonka Sahir taitaakin erinomaisesti. Teimme vastalaukkaharjoittelua kiemurauralla ja orin vaihdot olivat tasapainoisia sekä pehmeitä. Kaiken lisäksi Sahir pysyi hyvin kuulolla ja reagoi nopeasti apuihini. Laukasta hidastimme hetken kuluttua takaisin raviin ottaaksemme muutamat pohkeenväistöt. Puhe oli muutamista, mutta harjoitukset olivat hyviä ja suorituksetkin onnistuivat joten väistöjen kanssa vierähti helposti enemmän aikaa kuin piti. Valmentajamme vilkaisi kelloaan ja hihkaisi kauhistuneen oloisena "Voi ei, eihän meillä ole tässä enään kauaa aikaa jälkellä" joten pyysin orin hidastamaan käyntiin jotta pääsimme tekemään vielä takaosakäännöksiä. Tehtävä oli meille selvää kauraa ja Sahir vaikutti nauttivan tämänkin liikkeen työstämisestä. Loppuverryttelyt jäimme tekemään itsenäisesti valmentajamme palatessa takaisin ulos, tuulen temmattavaksi.


10.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Täydessä työn touhussa emme meinanneet huomata edes maneesiin saapuvaa valmentajaamme ennenkuin hän tervehti meitä. Tänään meillä oli uusi valmentaja paikalla joka ei ollutkaan ennen nähnyt Sahiria. Hän kehui orin vankkaa, siroa rakennetta ja sen liikkeitä silmät säihkyen. Liikkeen muututtua pyöreämmäksi pääsimme aloittamaan sulku- ja avotaivutuksia jotka toteutuimme ravissa. Sahir pysyi eteenpäinpyrkivänä, se polki hyvin ja oli asettunut pehmeälle kuolaintuntumalle joka tuntui, mutta myös näytti hyvältä. Molemmat taivutukset onnistuivat mallikkaasti molempiin suuntiin emmekä siis viitsineet keskittyä niihin tänään sen enempää. Taivutusten jälkeen ravasimme vapaasti ympäri kenttää tehden hetken ympyröitä ja kaarevia uria mistä lähdimme laukkatyöskentelyyn. Ensimmäiseksi otimme hetken pitkät sivut lisättyä laukkaa ja lyhyet kootusti molempiin suuntiin kunnes käänsimme tehtävän niin, että pitkät mentiin kootusti ja lyhyillä lisättiin. Ensimmäisillä kierroksilla joissa pidennetty askel oli lyhyellä sivulla ei sujunut aivan käsikirjoituksen mukaan vaan matka lisätyssä laukassa kesti vähän yli lyhyen sivun. Valmentaja pyysi minua tekemään kokoamisapuja jo aiemmin ja näin lisätty laukka saatiin keskitettyä vain lyhyeeseen sivuun. Laukkatyöskentely sujui hyvin ja Sahirilla oli oikein hienosti pyörivä laukka. Näiden harjoitusten jälkeen saimme aloittaa loppuverryttelyt.


11.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Ehdimme tehdä alkuverryttelyt perusteellisesti ennen valmentajamme saapumista kentälle. Ulkona oli viimein kaunis keväinen sää, aurinko paistoi ja kevyt tuuli viilensi mukavasti. Kekittyisimme tänään laukkaharjoitteluun, mutta ennen nostoja siirryimme isolle keskiympyrälle missä asetin oria vuoronperään sisään- ja ulospäin, molempiin kierroksiin. Sahir myönsi hyvin ja se liikkui taipuisasti. Viimein pääsimme nostamaan laukkaa ja aloitimme vastalaukkaharjoituksia. Nostosta kuljimme myötälaukassa ja kokorataleikkaalla pyysin Sahirilta laukanvaihdon vastalaukkaan. Ori innostui tehtävästä ja heitti hieman takapäätään ikään kuin tanssahdellen suorittaessaan noston, mutta jo seuraavalla kerralla se malttoi liikkua ja näyttää siltä kuin hyvän kouluhevosen kuuluisikin. Seuraavana harjoituksena teimme vastalaukat ensin loivalla- sitten kolmikaarisella kiemurauralla. Nämä sujuivat oikein mallikkaasti ja Sahirkin kulki kiemurauralla kuin unelma. Näistä saimme palata takaisin raviin ja kevensin oria eteen-alas, jotta se sai venyttää itseään enemmän tehokkaan treenin jälkeen. Loppuverryttelyt teimme itsenäisesti.


12.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Alkulämmittelyiksi ratsastin Sahiria pontevasti eteenpäin, niin että ori venytti askeliaan mahdollisimman paljon. Lisäksi teimme volteilla ja ympyröillä ylitaivutuksia ja Sahir kulki eteenpäinpyrkivänä, rentona ja se hakeutui varsin hyvälle tuntumalle. Kävimme tänäänkin läpi kolmikaarista kiemurauraa, mutta nyt ravissa ja panostaen kulmiin sekä suoristuksiin. Orilla piisasi virtaa tänään ja ensimmäiset kaarteet olivat melko keskinkertaisia ja minun täytyi koota hevosta lisää. Homma alkoi pian sujumaan ja lisäsimme rataan ravin temponmuutoksia. Sahir teki tänään jälleen parastaan eikä kolmikaarisen kulkeminen ollut ongelma laukassakaan. Laukkatöiden jälkeen meillä oli vielä hyvin aikaa työskennellä ravissa joten teimme alkuun kahdeksikkoa joista toinen ympyrä kuljettiin kootusti, toinen lisätysti tai keskiravissa. Tunnin loppua kohden ohjelma muuttui hiljalleen niin, että otimme mukaan käynti-ravi siirtymisiä ja myös pysähdyksiä muutamine peruutuksineen. Loppukäyntien alkaessa palasimme kaviouralle tekemään muutaman kerran avotaivutukset ja parit pohkeenväistöt ennen kuin lähdimme takaisin tallille.


13.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Valmentajamme oli miettinyt meille aktiivisen tunnin täksi päiväksi ja heti lämmittelyistä lähdimme suorittamaan rataa hänen ohjeistustaan kuunnellen. Molempiin päätyihin teimme pääty-ympyrät jotka kuljettiin jokaisella kierroksella kolme kertaa putkeen, ympyrää suurentaen tai pienentäen. Joka toisella kierroksella mukaan lisättiin suuri keskiympyrä mistä ensimmäinen kierros tehtiin lisätyssä ravissa, toinen puolestaan kootusti ja lopuksi jokaisella kerralla pitkän sivun pätkät kuljettiin avotaivutuksessa. Tehtävä oli nopeatahtinen, mutta pääsin pian jyvälle mitä tuli tehdä milloinkin ja Sahir vasta nauttikin sillä tässä tehtävässä se sai monenlaista aktiviteettia. Ori kulki allani rennon tahdikkaasti ja hyvällä kuulolla avuilleni. Se hakeutui muotoon näyttäen silloin entistä komeammalta ja valmentajammekin huomasi orin olevan oikeasti keskittynyt työskentelyyn. Tunnin toisensa tehtävänä olivat tänään ravi-laukka siirtymiset jotka Sahir osasikin erinomaisesti. Teimme tehtävää kulkien aluksi kaviouraa missä suoritimme siirtymiset jokaisen merkin kohdalla eli suht nopeatempoisesti. Kaviouralta lähdimme myös kaarevalle uralle sekä leikkaalle joiden aikana tapahtui vähintään yksi siirtyminen. Näistä pääsimmekin sitten loppuverryttelyiden pariin ja annoin Sahirin ravata melko vapaasti sekä venyttää itseään.


14.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Aamuvalmennuksen aiheena olivat laukanvaihdot. Sahir oli jo aamutuimaan hyvä meno päällä ja se kulki pirteässä tahdissa. Lämmittelyiden jälkeen ori myöntyi ja hakeutui kauniiseen peräänantoon. Aloitimme laukkatyöskentelyn aikailematta ja ensimmäisenä tehtävänä oli nostaa laukka käynnin kautta. Sahir malttoi hyvin ottaa laukkojen väliin muutamat käyntiaskeleet, mutta nostoissa sen kyllä huomasi kuinka ori jatkaisi mielummin vain laukassa. Toistimme kyseistä harjoitusta molempiin suuntiin useammankin kerran ja hetken kuluttua ori olikin jo hieman rauhallisempi. Vähensimme käyntiaskelten määrää vain pariin ja näistäkin nostot onnistuivat hienosti. Pian palasimme takaisin raviin ja ravissa teimme pohkeenväistöjä erilaisilla ratsastusteillä. Pohkeenväistö on kyllä selvästi yksi Sahirin erikoisosaamisista ja valmentajammekin ihasteli orin ristiinastumista täydessä kokonaisuudessaan. Loppukäynneissä teimme vielä avotaivutuksia ja takaosakäännöksiä.


15.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Olin saanut eilen valmentajalta ohjeeksi tätä päivää varten lämmitellä Sahirin mahdollisimman perusteellisesti, ottaen siis myös laukkaa mukaan verryttelyihin joten näin myös tein. Verryttelyt kestivät hieman normaalia pidempään, mutta sehän ei mietä haitannut. Verkkojen loputtua jatkoimme valmennukseen ravissa. Tulimme keskihalkaisijalle kootusti tehden voltin oikealle jonka jälkeen siirryimme käyntiin ja jatkoimme avotaivutuksessa. Halkaisijan keskipisteen jälkeen teimme suoristuksen sekä siirryimme takaisin raviin jatkaen halkaisijan loppuun. Teimme tätä muutaman kerran ja sitten valmentaja lisäsi ohjelmaan tehtäväksi sulkutaivutusta avon suoristuksen jälkeen. Selviydyimme harjoituksesta kunnialla molempiin suuntiin, vaikka siinä tapahtuikin paljon melko lyhyellä matkalla. Kaviouralla ollessamme kuljimme pitkät sivut tehden parit siirtymiset lisätyn- ja kootunravin välillä. Harjoitukset sujuivat hyvin ja tunnin loppupuolella lähdimme nostamaan laukkaa. Saimme laukata pari ensimmäistä kierrosta vapaasti ja laukka oli hyvin pyörivää tahdin ja tasapainon säilyessä. Teimme lyhyen harjoituksen vastalaukkaa ja siirryimme sitten loppuverryttelyjen kautta käyntiin.


16.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Tällä kertaa valmennuksemme koostui perusasioiden tekemisestä ja hiomisesta. Sahir kulki käynnissä hyvin eikä minun tarvinnut pyytää ori enempää eteenpäin saatika venyttämään askeliaan ja tämän vuoksi valmentaja antoi meidän siirtyä pian raviin. Ravitehtävissäkin Sahir kantoi itseään hyvin ja sen takaosa työskenteli tehkkaasti. Teimme ravissa kokoamista ja niistä jatkoimme pitkillä sivuilla tapahtuvien avotaivutusten hiomiseen. Sahir oli kevyesti taivutettnua sisäpohkeeni ympäri ja ori astui sisäetujalalla ulkoetujalan edestä ristiin sekä sen sisätakajalka siirtyi ulkotakajalan eteen kohti ulkoetujalkaa. Liike oli siis puhdas ja näytti paremmalta kuin hyvltä. Ori liikkui asetettuna poispäin liikkeen kulkusuunnasta ja sen etuosan kulkiessa uran sisäpuolella, takaosa seurasi ratsastettavaa uraa. Lyhyistä päädyistä käännyimme keskihalkaisijalle jonka kuljimme välillä lisätyssä ravissa ja toisinaan taas tulimme halkaisijalta uralle väistöä tehden. Myöhemmin jätimme avotaivutukset pois ja keskityimme pohkeenväistöihin. Väistimme edelleen halkaisijalta uralle ja väistön jälkeen nostimme laukan sekä laukkasimme pääty-ympyrälle tehden siellä reiluja taivutuksia. Ympyrän jälkeen jatkoimme kaviouralle pitäen laukan, mutta tehden pitkillä sivuilla laukanvaihdon käynnin kautta. Toisella lyhyellä sivulla palasimme raviin jotta pystyimme lähtemään hyvin takaisin halkaisijalle suorittamaan pohkeenväistöä. Kaikki sujui mallikkaasti ja Sahir oli tavallista valppaampana avuilleni mikä tuntui minusta jo lähes mahdottomalta. Ori työskenteli harjoituksessa hyvin motivoituneena ja aktiivisena enkä voinutkaan kiittä sitä paremmin kuin antaa sen venyttää itseään vapaasti loppuverryttelyissä.


18.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Tänään valmennuksessa kävisimme läpi askellajien työstämistä. Aloitimme tehtävät ravissa ja Sahir kulki karskisti pohkeen sekä kuolaimen edessä. Teimme raviharjoitusta ympyröillä ja kaviouralla taivuttamalla oria reilusti sisään ja myöhemmin muutimme ravin kootuksi. Ympyrältä lähdimme kulkemaan lävistäjälle jonka aikana esitettäisiin lisättyä ravia ja toisessa päädyssä kaartaisimme uudelle ympyrälle, jälleen kootusti. Sahir reagoi pohkeisiini nopeasti ja sen liikkuminen oli tehokasta. Otimme mukaan pysähdyksen joka tehtiin lävistäjällä, siitä siirryimme takaisin lisättyyn raviin. Muutamien kierrosten jälkeen lisäsimme pysähdykseen peruutuksen sekä lopuksi keinun. Liikkumisemme oli spontaania orin työskennellessä mielellään ja askellus oli kerrassaan hienon tasapainoista sekä säännöllistä. Teimme kyseistä rataa molempiin suuntiin ja laukassa jatkoimme harjoitusta samalla tavalla, mutta halkaisijalla tapahtuva laukka oli keskilaukkaa ja laukka nostettiin pysähdyksestä sekä peruutuksesta parin käyntiaskeleen kautta. Päästyämme toiselta ympyrältä lädimme kaviuralle suuntanamme toisen päädyn ympyrä ja pitkän sivun aikana teimme laukanvaihdot ravin kautta. Sahir kuunteli minua tarkkana ja vaihdot onnistuivat mutkattomasti. Laukkaosuudet menivät kokonaisuudessaan oivallisesti. Tunnin lopuksi saimme vielä laukata vapaasti ympäri maneesia ja teimmekin parit temponmuutokset sekä vastalaukat joiden jälkeen siirryimme taas raviin verryttelemään.


19.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Isis

Sahirin askel oli alusta lähtien orille luonnolliseen tapaan voimakasta ja lennokasta. Ori kävi tänään hieman kuumahkona, mutta se ei kuitenkaan tuonut enempää haasteita tuntiimme. Aloitimme reippailla lämmityksillä missä kävimme läpi erilaisia kaarteita sekä teimme monia voltteja. Ravissa valmentaja pyysi meitä kulkemaan mahdollisimman pidennetyillä askelilla kentän ympäri pariin otteeseen mistä lähdimme sitten hiljalleen kokoamaan hevosta. Teimme kokoamisia alussa vain pieniä matkoja joita lähdimme kierros kierroksleta pidentämään, molepiin suuntiin ja teimme pitkien sivujen alkuihin sekä loppuihin voltit ettei harjoitus kävisi liian yksitoikkoiseksi. Vielä ennen laukkaharjoittelua teimme pohkeenväistöjä ja näitä kuljettiinkin monilla eri teillä kuten muunmuassa halkaisijalla, siksakina ja loivalla kiemurauralla. Sahir oli pehmeällä tuntumalla kaiken aikaa ja se päästi kaikki keskeisten apuni läpi. Ori liikkui rungostaan suorana sen verran liikkeen suunnasta poispäin asetettuna, että pystyin näkemään sen sisäsilmäkulman ja sieraimen reunat. Etuosa johti liikettä selkeästi ja eteenpäinpyrkivyys, tempo kuin tahtikin oli helppo säilyttää. Laukassa teimme tänään jälleen vaihtoharjoituksia käynnin kautta ja nyt niitä käytiin tekemässä myös kahdeksikolla. Päivän valmennus oli ollut oikein hyvä ja kehittävä.


Päiväkirja

19.05.2014 Kantakirjaustilaisuus - Isis

Ilmoitin tänään Sahirin kantakirjaustilaisuuteen, joka järjestetään kesäkuun lopulla. Olemme käyneet Sahirin kanssa kerran esittäytymässä näyttelykehässä ja ori sijoittui luokassaan viidenneksi. Päätuomari myönsi sille sitten irtoSERTin minkä saanti oikeutti meidät osallistumaan kantakirjaustilaisuuteen. Toivottavasti tämä komea ja raamikas herramme pääsee arabialaisten kantakirjaan hyvillä pisteillä.

Ikääntyminen

0yo - 18.09.2012
1yo - 18.12.2012
2yo - 18.01.2012
3yo - 18.02.2012
4yo - 18.03.2013
5yo - 18.06.2013
6yo - 18.09.2013
7yo - 18.12.2013
8yo - 18.03.2014
9yo - 18.06.2014
10yo - 18.09.2014
11yo - 18.12.2014
12yo - 18.03.2015
13yo - 18.06.2015
14yo - 18.09.2015
15yo - 18.12.2015
16yo - 18.03.2016
17yo - 18.06.2016
18yo - 18.09.2016
19yo - 18.12.2016
20yo - 18.03.2017
21yo - 18.06.2017
22yo - 18.09.2017
23yo - 18.12.2017
24yo - 18.03.2018
25yo - 18.06.2018
26yo - 18.09.2018
27yo - 18.12.2018


Sahir Bakr al Najya on virtuaalihevonen / This is a SIM game horse